Влада Кременчука заявляє, що не здійснює тиск на журналістів ТРК «Візит»

Влада Кременчука заявляє, що не здійснює тиск на журналістів ТРК «Візит»

16 Жовтня 2014
5502
16 Жовтня 2014
18:11

Влада Кременчука заявляє, що не здійснює тиск на журналістів ТРК «Візит»

5502
Влада Кременчука заявляє, що не здійснює тиск на журналістів ТРК «Візит»
Влада Кременчука заявляє, що не здійснює тиск на журналістів ТРК «Візит»

Міська рада Кременчука (Полтавська область) заявила, що не здійснює тиск на редакцію страйкуючого телеканалу «Візит» і спростовує звинувачення у намаганнях цензурувати контент каналу. Про це йдеться в офіційному повідомленні прес-служби виконавчого комітету Кременчуцької міської ради.

 

Влада Кременчука зазначила, що в офіційних заявах співробітників каналу йдеться про намагання влади блокувати роботу журналістів каналу. «При цьому жодних офіційних скарг чи заяв до Кременчуцької міської ради, виконавчого комітету не надходило», - повідомили в прес-службі міськради.

 

«Виконавчий комітет Кременчуцької міської ради офіційно заявляє, що ніякого тиску чи то утиску на журналістів приватної телекомпанії «Візит» не чинив і не чинить. Ніякої цензури на телеканалі «Візит» не вводив і не міг ввести, оскільки це приватна телекомпанія, і редакційну політику визначають її власники та працівники. Журналісти телекомпанії «Візит» мають такі ж права і можливості доступу до публічної інформації як і їхні колеги з інших засобів масової інформації відповідно до чинного законодавства України», - йдеться в заяві.

 

Припинення мовлення телеканалу «Візит», а також повідомлення редакції каналу про бажання вийти на діалог із владою, в Кременчуцькій міській раді назвали «провокацією та бажанням привернути увагу суспільства напередодні парламентських виборів». «Тим паче, що ПТК «Візит» є монополістом у м. Кременчуці у сфері телебачення», - заявили представники місцевої влади.

 

Колектив телеканалу, в свою чергу, назвав заяву мерії «несправедливими звинуваченнями». «На жаль, замість підтримки і розуміння, на нашу адресу прозвучали несправедливі звинувачення в організації «так званого бойкоту». Однозначно, це зовсім не та реакція, яку ми б хотіли почути. Повірте, ми бачимо своє завдання не в тому, щоб боротися з владою - державною або місцевою. Ми хочемо отримувати від властей правдиву і повну інформацію, щоб чесно виконувати свою роботу. А саме, надавати жителям Кременчука об'єктивні новини про життя міста», - наголосили працівники ТРК «Візит».

 

У ТРК «Візит» повідомляють, що наразі редакція телеканалу веде переговори з власниками та міською прокуратурою з приводу відключення ефірного мовлення.

 

Нагадаємо, 15 жовтня співробітники телеканалу «Візит» у Кременчуці оголосили бойкот через тиск, який, за їхніми словами, здійснюється на редакцію з боку влади. Наразі телеканал не працює. За повідомленням головного редактора телеканалу Анни Плаксій, місцеві олігархи намагаються здійснити тиск на дружину директора телерадіокомпанії Олександра Мельника в той час, коли сам він перебуває в Полтавському СІЗО за звинуваченнями у подвійному вбивстві мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Кременчука Олександра Лободенка.

 

Співробітники ТК повідомили, що не можуть зв'язатися з власниками каналу, і заявили, що готові до діалогу. Найближчим часом редакція каналу планує провести прямий ефір, під час якого обговорюватиметься складна ситуація із роботою «Візиту». «Можливо, вдасться зробити це в п'ятницю. Ми намагаємося шукати шляхи до вирішення проблем, що виникли», - повідомила Анна Плаксій.

 

16 вересня начальник організаційного відділу виконкому Кременчуцької міськради Валерій Декусар силою змусив журналістку ТК «Візит» Оксану Цокур пройти «коридором ганьби», який влаштували під Полтавським Апеляційним судом учасники мітингу за справедливе розслідування справи про вбивство мера Кременчука Олега Бабаєва, який загинув від постріла у груди з вогнепальної зброї 26 липня. Незалежна медіа профспілка України (НМПУ) заявила після інциденту, що вбачає  в діях  Валерія Декусара  ознаки правопорушення, передбаченого ст. 171 КК України (перешкоджання у здійсненні журналістської діяльності).  Медіапрофспілка вважає, що  дії  чиновника порушують право на повагу до честі, гідності і ділової репутації постраждалого журналіста, що дає право останній звернутися до суду з заявою про захист особистих немайнових прав та відшкодування моральної шкоди.

    

16 вересня колегія Полтавського апеляційного суду відмовила у клопотанні адвокатів звинувачуваного у вбивстві мера Кременчука керівника Кременчуцької телекомпанії «Візит» Олександра Мельника, які просили про заміну запобіжного заходу для нього. За рішенням апеляційного суду Олександр Мельник наступні два місяці перебуватиме під вартою. Прийняттю такого рішення передував перегляд відеодопиту правозахисника Олександра Крижановського, якого звинувачують у посередництві в організації вбивства міського голови Кременчука Олега Бабаєва та перегляд самих протоколів допиту.

 

11 вересня справу про вбивство мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Кременчука Олександра Лободенка було об'єднано в одне кримінальне провадження. Обвинувачення у двох вбивствах висунуто директорові кременчуцької телекомпанії «Візит» Олександру Мельнику.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», директора ТК «Візит» Олександра Мельника  було затримано 3 вересня, в його будинку проводився обшук. Водночас працівники ТК «Візит», газети «Програма плюс» організували мітинг проти неправомірного, на їхню думку, початку слідчих дій та затриманням у статусі підозрюваного у вбивстві мера Кременчука директора ТК «Візит» Олександра Мельника. Депутати міської ради та працівники Автозаводської райради, у свою чергу, брали участь у мітингу за об'єктивний судовий розгляд справи.

 

«Детектор медіа» неодноразово повідомляла про конфлікт між мером Кременчука Олегом Бабаєвим і власниками місцевої телекомпанії «Візит», яку міський голова прагнув перевести з приватної у комунальну власність. Конфлікт між міською владою Кременчука в особі мера Олега Бабаєва і ТРК «Візит» почався в 2012 році - телекомпанія перестала транслювати новини комунальної телерадіокомпанії, на каналі стали частіше виходити критичні сюжети про міську владу, а мер заявив, що «Візит» ввів цензуру. З бюджету міста почали виділятися додаткові суми на розвиток власного комунального телебачення, а з сім'єю власників «Візиту» міськрада почала розривати в односторонньому порядку договори оренди землі. Почалися судові позови. 

 

Пізніше пан Бабаєв заявив про намір забрати приватну телекомпанію «Візит» у комунальну власність. Для цього комунальна ТРК подала позов до Автозаводського райсуду про визнання її власницею 100% корпоративних прав приватної телекомпанії «Візит». Підставою для претензій на приватну телекомпанію стали рішення Кременчуцької міської ради, прийняте 25 грудня 2012 року про передачу майнових прав давно непрацюючого колективного підприємства «Кременчуцький ТТЦ «Електрон» на баланс територіальної громади.

 

29 жовтня Кременчуцька міська рада затвердила акт приймання-передачі до комунальної власності територіальної громади Кременчука 50% активів телевізійної вежі приватної телекомпанії «Візит». 19 вересня Автозаводський райсуд Кременчука скасував державну реєстрацію кременчуцької телекомпанії «Візит» і передав 100% акцій комунальній Кременчуцькій телерадіокомпанії (КТРК).

 

19 березня, за нової влади, Вищий Спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі п'яти суддів відновив всі права приватної телекомпанії «Візит» (Кременчук)  й скасував всі рішення щодо передачі корпоративних та інших прав міському виконавчому комітету та кременчуцькій комунальній телерадіокомпанії.  

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5502
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду