Журналісти кременчуцької ТК «Візит» заявляють про тиск і напади чиновників – НМПУ вимагає відкриття справи

Журналісти кременчуцької ТК «Візит» заявляють про тиск і напади чиновників – НМПУ вимагає відкриття справи

19 Вересня 2014
3913
19 Вересня 2014
14:01

Журналісти кременчуцької ТК «Візит» заявляють про тиск і напади чиновників – НМПУ вимагає відкриття справи

3913
Журналісти кременчуцької ТК «Візит» заявляють про тиск і напади чиновників – НМПУ вимагає відкриття справи
Журналісти кременчуцької ТК «Візит» заявляють про тиск і напади чиновників – НМПУ вимагає відкриття справи

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ)  вимагатиме відкриття кримінального провадження щодо начальник організаційного відділу виконкому Кременчуцької міськради Валерія Декусара, який брутально поводився по відношенню до члена медіапрофспілки, журналістки телеканалу «Візит» Оксани Цокур під час висвітлення нею судового процесу над власником телеканалу Олександром Мельником.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 16 вересня начальник організаційного відділу виконкому Кременчуцької міськради Валерій Декусар силою змусив журналістку ТК «Візит» Оксану Цокур пройти «коридором ганьби», який влаштували під Полтавським Апеляційним судом учасники мітингу за справедливе розслідування справи про вбивство мера Кременчука Олега Бабаєва.

 

Як відомо, директор кременчуцького телеканалу «Візит» Олександр Мельник, якого звинувачують у організації подвійного вбивства мера міста і судді Олександра Лободенка, заявляє, що непричетний до замовлення резонансних злочинів і просить пресу не називати його замовником вбивства мера Кременчука.

 

НМПУ вбачає  в діях  Валерія Декусара  ознаки правопорушення, передбаченого ст. 171 КК України (перешкоджання у здійсненні журналістської діяльності).  Медіапрофспілка вважає, що  дії  чиновника порушують право на повагу до честі, гідності і ділової репутації постраждалого журналіста, що дає право останній звернутися до суду з заявою про захист особистих немайнових прав та відшкодування моральної шкоди.

 

Медіапрофспілка також відзначає посилення тиску на приватний телеканал «Візит» з боку місцевої влади і заявляє, що «буде захищати членів своєї організації і принципи свободи слова  усіма законними, доступними методами».

 

Керівництво медіапрофспілки ухвалило рішення подати заяву до правоохоронних органів після того, як вивчило відеозапис інциденту з нападом на журналістку  та  отримало звернення свого кременчуцького осередку.

 

 

«Вже третій рік  поспіль осередок Незалежної медіа-профспілки телеканалу «Візит» заявляє про постійний тиск з боку  представників міської влади. За цей час мали місце і публічні образи наших журналістів, і заборона чиновникам спілкуватись із представниками засобу масової інформації, і звичайно спроба рейдерським шляхом забрати телеканал із більш ніж 20-ти річною історією у його засновника Олександра  Мельника  та передати буцім-то  в комунальну власність», - йдеться у зверненні.

 

Журналісти підкреслюють, що своє право на існування колектив телеканалу разом із юристами та власниками відстояв у суді в березні 2014 року. Незважаючи на це, співробітники ТК «Візит» змушені заявити про тиск та можливі спроби взятии телеканал під контроль.

 

«Останні події в місті пов'язані із вбивством міського голови Кременчука Олега Бабаєва, та взяттям під варту керівника нашої телекомпанії, знову дали поштовх до репресивних дій проти ТК "Візит". І тепер головним чинником у цій війні обрано знищення ділової репутації каналу.  Представники депутатського корпусу, райвиконкомів  міста,  у своїх публічних вступах говорять про працівників  телеканалу не інакше, як про вбивць, які мають покаятися, про те,  що у них "руки по лікоть в крові", а людей закликають не  сплачувати  абонентську плату за послуги з надання кабельного телебачення, бо - "на ній кров".  Люди,  які на показ виступають за об'єктивність ЗМІ, при тому дозволяють собі заклики не дивитись новини ТК "Візит", які їм так не подобаються, та не давати жодних коментарів  нашим журналістам», - заявляють журналісти ТК «Візит».

 

Співробітники телеканалу вважають,  що у такий спосіб чиняться  спроби ввести цензуру на приватному телеканалі, знищити плюралізм думок, спотворити інформаційний простір міста виключно однобокою інформацією про діяльність органів місцевого самоврядування.

 

Журналістів непокоять не лише спроби введення цензури, але й випадок прямого нападу чиновника на журналістку телекомпанії «Візит» Оксани Цокур. Крім того, за твердженням співробітників ТК «Візит», публічні виступи посадових осіб та депутатів різних рівнів, спрямовані проти телеканалу, проходять за участі молодиків спортивної статури у балаклавах та  супроводжуються  бійками та пошкодженням майна.

 

«Зі сцени лунають обіцянки, що мітинги - це тільки початок того,  що може бути далі, ми змушені заявити,  що не виключаємо можливості рейдерського захоплення телеканалу:  як на псевдо-законних підставах, так і силовим методом», - заявляють на приватному телеканалі.

 

Журналісти ТК «Візит» заявляють, що у них є  право на свободу своєї діяльності і розцінюють публічні заяви та дії окремих посадових осіб місцевого самоврядування як посягання на свободу слова та перешкоджання професійній діяльності журналістів.

 

Від імені Кременчуцького міського осередку НМПУ журналісти просять Незалежну медіапрофспілку про захист від чиновників, які тиснуть на репортерів Кременчука морально та фізично та сподіваються на захист від посягань на життя та професійну діяльність.

 

Заяву підписали  представники НМПУ - журналісти ТК «Візит» Анна Плаксій,  Оксана Цокур, Альона Івко, Вікторія Загорулько, Яна Немченко, Тетяна Попруга, Надія Ярова, Юлія Лавренко, Людмила Ярошиньска, Роксолана Гирилюк та інші, а також   представники НМПУ - журналісти газети «Програма плюс» Олександр Курилов, Аліса Чічерова, Лілія Самойленко, Анастасія Лисенко.

 

Нагадаємо, 16 вересня колегія Полтавського апеляційного суду відмовила у клопотанні адвокатів звинувачуваного у вбивстві мера Кременчука керівника Кременчуцької телекомпанії «Візит» Олександра Мельника, які просили про заміну запобіжного заходу для нього.

 

За рішенням апеляційного суду Олександр Мельник наступні два місяці перебуватиме під вартою. Прийняттю такого рішення передував перегляд відеодопиту правозахисника Олександра Крижановського, якого звинувачують у посередництві в організації вбивства міського голови Кременчука Олега Бабаєва та перегляд самих протоколів допиту.

 

11 вересня справу про вбивство мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Кременчука Олександра Лободенка було об'єднано в одне кримінальне провадження. Обвинувачення у двох вбиствах висунуто директорові кременчуцької телекомпанії «Візит» Олександру Мельнику.

 

Водночас працівники ТК «Візит», газети «Програма плюс», депутати міської ради та працівники Автозаводської райради організували мітинг проти неправомірного, на їхню думку, початку слідчих дій та затриманням у статусі підозрюваного у вбивстві мера Кременчука директора ТК «Візит» Олександра Мельника.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 3 вересня було затримано директора ТК «Візит» Олександра Мельника, в його будинку проводився обшук.

 

«Детектор медіа» неодноразово повідомляла про конфлікт між мером Кременчука Олегом Бабаєвим і власниками місцевої телекомпанії «Візит», яку міський голова прагнув перевести з приватної у комунальну власність. Конфлікт між міською владою Кременчука в особі мера Олега Бабаєва і ТРК «Візит» почався в 2012 році - телекомпанія перестала транслювати новини комунальної телерадіокомпанії, на каналі стали частіше виходити критичні сюжети про міську владу, а мер заявив, що «Візит» ввів цензуру. З бюджету міста почали виділятися додаткові суми на розвиток власного комунального телебачення, а з сім'єю власників «Візиту» міськрада почала розривати в односторонньому порядку договори оренди землі. Почалися судові позови. 

 

Пізніше пан Бабаєв заявив про намір забрати приватну телекомпанію «Візит» у комунальну власність. Для цього комунальна ТРК подала позов до Автозаводського райсуду про визнання її власницею 100% корпоративних прав приватної телекомпанії «Візит». Підставою для претензій на приватну телекомпанію стали рішення Кременчуцької міської ради, прийняте 25 грудня 2012 року про передачу майнових прав давно непрацюючого колективного підприємства «Кременчуцький ТТЦ «Електрон» на баланс територіальної громади.

 

29 жовтня Кременчуцька міська рада затвердила акт приймання-передачі до комунальної власності територіальної громади Кременчука 50% активів телевізійної вежі приватної телекомпанії «Візит». 19 вересня Автозаводський райсуд Кременчука скасував державну реєстрацію кременчуцької телекомпанії «Візит» і передав 100% акцій комунальній Кременчуцькій телерадіокомпанії (КТРК).

 

19 березня, за нової влади, Вищий Спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі п'яти суддів відновив всі права приватної телекомпанії «Візит» (Кременчук)  й скасував всі рішення щодо передачі корпоративних та інших прав міському виконавчому комітету та кременчуцькій комунальній телерадіокомпанії.  

 

«Детектор медіа»

Відео: ТРК «Візит»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду