Богдан Якимюк: «Письмовий запит – це вчорашній день, сьогодні є електронна пошта»

13 Серпня 2010
36957
13 Серпня 2010
09:50

Богдан Якимюк: «Письмовий запит – це вчорашній день, сьогодні є електронна пошта»

36957
Речник АМКУ пропонує запровадити механізм відповідальності чиновників за інформаційні запити ЗМІ та створити Асоціацію прес-секретарів
Богдан Якимюк: «Письмовий запит – це вчорашній день, сьогодні є електронна пошта»

До ТК звернувся керівник прес-служби Антимонопольного комітету України Богдан Якимюк, який у рамках конкурсу «Кращий державний службовець» готує дослідницьку роботу «Налагодження взаємодії органів державної влади зі ЗМІ». Пан Якимюк просить журналістів надіслати йому інформацію про проблеми у відносинах ЗМІ з центральною та місцевою владою. Оскільки речник АМКУ обіцяє, що його робота міститиме конкретні пропозиції, ТК поцікавилася в нього, які саме.

 

- Пане Богдане, яку інформацію ви хочете отримати від журналістів?

- Я хочу почути думки з приводу того, які проблеми є нині у взаєминах ЗМІ і влади, побачити приклади створення штучних бар'єрів для виконання журналістами професійних обов'язків, визначити та узагальнити пропозиції, що дозволили б покращити взаємини між владою та ЗМІ. І можливо, журналісти мають певні напрямки, які хотіли б розкривати у співпраці з органами влади. Я прошу всіх зацікавлених, усіх небайдужих надіслати інформацію з цього приводу на адресу yakymiuk@ukr.net

 

- А якими є ваші пропозиції?

- По-перше, наше законодавство про інформацію є дещо застарілим, тож я пропоную повернутися до його вдосконалення. Треба, щоб законодавство відповідало вимогам сучасності, наприклад, регламентувало інформаційні запити не письмового характеру, а електронного. І в цьому контексті доцільним є існування цифрового підпису.

 

По-друге, очевидною є потреба у запровадженні реального дієвого механізму відповідальності за порушення вимог розгляду запитів ЗМІ. На сьогодні відсутня прикладна система, коли б державного службовця було притягнено до відповідальності за те, що невчасно було розглянуто запит чи було надано недостатню інформацію. В законодавстві написано, що має бути така відповідальність, але на практиці немає жорсткого контролю за цим. Хоча відомо, що ті чи інші негативні випадки мають місце.

 

По-третє, потрібно створити call-центр чи «гарячу» лінію з прийому скарг на центральному, на урядовому рівні. Мається на увазі центр оперативного опрацювання проблемних ситуацій, які виникають у відносинах влади і ЗМІ. Коли посадовці на місцях будуть знати, що раптом вони зроблять щось нехороше і це сьогодні ж стане відомим на рівні уряду, то ставлення і відповідальність буде зовсім іншою.

 

По-четверте, слід уніфікувати механізми та форми взаємодії органів влади зі ЗМІ. На жаль, сьогодні така робота відбувається в міру розуміння кожним керівником і прес-секретарем державного органу того, що треба робити і як. А мають бути чітко виписані, стандартизовані підходи. Коли проводиться якийсь публічний захід, скажімо, то має бути чітко прописано, що прес-служби повинні готувати до нього таку-то інформацію. А не так, що журналіст приходить на прес-конференцію і запитує: «У вас є прес-реліз та/чи текст заяви?», а йому відповідають: «Нема». Державні комунікації - це системна робота, тут потрібна корпоративність.

 

Ще одна пропозиція. Було б доцільно, якби всі прес-служби було підпорядковано безпосередньо першій особі відомства. На сьогодні створено ланцюжки: ти підпорядкований начальнику відділу, начальник відділу - керівнику управління, той - заступнику голови і так далі. Питання полягає в оптимізації структури взаємодії. Ми, наприклад, в АМКУ, підпорядковані безпосередньо голові комітету. І це значною мірою допомагає у роботі.

 

- В багатьох органах влади відділ, який займається зв'язками зі ЗМІ, одночасно відповідає за зв'язки з громадськістю. Чи не доцільніше розділити це на два різні підрозділи?

- Звісно, найоптимальніше - це структура, в якій один сектор або відділ відповідає за зв'язки зі ЗМІ і є другий сектор або відділ, який відповідає за зв'язки з громадськістю. Але не за звернення громадян, бо це окрема ділянка роботи: ці звернення стосуються не стільки надання інформації, скільки отримання допомоги за конкретними галузевими питаннями.

 

На сьогодні в секретаріаті Кабінету Міністрів дуже правильний підхід: там створено департамент масових комунікацій, у якому є управління по зв'язках зі ЗМІ, і одночасно є управління по зв'язках із громадськістю. Про доцільність такого підходу я писав ще у своїй дипломній роботі.

 

- Ваші пропозиції щодо вдосконалення законодавства про інформацію, щодо роботи із запитами містяться в законопроекті «Про доступ до публічної інформації», який відправлено на осінь на повторне друге читання. З точки зору журналістів, цей документ полегшує отримання інформації від органів державної влади. Чи ознайомлювалися ви з цим законопроектом?

- Ознайомлювався, але як державний службовець не можу давати йому оцінку, бо мене повинні офіційно долучити до роботи. Можливо, краще було б удосконалити чинну законодавчу базу, а не йти шляхом прийняття інших законів. Ми не повинні закладати суперечності між актами законодавства.

 

- Скажіть, а ваша прес-служба відповідає на всі запитати, які надходять?

- Так, і по можливості в той самий день. Ми ставимо за мету, щоб інформаційні запити журналістів було розглянуто максимально оперативно, повно і змістовно. Тільки в тому випадку, коли потрібна ретельна перевірка, ми обов'язково повідомляємо, що інформація опрацьовується і вона буде пізніше.

 

- Чинне законодавство передбачає, що на відповідь на запит є 30 днів...

- Інформаційний запит має бути розглянуто впродовж 10 днів, але, як зазначено в законі про інформацію, запит подається у письмовій формі. А якщо ваш запит надійшов в електронній формі, то що, його взагалі можуть не розглядати? Але письмовий запит - це вчорашній день, сьогодні є електронна пошта, є можливості для прийняття запитів в інтерактивному режимі через сайти відомств. У законі написано, що має бути надано відповідь на запит або обґрунтовану відмову. Але ж не прописано, що має бути, коли взагалі ніякої відповіді немає. Оскарження таких ситуацій до інстанцій вищого рівня чи суду потребує додаткового часу, тоді як інформація на той час вже може і не знадобитися. Та й навіщо владі й ЗМІ судитися, їм треба співпрацювати.

 

- На вашу думку, скільки днів достатньо для підготовки відповіді на інформаційний запит?

- Все залежить від виду та обсягу інформації. Так, поточну інформацію може бути надано за кілька годин. Якщо це аналітична інформація, тут може бути кілька днів.

 

- Ви отримаєте пропозиції від колег і журналістів, напишете роботу, і що далі?

- Подам її на конкурс експертній комісії, яка визначить її доцільність чи недоцільність. І тоді ми з пропозиціями зможемо просуватися далі.

 

Інформаційна діяльність органів влади потребує стратегічного планування і системного підходу, адже вона є важливим супровідником виконання відомствами своїх основних функцій. Треба визначити стратегічні цілі для кожного державного органу, і тоді інформаційна взаємодія між владою і ЗМІ буде спрямована на конкретну соціально значущу мету. Для АМКУ, наприклад, такою стратегічною ціллю є формування проконкурентної свідомості у суспільстві, бо недопущення монополістичних проявів у державі починається з усвідомлення кожним переваг економічної конкуренції та необхідності її захищати.

 

Крім того, я виступаю за те, щоб в Україні було створено Асоціацію прес-секретарів державних органів, яка виявить і напрацює кращі практики, та розроблена детальна методологічна база для діяльності прес-служб, так би мовити, єдині правила гри.

 

Фото з особистого архіву Богдана Якимюка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36957
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
конкурс
5003 дн. тому
http://www.guds.gov.ua/control/uk/publish/article?showHidden=1&art_id=184510&cat_id=184509
OBI-Consulting.eu
5004 дн. тому
Наконец появились свежие идеи. Богдан, я думаю вы знаете что такое - "хмара". Доходит просто до смешного когда для получения информации в "областном" уровне - надо ещё как говорится "поднажать" их киева!) Я не понимаю, чтоь надо - может зарплату прежде всего чиновникам поднять, что бы они охотнее поддерживали контакты со СМИ и общественнгостью? Про хмары можете больше почитать тут - http://eu4ukr.blogspot.com/2009/09/blog-post_18.html - даже есть примеры. По тексту - полностью поддерживаю расделение полномочий по сми и обществу, колл-центр (это как виртуальный "нажим" из Киева, и отдельно - хорошая идея с Ассоциацией. Только вот поймите - что не журналисты её будут делать - а такие как Вы, сотудники правительственных аппаратов. И предлагаю ещё внедрить праительственный е-мейл - что бы журналисты сразу его в копию ставили когда запрос подают в электронной форме. Это было бы супер, если отладить механизм. А так, в целом, думаю все коммуникации и коммуникационность любого органа в нашей стране зависит от личности НАЧАЛЬНИКА, только от него - а должно быть, и Вы правы - по закону, ну или в крайнем случае - по "Постанове Уряду". А что это за конкурс такой, можно подробности?)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду