Підписка про моральність

20 Березня 2009
30018
20 Березня 2009
06:08

Підписка про моральність

30018
«Хартію про партнерство», за словами Олександра Ткаченка, підписали «не ті, хто добровільно здався, а законослухняні». Репортаж.
Підписка про моральність

19 березня 2009 року після тривалих переговорів віце-прем'єр-міністра Івана Васюника і голови Національної експертної комісії Василя Костицького з керівниками загальнонаціональних телеканалів таки було підписано Хартію про партнерство заради інформаційних прав і свобод та захисту суспільної моралі між Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі, Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення, Іваном Васюником та дев'ятьма загальнонаціональними телеканалами.

 

 

Троє в човні, не рахуючи Адамчука: Ігор Курус, Іван Васюник, Василь Костицький

 

Підписання Хартії відбувалося в клубі Кабміну, на Інститутській. Незважаючи на присутність віце-прем'єр-міністра Івана Васюника, більше десятка керівників загальнонаціональних телеканалів, голови НЕК Василя Костицького та першого заступника Нацради Ігоря Куруса, журналістів, на диво, було мало. «Детектор медіа» цю подію повідомили дзвінком із Кабміну, на сайті НЕК відповідної інформації немає, хоча згадано про підписання 20 березня меморандуму з Інтернет-асоціацією України. Про Хартію з Нацрадою й телеканалами - ані слова. Може, не було впевненості, що підписання відбудеться?

 

Відкрив захід Іван Васюник, який зауважив, що діалог вести було складно, та все ж із більшістю телеканалів вдалося досягти згоди. «Ми з боку держави уважно ставимося і стимулюємо всі процеси, які стосуються національного інформаційного простору, зокрема й телепростору. Ми розуміємо, що телебачення не тільки інформує й розважає, а в міру свого впливу на людей має безпосередній вплив на формування системи цінностей суспільства. Уряд приділяє особливу увагу дотриманню законодавства про суспільну мораль. За цей стіл нас привело спільне розуміння масштабності проблеми», - сказав Іван Васюник.

 

За словами віце-прем'єр-міністра, нині в інформаційному просторі зберігається тенденція загального падіння морально-етичного рівня телерадіопродукту. З цього приводу державні установи постійно отримують тривожні сигнали від громадськості. На думку Васюника, виходити з економічної кризи значно швидше й легше, ніж вирішувати проблему морального розтління суспільства. Це треба сприймати як виклик, у нас є шанс зупинися за крок перед прірвою.

 

«Я категорично заявляю, що ми не є прихильниками цензури, для нас свобода слова є великим завоюванням. Ми пішли демократичним шляхом, шляхом діалогу й партнерства. Результатом цього діалогу є те, що на сьогоднішню зустріч прийшли керівники більшості загальнонаціональних каналів», - сказав пан Васюник, постійно зауважуючи, що він пам'ятає: телебачення - це бізнес.

 

 

До моральності ТРК «Україна» претензій не було, але Вольдемар Дзікі теж «здався»

 

Як з'ясувалося, підписання Хартії партнерства є тільки першим етапом діалогу. Подальша співпраця має призвести до розробки і схвалення робочого документу, який би визначав механізм реалізації Хартії. У перехідний період - до підписання робочої угоди - за дотриманням Хартії стежитимуть державні органи: Нацрада й НЕК. Крім того владні інституції розпочали аналогічний діалог із друкованими ЗМІ й інтернет-виданнями.

 

Перший заступник голови Нацради Ігор Курус почав свій виступ із подяки віце-прем'єр-міністру за чудову ініціативу. Він зауважив великий вплив телебачення на суспільство і застеріг: якщо телеканали порушуватимуть українське законодавство, Нацрада робитиме все можливе, щоби повернути їх у законодавче поле. На його думку, підписання Хартії телеканалами виказує певну саморегуляцію. «Ми раді, що домовилися про співпрацю», - підсумував Ігор Курус.

 

Голова НЕК Василь Костицький не порушував традиції і також почав виступ із подяки віце-прем'єр-міністру. «Кожна держава дбає про свій інформаційний простір. Майже кожна держава має такі органи, як наша комісія. Це я кажу до того, що нас тут дехто називає рудиментом радянської епохи. Всі, хто живе і працює в Україні, мають дотримуватися моральних засад українського суспільства», - зазначив пан Костицький. Він також висловив радість із приводу готовності телеканалів підписати Хартію.

 

 

Василь Костицький показує жестами, які великі неподобства йому траплялося бачити в ефірі українських телеканалів

 

Традицію висловлення подяки віце-прем'єр-міністру перервав генеральний директор ICTV Олександр Богуцький. Він зауважив, що підписанню мала передувати ширша дискусія, а в падінні моралі звинувачувати лише телебачення не варто: жорстокості багато і в інтернеті, та й друковані ЗМІ, які продаються в кожному кіоску, дозволяють собі неприпустимі з точки зору суспільної моралі ілюстрації. «Мені шкода, що серед нас немає представників Міністерства культури і туризму. В нас із ними йде тривала дискусія щодо отримання прокатних посвідчень на трансляцію фільмів. А в Україні є іноземні канали, яким не потрібні ніякі посвідчення, яких не цікавлять рішення якихось українських комісій, - сказав гендиректор ICTV. - Коли ми вирішимо, що є більшим злом, що є меншим злом, а що є злом у принципі, ми відразу станемо партнерами, і не робитимемо це зі страху перед репресивними заходами».

 

 

Олександр Богуцький нагадує: моралізуєте нас - не забудьте про пресу й інтернет

 

У свою чергу, президент Національної телекомпанії України Василь Ілащук зауважив, що надзвичайно складно чітко визначити, що можна показувати, що ні, а що можна - але у вечірній чи нічний час. Він висловив сподівання, що з часом це буде чітко визначено.

 

 

Васюник - Ілащукові: Ех, Василю Степановичу, а кому зараз легко?

 

Наступним зголосився до слова генеральний директор «1+1» Олександр Ткаченко. Несправний мікрофон змусив пана Ткаченка помінятися місцями з паном Богуцьким. Це, мабуть, перші ознаки наступу на свободу слова, - віджартувався він. Під час виступу пан Ткаченко зазначив: тут зібралися не ті, хто добровільно здався, а законослухняні телеканали.

 

 

Олександрові Ткаченку доведеться попрощатися з «Пожирачкою чоловіків»

 

Голова правління каналу ТЕТ Григорій Тичина теж почав із подяки віце-прем'єр-міністру. «Ми побоювалися, що це буде не діалог, а режим монологу влади з суб'єктом інформаційного простору. Добре, що цього не сталося. Ми вели рівний діалог із відповідальними особами державних інституцій, покликаними вести нагляд за виконанням законодавства. Хотілося, щоб ураховувалося, що телебачення - це глобальна річ. Багато проектів, які демонструються каналами, - це українські версії іноземних каналів», - сказав Григорій Тичина. Він зауважив, що телебачення не може бути гіршим чи кращим за суспільство: це дзеркало, яке відображає все, що в суспільстві відбувається. «Якщо в парламенті відбуваються неприпустимі в плані суспільної моралі речі, то чи можна звинувачувати телебачення в тому, що воно це показує?» - запитував пан Тичина. Підсумовуючи, він наголосив: якими б досконалими чи недосконалими не були українські закони, їх потрібно виконувати.

 

 

Григорій Тичина простежить за моральним кліматом у «Домі-2»

 

Не забув подякувати Івану Васюнику й голова правління М1 Олександр Асаулюк: за те, що зустріч не обернулася встановленням цензури. Головна думка його виступу полягала в тому, що треба дбати про відновлення української нації: якщо цього не робити, питання моралі стане взагалі неактуальним. «Свого часу, коли Петро І наказав поголити всім бороди, більшість населення тодішньої Росії вважала, що він учинив аморальний вчинок», - майстерно провів історичну паралель пан Асаулюк, вочевидь, заспокоюючи себе й інших, що їхній учинок теж оцінять через роки.

 

 

Олександр Асаулюк: Дашу вже зняли, а Кульбабу не віддамо!

 

Після виступів почалося підписування Хартії. Пафосний початок із поіменним оголошенням підписантів перервав пан Васюник, тож загалом усе відбулося в робочому порядку.

 

 

Ірина Лисенко «щаслива разом» з моральною комісією

 

Від телевізійників свої підписи поставили генеральний директор 5-го каналу Іван Адамчук, голова правління компанії «Телеодин» (М1 і М2-Естрада) Олександр Асаулюк, генеральний директор ICTV Олександр Богуцький, генеральний директор ТРК «Україна» Вольдемар Дзікі, президент Національної телекомпанії України Василь Ілащук, голова правління Нового каналу Ірина Лисенко, голова правління каналу ТЕТ Григорій Тичина, генеральний директор «1+1» Олександр Ткаченко, генеральний директор ТРК «Ера» Світлана Шеншинова.

 

Світлана Шеншинова не вагається: все одно непристойностей на «Ері» катма

 

Не підписали Хартії телеканали групи «Інтер». Як розповів «Детектор медіа» генеральний директор НТН Гліб Корнілов, у їхнього керівництва наразі немає остаточної згоди акціонерів. На зустріч прийшли представники двох телеканалів: гендиректор НТН та гендиректор ТРО «Мульті медіа сервіс» («Мегаспорт») Олександр Ларін.

 

 

Таємничі акціонери групи «Інтер» не вповноважили Гліба Корнілова підписати відмову від маньяків

 

Голова правління Сергій Созановський і генеральний директор каналу К1 Сергій Затула, а також голова правління СТБ Володимир Бородянський, на зустріч не прийшли. Утім, Олександр Богуцький запевнив присутніх, що пан Бородянський обов'язково поставить свій підпис.

 

Наразі Хартія залишається відкритою для приєднання нових суб'єктів. Із текстом можна ознайомитися тут.

 

Фото Яни Новоселової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30018
Теги:
Читайте також
06.07.2009 14:30
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 868
21.04.2009 22:04
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 464
24.03.2009 23:43
Ксения Сокульская, «Подробности»
19 348
02.03.2009 10:33
Тетяна Селезньова, Голос.UA
16 465
27.02.2009 10:25
Мар'яна Закусило
56 584
23.02.2009 11:55
Нина Краснова, Юрий Рыбачук, «Комментарии»
18 888
21.02.2009 13:48
Юрий Крайняк, «Економічна правда»
13 854
17.02.2009 11:46
Блог Володимира Цибулька
19 761
12.02.2009 20:38
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
62 683
16.12.2008 16:11
Отар Довженко
30 512
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
prozrachnostacademia@yahoo.com
5510 дн. тому
РЕЦЕНЗИЯ Рецензируемая работа: Костицький Василь Васильович. Екологія перехідного періоду: право, держава, економіка (економіко- правовий механізм охорони навколишнього природного середовища в Україні) / Інститут законодавчих передбачень і правової експертизи. — К. : УСП МСБ "Eusmeu", 2003. — 772с. (Далее – [1]). Указанная монография является диссертацией на соискание научной степени доктора юридических наук, которую автор защитил 5 июля 2004г. Данная экспертиза проведена на предмет соответствия указанной монографии [1] требованиям, выдвигаемым действующим законодательством Украины к содержанию докторских диссертаций. В результате проведенной работы установлено следующее: 1. В монографии [1] имеют место значительные по количеству и объему текстуальные заимствования из других работ без ссылок в какой-либо форме на автора и источник заимствования. Например, при выборочном анализе текста рецензируемой работы [1] в нем выявлено 58 таких фрагментов (источники заимствования установлены). 2. Вскрыто многочисленные факты использования в рецензируемой работе идей, научных результатов и материалов других авторов без соответствующих ссылок на источники, а также сообщения заведомо ложной информации. Это не дает оснований, чтобы квалифицировать монографию [1] как самостоятельное, научно значимое исследование. 3. В диссертации грубо проигнорированы требования, выдвигаемые законодательством Украины к работам на соискание научных степеней, а также элементарные нормы академической этики. Вследствие этого монография Костицкого В. В. «Екологія перехідного періоду: право, держава, економіка (економіко-правовий механізм охорони навколишнього природного середовища в Україні)» [1] не соответствует уровню докторской диссертации. ПОЛНЫЙ ТЕКСТ НА: prozrachnostacademia@yahoo.com
bbom
5513 дн. тому
Все тоньше и тоньше грань между журналистикой и проституцией. Ткачик и другие готовы лечь под кого угодно лишь бы была возможность заработать на выборах.
Глядач
5516 дн. тому
Цікаво, пан Курус, підписавши хартію, морально очистить свій канал "Кіно" від голих дівок, що себе рекламують? Прослідкую...
Хлопець
5516 дн. тому
Не довіряю Ткаченку. Він говорить і підписує одне, а робить зовсім інше.
ганжа
5516 дн. тому
ад ван лун, довгостроковий експерт Ради Європи, заявив на круглому столі щодо впровадження норм Єропейської конвенції про транскордонне мовлення, сказав, що в Європі вже років з 20 НІЧОГО НЕ ЧУТИ про аналогічні нашій НЕК моральні комісії (середньовіччя не рахується). "Питання моралі і питання прав людини - це юрисдикція суду, а не комісій". хтось бреше - або ад ван лун, або костицький. якщо костицький - має подати у відставку. брехати - аморально.
группа наблюдателей
5516 дн. тому
А фафа ткаченко грустный сидит. И очень злой. Перепутал головку на плечах с {CENSORED}? Чем думает, так и живет. Подписывай фафа хартию про мораль, это то, шо тебе нада. Ты еще кого-нить с работы выгони, может попустит.
Майбутнє
5516 дн. тому
Костицького - в Президенти = Україну - на смітник Історії!
кокотюха
5516 дн. тому
Не "ми", естетко, а окремо Я, окремо - Ви, і кожен з нас - окремо, без рекомендацій Василя Костицького, який нічого в своєму житті, крім "Прапороносців", не читав, і тих - у школі. А бачив він тільки АБВГДейку і програми в форматі "Всі ми діти твої, Україно" Свою дитину я обмежу сам, Ваших і нічиїх інших обмежувати не хочу і не маю морального права. Хто дав таке прво НЕК? Ющенко з Хоружівки?
Естетка
5516 дн. тому
Аморальна продукція - це та, яку ми не дозволяємо споживати своїм дітям.
кокотюха
5516 дн. тому
тьотя естетка, а аморальна продукція, яка краще продається - це яка? тепер далі: пройдіть короткий тест, дайте відповідь на питання: "Що моральніше: політика чи порнографія?" Тільки відповідь "все воно однакове" не приймається, бо, давши її, ви, естетко, будете в шоколаді - і чесно оцінили стан суспільства, і вибору не зробили.
Естетка
5516 дн. тому
Вважаю правильним початковий крок щодо боротьби за моральність та чистоту вітчизняного ефіру. Ця ідея вже витала у повітрі, її породило суспільсьтво. Тому загалом, на мою думку, підписанти виявили громадську мужність, свідомо йдучи на цей публічний вчинок. Ті, хто не підписав, перед своїм корпоративом "у шоколаді": вони нібито і борці за свободу, і не "відстійники", і при цьому мають цілком конкретні дивіденди, адже аморальна продукція краще продається. Єдине, що мене турбує, це подальша політика боротьби за моральність. У цьому непростому питанні слід знайти правильний баланс і відмовитись від стаханівських методів.
Ира
5516 дн. тому
РИСПЕКТ ГРУППЕ КАНАЛОВ ИНТЕРА
Х/Ф
5516 дн. тому
хороші хлопці робляить добру справу хай їм щастить a забув пан васюник якшо вам сподобався отсос то приходьте ще завжди раді поки ви при владі
thez
5516 дн. тому
Щось вираз обличчя пана Ткаченка наводить на думку, що не все так радісно, як він намагається подати. А том-менеджементу велике "Фе". Замість того щоб об'єднуватися ви схилили головку і підставили одне місце. Замість того щоб впроваджувати ред статути, ви зробили це формальністю. От тепер майте Шарікова, їжте його з потрохами.
Аксинья
5516 дн. тому
+100 Костицкий лжет. Нет на Западе анлогичных НЭК институций. В 10.00 по ICTV показывают как двое мужчин криминальной наружности самым жутким образом связывают третьего, что бы засунуть в багажник. Богутский, так держать!
андрій кокотюха
5516 дн. тому
За правилами саморегуляції "Телекритика" видаляє матюки з коментів і текстів статей. Тому, на жаль, не можу висловити свою думку про це так, як хочу - все одно цей монолог буде коректно видалено. А слово "обурений" тут надто недоречне, цнотливе, літературне і високоморальне. Вважайте, що далі могли б іти суцільні матюки на адресу НЕК та сцикунів-підписантів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду