Суд зобов’язав поліцію відкрити справу проти журналістів «Схем» через «втручання у приватне життя» Медведчука

Суд зобов’язав поліцію відкрити справу проти журналістів «Схем» через «втручання у приватне життя» Медведчука

14 Грудня 2017
2329
14 Грудня 2017
14:32

Суд зобов’язав поліцію відкрити справу проти журналістів «Схем» через «втручання у приватне життя» Медведчука

2329
Печерський районний суд міста Києва зобов’язав Національну поліцію України порушити кримінальну справу проти журналістів програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») за ст. 182 ККУ через начебто «порушення недоторканості приватного життя» Віктора Медведчука. Редакція «Радіо Свободи» розцінює звернення захисту Медведчука до суду як спробу тиску на журналістів
Суд зобов’язав поліцію відкрити справу проти журналістів «Схем» через «втручання у приватне життя» Медведчука
Суд зобов’язав поліцію відкрити справу проти журналістів «Схем» через «втручання у приватне життя» Медведчука

Інформація щодо рішення суду з’явилася на сайті «Украинский выбор». Крім того, ухвала Печерського суду опублікована у Реєстрі судових рішень.

У ній, зокрема, йдеться, що 1 грудня суд вирішив задовольнити скаргу Ігора Кириленка, адвоката Медведчука, про «бездіяльність Національної поліції України, щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після отримання його заяви про вчинення кримінального правопорушення від 09 листопада 2017 року» та зобов’язав Нацполіцію відкрити кримінальну справу проти журналістів «Схем».

«Зобов'язати уповноважену особу Національної поліції України, внести відомості, викладені в заяві ОСОБА_2 від 09 листопада 2017 року, про кримінальне правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 182 КК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань», – йдеться в ухвалі суду.

У редакції «Радіо Свободи» звернення захисту Медведчука до суду розцінюють як спробу тиску на журналістів. 

«Стало відомо, що юристи Віктора Медведчука звернулися до Печерського суду з вимогою зобов’язати Нацполіцію відкрити провадження щодо начебто втручання журналістів програми у приватне життя бізнесмена. Редакція готова надати всі докази, які свідчать, що Віктор Медвечук є публічною особою, а його охорона заважала знімальній групі виконувати свою законну роботу», - повідомили у редакції «Радіо Свободи» на запит «Детектора медіа».

Крім того, «Радіо Свобода» на своєму сайті повідомляє, що заяви, оприлюднені на сайті Медведчука, що стосуються роботи журналістів програми «Схеми», не відповідають дійсності.

«Детектор медіа» ще раз звенувся до редакції з проханням прокоментувати рішення Печерського суду та чекає на відповідь.

Як писав «Детектор медіа», увечері 7 листопада невідомі напали біля аеропорту «Київ» на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях» (проект «Радіо Свобода») у складі журналіста Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича. 

Згодом редакція програми оприлюднила відео нападу на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях».

Прокуратура Києва почала за фактом перешкоджання роботі знімальної групи програми «Схеми» (спільного проекту «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший») в аеропорту «Київ» 7 листопада кримінальне провадження.

Редакція програми журналістських розслідувань «Схеми» за годину до виходу в ефір 9 листопада  розслідування «Чорні чоловічки» отримала від адвоката Віктора Медведчука Ігоря Кириленка лист, в якому адвокат погрожував журналістам кримінальною відповідальністю. Про це повідомлялося на сторінці програми «Схеми» у Facebook. У листі пан Кириленко назвав розслідування журналістів щодо перельотів Віктора Медведчука до Росії «провокацією» та звинуватив їх у втручанні у приватне життя Медведчука та його родини.

У редакції програми «Схеми» вважають звинувачення безпідставними та такими, що мають на меті залякування: журналісти виконували свою законну професійну діяльність у громадському місці, про що неодноразово повідомляли охороні Медведчука та демонстрували посвідчення.

Фото, відео: "Радіо Свобода"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2329
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду