Глава Держкіно про заборону «Сватів»: український телеглядач змушений дивитися те, що знімалося не для нього, а для Росії

Глава Держкіно про заборону «Сватів»: український телеглядач змушений дивитися те, що знімалося не для нього, а для Росії

2 Грудня 2017
2801
2 Грудня 2017
15:27

Глава Держкіно про заборону «Сватів»: український телеглядач змушений дивитися те, що знімалося не для нього, а для Росії

2801
Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко у зв’язку з тим, що Держкіно скасувало державну реєстрацію та визнало недійсними прокатні посвідчення на всі сезони серіалу «Свати», заявив, що студія «Квартал 95» може замінити у новому сезоні серіалу російського актора Федора Добронравова і перезняти епізоди з ним, аби отримати можливість показу продукту в Україні.
Глава Держкіно про заборону «Сватів»: український телеглядач змушений дивитися те, що знімалося не для нього, а для Росії
Глава Держкіно про заборону «Сватів»: український телеглядач змушений дивитися те, що знімалося не для нього, а для Росії

Про це він сказав у коментарі «Радіо Свобода».

«Держкіно не є ініціатором цієї заборони. Ми діємо у даному випадку виключно на виконання рішення Міністерства культури, яке внесло одного з акторів серіалу "Свати" до Переліку осіб, які становлять загрозу національній безпеці. Цей Перелік складається і оновлюється за рішенням Міністерства культури на підставі подання Служби безпеки України. Це все процедура, виписана в чинному законодавстві, і в даному випадку ми просто виконуємо закон, ми не є ініціаторами, скажімо так, цієї заборони. Ми не можемо робити винятків, виходячи з рейтингу серіалу чи популярності його у глядачів, і перед законом усі є рівними», - зазначив Пилип Іллєнко.

У відповідь на зауваження, що студія «Квартал 95» і зокрема Володимир Зеленський багато допомагають українським військовим, дають концерти на передовій, Пилип Іллєнко зазначив, що така допомога заслуговує подяки, але це ніяк не стосується до вимог законодавства.

«Щодо зйомок російських акторів в Україні треба сказати наступне. Багато років фактично вони приїжджали сюди, грали головні ролі у фільмах. Через це наші актори фактично були позбавлені можливості реалізуватися професійно. Дуже часто це навіть виглядало принизливо для українських акторів. Очевидно, що це є бізнес, для того, щоб продати продукт у Росію, треба запросити російську зірку, і тоді все це отримає певний економічний сенс. Але давайте не говорити тоді про культуру, давайте говорити про те, що це є бізнес. Якщо у даному випадку повертатись до конкретного Федора Добронравова, про його позицію й заяви було відомо, дивно лише, що тільки зараз постало це питання», - сказав голова Держкіно.

Водночас Пилип Іллєнко підкреслив, що у нього немає відповіді, чому рішення до цього російського актора було прийняте саме зараз.

«Очевидно, по мірі надходження інформації СБУ проводить певну перевірку, і я думаю, що якимось таким чином воно могло відбутися, але це моя здогадка просто», - сказав голова Держкіно.

Він також закликав групу «1+1 медіа», яка заявила, що інші серіали з Федором Добронравовим не заборонені для показу в Україні, повідомити, про які саме стрічки йдеться.

«Дійсно, він знімався не тільки в "Сватах", але це не означає, що на ці серіали оформлені прокатки. Але, повірте мені, ніякої вибірковості у тому немає», - заявив Пилип Іллєнко.

Водночас у відповідь на заяви Володимира Зеленського глава Держкіно зауважив: «Можливо, треба більш уважно підходити до вибору акторів, з якими ти працюєш, незважаючи на те, що продукт, в якому вони знімалися раніше, має комерційний успіх, і зважати все ж таки на ті обставини, в яких ми знаходимося. Ми знаходимося в ситуації війни з Росією, в ситуації окупації нашої території. Якщо актор робить послідовно певні заяви і займає певну позицію, ну, мабуть, недоречно з ним співпрацювати».

Він також підкреслив, що не дивився жодної серії серіалу і не збирається цього робити через те, що це не його формат, але навів приклад голлівудських студій, які вдаються до перезйомок фільмів і серіалів через скандали з тим чи іншим актором.

«Якщо є можливість перезняти епізоди з Федором Добронравовим – принаймні того сезону, який зараз знімається, тоді ніяких питань немає», - сказав Пилип Іллєнко.

Також голова Держкіно заявив, що необхідно говорити про створення українського серіального контенту, «який би не орієнтувався на експорт, а задовольняв би у першу чергу потребу українців дивитися власний продукт».

«А не так, як це відбувається з деякими фільмами і серіалами, які створюються в Україні на експорт, на великий російськомовний ринок. І український глядач при цьому вже змушений споживати те, що готувалося не для нього, доїдати об’їдки чужого, скажімо так, інформаційного столу чи телевізійного столу. Ми заслуговуємо на контент, який створюється для українського ринку як для основної цільової аудиторії. Я думаю, що це справедливо, і тому це питання до редакційної політики тих каналів.

Очевидно, що це пов’язане з тим, що вони не можуть собі дозволити інвестувати великі кошти у створення серіального продукту через те, що телебачення в Україні збиткове, кількість каналів дуже велика, вони дуже серйозно між собою конкурують. Але конкурують не стільки за гроші платників реклами, скільки за аудиторію. Тому що такі канали в нашій країні існують і їх дотують їх власники тільки тому що вони дозволяють мати вплив на суспільну думку», - зазначив голова Держкіно.

Він також пов’язав «інформаційну компанію» проти Держкіно, яку півроку веде канал «1+1» з можливістю прийняття рішень, подібних анулювання прокатних посвідчень серіалу «Свати» як у минулому, так і в майбутньому.

Як повідомляв «Детектор медіа», СБУ заборонила актору серіалу Федору Добронравову в’їзд в Україну на три роки. Співробітники спецслужби задокументували, що Добронравов неодноразово робив антиукраїнські публічні заяви, в яких, зокрема, підтримував анексію Криму Росією. Актор також багато разів відвідував окупований півострів, що є порушенням законодавства України.

Наразі, як повідомив заступник голови Держкіно Сергій Неретінвідомство відреагує на заборону в'їзду Службою безпеки України акторові українського серіалу «Свати» Федору Добронравову, тільки-но одержить відповідні документи від Міністерства культури.

Художній керівник Студії «Квартал 95» Володмир Зеленський записав відеозвернення, в якому закликав боротися з кумівством, а не із «Сватами».

28 листопада Міністерство культури України внесло російського актора Федора Добронравова, який знімається у серіалі «Свати» студії «Квартал 95» до так званого «чорного списку» - Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці.

29 листопада Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) скасувало державну реєстрацію та визнало недійсними прокатні посвідчення на всі сезони серіалу «Свати».

У своїй заяві група «1+1 медіа» висловила обурення рішенням Держкіно і тим, чому серіал «Свати» заборонили саме зараз.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2801
Читайте також
27.07.2021 11:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
6 469
07.12.2017 12:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
11 997
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Tim
2327 дн. тому
В країні тисячі занедбаних і перепрофільованих клубів, кінотеатрів. Треба всі їх націоналізувати, крутити українське кіно, використовувати для пропаганди! Обирайте українця гетьманом. Буде і $80к на серію, і мільярди доларів на культуру, книгарні, бібліотеки, радіо, телебачення.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду