У «1+1 медіа» не розуміють, чому «Сватів» заборонили саме зараз – заява

У «1+1 медіа» не розуміють, чому «Сватів» заборонили саме зараз – заява

30 Листопада 2017
3084
30 Листопада 2017
09:26

У «1+1 медіа» не розуміють, чому «Сватів» заборонили саме зараз – заява

3084
У «1+1 медіа» обурені тим, що Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) скасувало державну реєстрацію і визнало недійсними прокатні посвідчення на всі сезони серіалу «Свати» та зробили офіційну заяву
У «1+1 медіа» не розуміють, чому «Сватів» заборонили саме зараз – заява
У «1+1 медіа» не розуміють, чому «Сватів» заборонили саме зараз – заява

Текст заяви медіагрупи даємо повністю:

 «Вчора, 28.11.2017 до "чорного списку" Мінкульту було внесено Федора Добронравова, актора, який грає головну роль у серіалі "Свати". Сьогодні прокатне посвідчення серіалу було анульоване, про що голова Держкіно повідомив на своїй сторінці в Facebook.

З 2015 року в Україні існує так званий "чорний список" Міністерства Культури. Наразі до нього входять 113 осіб, які вважаються такими, що представлять загрозу національній безпеці України.

Наскільки ми зрозуміли, причиною попадання до нього Добронравова та заборони серіалу "Свати" стали висловлювання актора щодо Криму. Проте чому саме зараз постало питання заборонити популярний серіал українського виробництва, для нас залишається загадкою. Натомість інші серіали та фільми за участі Добронравова, які демонструвалися на українському ТВ,  залишилися поза увагою органів влади.  

Для нас також є незрозумілою вибірковість рішень щодо потрапляння російських акторів до  "чорного списку", адже залишається багато артистів, які продовжують брати участь у зніманнях та гастролях в Криму. Якщо причиною заборони серіалу став візит Добронравова до окупованого Криму, то ми звертаємось до всіх державних органів, які регулюють це питання, з проханням роз’яснити, які з продуктів, в яких брав участь Федір Добронравов, ще будуть заборонені, а також, коли буде вжито аналогічних дій, щодо наступних осіб, які також відвідували Крим для участі в знімальних процесах чи з гастролями, про що є свідчення в загально доступних джерелах: зокрема, Леонід Кулагін, Кирило Кяро, Ольга Ломоносова, Тетяна Лютаєва, Дмитро Дюжев, Антін Макарський, Олександр Головін та інші.

На наш погляд, настав час для проведення відкритої дискусії з приводу необхідності визначення чітких критеріїв для прийняття подібних рішень, адже без прозорої системи подібні ситуації нагадують "полювання на відьом". Ми вже неодноразово висловлювали своє занепокоєння відсутністю критеріїв формування такого списку.  Безсистемні дії дискредитують спільні зусилля ринку стосовно послідовної політики підтримки українських серіалів та заборони російських продуктів, де прославляються правоохоронні органи держави-агресора. Якщо ми будуємо систему, то вона має бути прозорою, якщо вона такою не є, система легко може стати цензурою.

Зауважимо, що наша група першою ініціювала низку законодавчих процесів щодо очищення ефіру від російського продукту, зокрема закон про заборону серіалів, що прославляють російські війська та спецпризначенців. Зараз до нього входять і ті, хто напряму підтримував окупантів та стріляв по українських солдатах, і ті, хто зробив величезний внесок у розвиток кіно та телебачення, але опинився серед підписантів фіктивних пропагандистських листів російського уряду».

Як повідомляв «Детектор медіа», СБУ заборонила актору серіалу Федору Добронравову в’їзд в Україну на три роки. Співробітники спецслужби задокументували, що Добронравов неодноразово робив антиукраїнські публічні заяви, в яких, зокрема, підтримував анексію Криму Росією. Актор також багато разів відвідував окупований півострів, що є порушенням законодавства України.

Наразі, як повідомив заступник голови Держкіно Сергій Неретін, відомство відреагує на заборону в'їзду Службою безпеки України акторові українського серіалу «Свати» Федору Добронравову, тільки-но одержить відповідні документи від Міністерства культури.

Художній керівник Студії «Квартал 95» Володмир Зеленський записав відеозвернення, в якому закликав боротися з кумівством, а не із «Сватами».

28 листопада Міністерство культури України внесло російського актора Федора Добронравова, який знімається у серіалі «Свати» студії «Квартал 95» до так званого «чорного списку» - Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці.

29 листопада Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) скасувало державну реєстрацію та визнало недійсними прокатні посвідчення на всі сезони серіалу «Свати».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3084
Читайте також
27.07.2021 11:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
6 445
07.12.2017 12:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
11 970
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сваха
2310 дн. тому
Нужно Зеленскому или кто там правообладатель Сватов, обжаловать в суде решение Держкіно про скасування його рішення про заборону...дауны
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду