«1+1» може подати на канал «Україна» до суду через звинувачення в антидержавності

«1+1» може подати на канал «Україна» до суду через звинувачення в антидержавності

19 Серпня 2017
2855
19 Серпня 2017
17:26

«1+1» може подати на канал «Україна» до суду через звинувачення в антидержавності

2855
18 серпня о 19:00 в ефірі програми «Сегодня» на телеканалі «Україна» вийшов сюжет «ТСН вражає. Что патриоты 1+1 делают ВКонтакте?», у якому йдеться про активність каналу «1+1» у російських соціальних мережах і про «антидержавну позицію» «1+1». «1+1» звинувачує «Україну» в брехні та розглядає можливість судового позову.
«1+1» може подати на канал «Україна» до суду через звинувачення в антидержавності
«1+1» може подати на канал «Україна» до суду через звинувачення в антидержавності

18 серпня у вечірньому випуску інформаційної програми «Сегодня» вийшов сюжет «ТСН вражає. Что патриоты "1+1" делают "ВКонтакте"?», у якому журналістка Катерина Олійник говорить, що «плюси» «вражають своєю антидержавною позицією» і наводить скрін користувачки Facebook, яка незадоволена присутністю «1+1» у «ВКонтакте».

Дивитися з 14:07 хвилин:

У сюжеті є коментар держсекретаря Міністерства інформаційної політики Артема Біденка, який каже, що МІП не може перешкоджати тим людям, які хочуть користуватися мережею «ВКонтакте» або  «Одноклассники». Канал також взяв коментар у члена Комісії з журналістської етики Олексія Погорелова, який каже, що користування каналом «1+1» російською соціальною мережею «не має нічого спільного з Кодексом КЖЕ».

Далі журналістка «України» звернулася до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

«Тут має бути громадянська позиція. Перш за все, позиція медіаспільноти: чи це є прийнятно, чи це є неприйнятно. Яка мета телеканалу бути присутнім в соціальних мережах, які є резидентами РФ?», – прокоментував член Нацради Сергій Костинський.

Крім того, у сюжеті є анонімний коментар співробітника Служби безпеки України (СБУ), який, зокрема, стверджує, що присутність каналу «1+1» в соцмережі «ВКонтакте» може призвести до інформаційної загрози державі: «ФСБ активно використовує цю платформу («ВКонтакте» – ДМ) для проведення інформаційної війни проти Україні».

У сюжеті журналістка «України» повідомляє що «Україна» звернулася до «1+1» по коментар та чекає на відповідь.

«Ось і виходить: позиціонуючи себе найпатріотичнішим каналом воюючою країни, на медіафронты 1+1 воює не на українській стороні, продовжуючи голосно заявляти про соціальну відповідальності журналіста», резюмувала пані Олійник у своєму сюжеті.

Сьогодні, 19 серпня, на адресу «Детектора медіа» надійшов прес-реліз від «1+1», у якому повідомляється, що «Україна» звернулася до них із запитом за півтори години до виходу сюжету в ефір. Також канал повідомляє, що у «ВКонтатке» «підтримує мінімальну активність».

«"1+1 медіа" діє виключно в рамках прийнятого законодавства. Ми припинили будь-яку комерційну діяльність у «ВКонтакті», не витрачаємось на рекламні прояви та прибрали всі активні посилання і згадування з наших ресурсів. В офіційних пабліках наших каналів у "ВКонтакті", на даний момент, ми підтримуємо мінімальну активність. Ми прийняли таке рішення взявши до уваги чисельні звернення підписників. Нам важливо забезпечувати інформацією нашу аудиторію, яка перебуває на території Росії», –  прокоментувала директор зі стратегічного маркетингу групи Олена Мартинова.

Крім того, як зазначено в релізі, присутність каналу у російській соцмережі дозволяє інформувати російських читачів про події в Україні: «Офіційна сторінка ТСН, зокрема, є одним з небагатьох джерел такої інформації. Можливо саме це стало подразником для каналу Україна».

Також «1+1» зазначає, що програма «Сегодня» каналу «Україна» «не дотримується журналістських стандартів» і сюжет журналістки Олійник «зроблений у стилі маніпуляцій "Первого канала" чи каналу "Россия", або Russia today"». «1+1» повідомляє, що ймовірно подаватиме на «Україну» до суду.

Наостанок «1+1» зауважив, що на «Україні» «часто демонструвалися заборонені російські серіали, на що неодноразово звертала увагу громадськість та журналісти каналу 1+1»».

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

18 травня телеканал «24» повідомив, що припиняє публікацію своїх новин та матеріалів у соціальній мережі «ВКонтакте»

Цього ж дня телеканал ICTV також повідомив, що припиняє активність у соціальній мережі «ВКонтакте» та буде доступний у Facebook, Twitter, Instagram, YouTube та Telegram.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2855
Читайте також
11.06.2017 14:39
Назарій Тузяк, Zaxid.net
1 915
17.05.2017 13:09
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
2 662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду