detector.media
19.08.2017 17:26
«1+1» може подати на канал «Україна» до суду через звинувачення в антидержавності
«1+1» може подати на канал «Україна» до суду через звинувачення в антидержавності
18 серпня о 19:00 в ефірі програми «Сегодня» на телеканалі «Україна» вийшов сюжет «ТСН вражає. Что патриоты 1+1 делают ВКонтакте?», у якому йдеться про активність каналу «1+1» у російських соціальних мережах і про «антидержавну позицію» «1+1». «1+1» звинувачує «Україну» в брехні та розглядає можливість судового позову.

18 серпня у вечірньому випуску інформаційної програми «Сегодня» вийшов сюжет «ТСН вражає. Что патриоты "1+1" делают "ВКонтакте"?», у якому журналістка Катерина Олійник говорить, що «плюси» «вражають своєю антидержавною позицією» і наводить скрін користувачки Facebook, яка незадоволена присутністю «1+1» у «ВКонтакте».

Дивитися з 14:07 хвилин:

У сюжеті є коментар держсекретаря Міністерства інформаційної політики Артема Біденка, який каже, що МІП не може перешкоджати тим людям, які хочуть користуватися мережею «ВКонтакте» або  «Одноклассники». Канал також взяв коментар у члена Комісії з журналістської етики Олексія Погорелова, який каже, що користування каналом «1+1» російською соціальною мережею «не має нічого спільного з Кодексом КЖЕ».

Далі журналістка «України» звернулася до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

«Тут має бути громадянська позиція. Перш за все, позиція медіаспільноти: чи це є прийнятно, чи це є неприйнятно. Яка мета телеканалу бути присутнім в соціальних мережах, які є резидентами РФ?», – прокоментував член Нацради Сергій Костинський.

Крім того, у сюжеті є анонімний коментар співробітника Служби безпеки України (СБУ), який, зокрема, стверджує, що присутність каналу «1+1» в соцмережі «ВКонтакте» може призвести до інформаційної загрози державі: «ФСБ активно використовує цю платформу («ВКонтакте» – ДМ) для проведення інформаційної війни проти Україні».

У сюжеті журналістка «України» повідомляє що «Україна» звернулася до «1+1» по коментар та чекає на відповідь.

«Ось і виходить: позиціонуючи себе найпатріотичнішим каналом воюючою країни, на медіафронты 1+1 воює не на українській стороні, продовжуючи голосно заявляти про соціальну відповідальності журналіста», резюмувала пані Олійник у своєму сюжеті.

Сьогодні, 19 серпня, на адресу «Детектора медіа» надійшов прес-реліз від «1+1», у якому повідомляється, що «Україна» звернулася до них із запитом за півтори години до виходу сюжету в ефір. Також канал повідомляє, що у «ВКонтатке» «підтримує мінімальну активність».

«"1+1 медіа" діє виключно в рамках прийнятого законодавства. Ми припинили будь-яку комерційну діяльність у «ВКонтакті», не витрачаємось на рекламні прояви та прибрали всі активні посилання і згадування з наших ресурсів. В офіційних пабліках наших каналів у "ВКонтакті", на даний момент, ми підтримуємо мінімальну активність. Ми прийняли таке рішення взявши до уваги чисельні звернення підписників. Нам важливо забезпечувати інформацією нашу аудиторію, яка перебуває на території Росії», –  прокоментувала директор зі стратегічного маркетингу групи Олена Мартинова.

Крім того, як зазначено в релізі, присутність каналу у російській соцмережі дозволяє інформувати російських читачів про події в Україні: «Офіційна сторінка ТСН, зокрема, є одним з небагатьох джерел такої інформації. Можливо саме це стало подразником для каналу Україна».

Також «1+1» зазначає, що програма «Сегодня» каналу «Україна» «не дотримується журналістських стандартів» і сюжет журналістки Олійник «зроблений у стилі маніпуляцій "Первого канала" чи каналу "Россия", або Russia today"». «1+1» повідомляє, що ймовірно подаватиме на «Україну» до суду.

Наостанок «1+1» зауважив, що на «Україні» «часто демонструвалися заборонені російські серіали, на що неодноразово звертала увагу громадськість та журналісти каналу 1+1»».

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

18 травня телеканал «24» повідомив, що припиняє публікацію своїх новин та матеріалів у соціальній мережі «ВКонтакте»

Цього ж дня телеканал ICTV також повідомив, що припиняє активність у соціальній мережі «ВКонтакте» та буде доступний у Facebook, Twitter, Instagram, YouTube та Telegram.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY