В Україні в 2017 році пройде конгрес міжнародного ПЕН-клубу

В Україні в 2017 році пройде конгрес міжнародного ПЕН-клубу

2 Жовтня 2016
1669
2 Жовтня 2016
14:46

В Україні в 2017 році пройде конгрес міжнародного ПЕН-клубу

1669
Наступний конгрес міжнародного ПЕН-клубу, на який приїдуть найкращі письменники світу, відбудеться 2017 року в Україні.
В Україні в 2017 році пройде конгрес міжнародного ПЕН-клубу
В Україні в 2017 році пройде конгрес міжнародного ПЕН-клубу

Про це повідомляє  український письменник та публіцист, віце-президент Українського центру міжнародного ПЕН-клубу Микола Рябчук.

«Маю подвійну радість: на конґресі Міжнародного ПЕН у Ґалісії ми з Андрієм (письменник Андрій Курков. – Ред.) таки добились офіційного рішення проводити наступний конґрес в Україні. Як на мене, це значно важливіше від "Євробачення", хоч, боюсь, наша тупа політично-бізнесова "еліта" цього не второпає. Сподіваюся все ж на винятки, бо допомога таки потрібна, зокрема фінансова (тисяч на сто:((», - написав Микола Рябчук на своїй сторінці у Facebook.

Відомий український письменник Андрій Любка висловив обурення, що новині не приділили достатньої уваги в Україні.

«Цю новину не підсвітили червоним і навіть не виділили жирним чорним на провідних сайтах України. Я навіть знаю, чому - бо цієї новини там взагалі немає. А варто погодитися з Миколою Рябчуком Myk Riabchuk, що така подія значно важливіша за "Євробачення". В Україну приїдуть найкращі письменники світу, люди, яку формують громадську думку багатьох країн і суспільств», - написав він. 

Видання zaxid.net нагадує, що ПЕН-клуб - міжнародна неурядова організація, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів. Був створений з метою сприяння дружбі й інтелектуальній співпраці письменників всього світу; акцентує увагу на ролі літератури в розвитку взаєморозуміння і світової культури; бореться за свободу слова; діє як потужна сила в захисті прав письменників, яких садять до в'язниці, а деколи і вбивають за їх погляди. Це одна з найстаріших організацій, яка бореться за права людини, і одна з найстаріших міжнародних письменницьких організацій.

Назва клубу - ПЕН - це абревіатура від англійських слів «Poets, Playwrights, Essayists and Novelists» - «поети, драматурги, есеїсти, романісти», які складаються в слово «пен» (pen) - ручка для писання.

ПЕН-клуб є неполітичною, недержавною організацією, яка перебуває в формальних консультаційних зв'язках з ЮНЕСКО і має спеціальний консультативний статус в Економічній і Соціальній Раді ООН.

ПЕН-клуб засновано 5 жовтня 1921 в Лондоні з ініціативи англійських письменників Кетрін Емі Доусон-Скотт та Джона Голсуорсі (останній став першим президентом клубу). Першими членами ПЕН-клубу стали письменники Джозеф Конрад, Бернард Шоу та Герберт Веллс.

13 вересня 2010 року українське відділення міжнародного ПЕН-клубу очолив один із засновників Української Гельсінської Групи український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, філософ Мирослав Маринович.

Цьогорічний конгрес ПЕН-клубу відбувався в Іспанії. Наступний конгрес пройде у вересні 2017 року. Проте в якому саме українському місті, наразі невідомо.

Нагадаємо, «Євробачення-2017» пройде у Києві у Міжнародному виставковому центрі на лівому березі Дніпра, який розрахований на 12-14 тисяч осіб.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1669
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду