Луценко заявляє про можливість нового суду в справі Коцаби (ВІДЕО)

Луценко заявляє про можливість нового суду в справі Коцаби (ВІДЕО)

17 Липня 2016
5047
17 Липня 2016
20:16

Луценко заявляє про можливість нового суду в справі Коцаби (ВІДЕО)

5047
Генеральний прокурор України Юрій Луценко не виключає можливості, що справа івано-франківського блогера Руслана Коцаби може отримати продовження у суді вищої інстанції.
Луценко заявляє про можливість нового суду в справі Коцаби (ВІДЕО)
Луценко заявляє про можливість нового суду в справі Коцаби (ВІДЕО)

Про це він заявив 16 липня під час брифінгу після того, як представив нового прокурора Івано-Франківської області Олександра Стратюка, передає «Станіславське ТБ».

Відповідаючи на запитання журналістів, Юрій Луценко зазначив, що не має права згідно закону критикувати будь-яке рішення суду.

«Ми оцінимо рішення суду і ймовірно подамо на розгляд вищої інстанції. Тому що згідно наявних у нас висновків експертів у заявах пана Коцаби вбачалися заклики до зриву мобілізації, що ставило під сумнів обороноздатність країни. Як би я не ставився із симпатією чи антипатією до буть-якого журналіста – це був виклик державі», – заявив Юрій Луценко.

Варто нагадати,  що 14 липня Апеляційний суд повністю виправдав івано-франківського журналіста Руслана Коцабу, якого раніше міський суд Івано-Франківська визнав винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. Він був звільнений з-під варти у залі суду.

Нагадаємо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

Представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

В інтерв’ю «Детектору медіа» в лютому 2016 року відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень. 

У березні 2016 року Центр громадянських свобод звернувся до влади України із вимогою негайно звільнити Руслана Коцабу, який більше року перебував під вартою за підозрою у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

11 травня Комітет Верховної Ради України з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин у своїй заяві висловив занепокоєння з приводу арешту та тривалого утримання під вартою івано-франківського блогера Руслана Коцаби. Члени Комітету вважають, що справа блогера шкодить іміджу України і створює небезпечний прецедент з обмеження свободи слова.

12 травня Івано-Франківський міський суд визнав місцевого блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахують з дати затримання – тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5047
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду