Центр громадянських свобод вимагає негайного звільнення Руслана Коцаби

Центр громадянських свобод вимагає негайного звільнення Руслана Коцаби

30 Березня 2016
2580
30 Березня 2016
16:19

Центр громадянських свобод вимагає негайного звільнення Руслана Коцаби

2580
Центр громадянських свобод звернувся до влади України із вимогою негайно звільнити івано-франківського блогера Руслана Коцабу, який більше року перебуває під вартою за підозрою у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України.
Центр громадянських свобод вимагає негайного звільнення Руслана Коцаби
Центр громадянських свобод вимагає негайного звільнення Руслана Коцаби

Про це йдеться у розповсюдженій заяві Центру.

Центр стверджує, що попри неоднозначність і провокативність змісту викладених Русланом Коцабою у січні 2015 року в мережі YouТube відеозвернень із критикою мобілізації, «його дії не складають складу злочинів, у яких його офіційно обвинувачує Служба безпеки України».

«Сторона обвинувачення не представила до сьогодні жодного вагомого доказу по цій справі. Відповідно до матеріалів слідства, у ній відсутні потерпілі. Також немає жодної особи, яка б через ці відеозвернення насправді відмовилася б від мобілізації», - заявляє Центр.

З огляду на це Центр критикує винесення івано-франківським міським судом рішення про запобіжний заход Руслану Коцабі у вигляді взяття під варту.

«Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська заявила, що таке обмеження свободи є недопустимим у демократичному суспільстві. Незалежна медіапрофспілка відзначила дану справу як прецедент, за яким кожного журналіста може бути обвинувачено у державній зраді тільки за висловлювання, які суперечать офіційній позиції влади», - йдеться у заяві.

Центр нагадує, що Amnesty international визнала Руслана Коцабу в’язнем сумління, і це перший випадок за останні п’ять років в Україні.

«Ми переконані, що навіть під час збройного конфлікту, який розпочала та веде Російська Федерація з моменту окупації Криму та гібридної війни на Донбасі, усі обмеження свободи вираження поглядів мають бути законними та пропорційними.  Інакше ми самі перетворимося на Росію, в якій за пости із критикою дій влади у соціальних мережах люди опиняються за тюремними ґратами. Закликаємо владу України негайно припинити це триваюче порушення, яке обов’язково буде предметом ще одного розгляду проти держави у Європейському суді з прав людини, та звільнити журналіста Руслана Коцабу», - закликає Центр.

Нагадаємо, Руслан Коцаба у січні 2015 року записав відеозвернення до Президента України, в якому закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

Після того, як громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, пана Коцабу було затримано і звинувачено в державній зраді та ухиленні від мобілізації. 

В ухвалі суду від 8 лютого зазначено, що блогер за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах російські державні канали. У документі також наголошується, що пан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих «ЛНР» та «ДНР», аби продовжити свою діяльність. Суд залишив під арештом вилучені в Руслана Коцаби під час обшуку кошти в сумі 6 тис. 300 доларів, 9 тис. 110 євро та 7 тисяч гривень.

Представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

В інтерв’ю «Детектор медіа» відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень.

На фото - Руслан Коцаба

Фото: Галина Добош, «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2580
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду