Обшуки та затримання журналістів в Криму є проявом зневаги до всього світу - Мінінформполітики

Обшуки та затримання журналістів в Криму є проявом зневаги до всього світу - Мінінформполітики

19 Квітня 2016
2029
19 Квітня 2016
17:24

Обшуки та затримання журналістів в Криму є проявом зневаги до всього світу - Мінінформполітики

2029
Міністерство інформаційної політики (МІП) України звернулося до Генеральної прокуратури України, прокуратури АР Крим, яка працює з Києва, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, а також до міжнародних організацій, в тому числі – до Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ з проханням вжити відповідних заходів та невідкладно відреагувати на чергові правопорушення щодо журналістів в окупованому Росією Криму.
Обшуки та затримання журналістів в Криму є проявом зневаги до всього світу - Мінінформполітики
Обшуки та затримання журналістів в Криму є проявом зневаги до всього світу - Мінінформполітики

Про це повідомляє сайт МІП.

«Окупаційна влада в Криму, яку не визнає цивілізований світ, вкотре демонструє зневагу до фундаментальних прав та свобод людини та суспільства. Затримання відомого українського журналіста Миколи Семени, Лен’яри Абібуллаєвої та Руслани Люманової, обшуки в їх домівках, а також в оселях ще кількох журналістів в Криму – ще один прояв зневаги до всього світу, який виборює демократію, свободу слова та розвиток», - йдеться у заяві відомства Юрія Стеця.

За твердженням МІП, окупаційна влада Криму застосовує затримання, арешти, політичні розправи, кримінальні справи відносно журналістів, а також намагання звинуватити  непідконтрольних окупанту журналістів у екстремізмі та сепаратизмі для «вбивства будь-якої форми свободи на півострові».

«У зв’язку з цим світ має дати жорстку оцінку подібним діям, особливо на тлі російської пропаганди, яка створює власну картину кримських подій та запевняє світ у тому, що всі жителі Криму насолоджуються життям в "рідній гавані"», - йдеться у зверненні.

Раніше Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович прокоментувала затримання російськими силовиками журналістів у Криму. «Дуже занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму, буду далі стежити», - написала  Дуня Міятович у своєму Twitter.

Нагадаємо, сьогодні, 19 квітня, російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста видання «Крим.Реалії» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Про кримінальну справу щодо журналіста повідомила так звана «прокурор» Криму Наталія Поклонська«Відносно журналіста видання порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 280.1 КК РФ. Цим журналістом була підготовлена й опублікована стаття, в якій наводяться висловлювання, спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, що не дозволено ні журналістам, ні будь-кому іншому».

Вона також заявила, що її відомство готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Пізніше адвокат Еміль Курбедінов повідомив про обшуки у ще двох кримських журналістів. За його інформацією, після обшуку, журналістів відвезли в управління російської ФСБ у Сімферополі. «Обшук проведено у трьох кримських журналістів і їх вивозять в управління ФСБ. Це Леньяра Абібулаєва, Люманова Руслана і Микола Семена. По-моєму, Миколі Семені висуватимуть звинувачення», – сказав Еміль Курбедінов.

Пізніше стало відомо, що затриманого Миколу Семену відпустили після допиту в ФСБ під підписку про невиїзд.

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов заявив, що українська влада має негайно відреагувати на сваволю проти журналістів у Криму, яких російська окупаційна влада затримала у справі про начебто «сепаратизм». Він назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.  Він  заявив, що НМПУ готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2029
Читайте також
09.05.2016 10:55
Александр Владимиров, для Lb.ua
1 311
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду