detector.media
19.04.2016 17:24
Обшуки та затримання журналістів в Криму є проявом зневаги до всього світу - Мінінформполітики
Обшуки та затримання журналістів в Криму є проявом зневаги до всього світу - Мінінформполітики
Міністерство інформаційної політики (МІП) України звернулося до Генеральної прокуратури України, прокуратури АР Крим, яка працює з Києва, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, а також до міжнародних організацій, в тому числі – до Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ з проханням вжити відповідних заходів та невідкладно відреагувати на чергові правопорушення щодо журналістів в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє сайт МІП.

«Окупаційна влада в Криму, яку не визнає цивілізований світ, вкотре демонструє зневагу до фундаментальних прав та свобод людини та суспільства. Затримання відомого українського журналіста Миколи Семени, Лен’яри Абібуллаєвої та Руслани Люманової, обшуки в їх домівках, а також в оселях ще кількох журналістів в Криму – ще один прояв зневаги до всього світу, який виборює демократію, свободу слова та розвиток», - йдеться у заяві відомства Юрія Стеця.

За твердженням МІП, окупаційна влада Криму застосовує затримання, арешти, політичні розправи, кримінальні справи відносно журналістів, а також намагання звинуватити  непідконтрольних окупанту журналістів у екстремізмі та сепаратизмі для «вбивства будь-якої форми свободи на півострові».

«У зв’язку з цим світ має дати жорстку оцінку подібним діям, особливо на тлі російської пропаганди, яка створює власну картину кримських подій та запевняє світ у тому, що всі жителі Криму насолоджуються життям в "рідній гавані"», - йдеться у зверненні.

Раніше Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович прокоментувала затримання російськими силовиками журналістів у Криму. «Дуже занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму, буду далі стежити», - написала  Дуня Міятович у своєму Twitter.

Нагадаємо, сьогодні, 19 квітня, російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста видання «Крим.Реалії» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Про кримінальну справу щодо журналіста повідомила так звана «прокурор» Криму Наталія Поклонська«Відносно журналіста видання порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 280.1 КК РФ. Цим журналістом була підготовлена й опублікована стаття, в якій наводяться висловлювання, спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, що не дозволено ні журналістам, ні будь-кому іншому».

Вона також заявила, що її відомство готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Пізніше адвокат Еміль Курбедінов повідомив про обшуки у ще двох кримських журналістів. За його інформацією, після обшуку, журналістів відвезли в управління російської ФСБ у Сімферополі. «Обшук проведено у трьох кримських журналістів і їх вивозять в управління ФСБ. Це Леньяра Абібулаєва, Люманова Руслана і Микола Семена. По-моєму, Миколі Семені висуватимуть звинувачення», – сказав Еміль Курбедінов.

Пізніше стало відомо, що затриманого Миколу Семену відпустили після допиту в ФСБ під підписку про невиїзд.

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов заявив, що українська влада має негайно відреагувати на сваволю проти журналістів у Криму, яких російська окупаційна влада затримала у справі про начебто «сепаратизм». Він назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.  Він  заявив, що НМПУ готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY