Від початку російської агресії ІМІ зафіксував 368 порушень свободи слова в Україні

Від початку російської агресії ІМІ зафіксував 368 порушень свободи слова в Україні

13 Червня 2014
3768

Від початку російської агресії ІМІ зафіксував 368 порушень свободи слова в Україні

3768
Від початку російської агресії ІМІ зафіксував 368 порушень свободи слова в Україні
Від початку російської агресії ІМІ зафіксував 368 порушень свободи слова в Україні

Інститут масової інформації за період з 1 березня по 10 червня 2014 року зафіксував в Україні 368 фактів порушень свободи слова, з них майже 80% пов'язані з діями терористів, російською агресією, і сталися на Сході та в Криму. Такі дані оголосила виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк на прес-конференції в «Укрінформі» 13 червня з нагоди підбиття підсумків свободи слова в Україні з початку російської агресії.

 

За даними ІМІ, основними викликами для свободи слова в Україні стали:

- відключення українських телеканалів на окупованих територіях, цензура - 88 випадків;

- побиття і напади на журналістів - 87 випадків;

- захоплення і напади на офіси місцевих ЗМІ - 43 випадки;

- викрадення й утримання журналістів - 46.

 

У травні вперше в Україні загинув співробітник іноземних ЗМІ, що висвітлював події на сході країни - італійський журналіст Андреа Роккеллі та його перекладач Андрій Миронов, які потрапили під обстріл мінометів під Слов'янськом.

 

Загалом ІМІ зафіксував два випадки вбивства журналістів, 239 побиттів і нападів на журналістів, 95 випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, та 98 випадків цензури.

 

Учасники прес-конференції

 

За даними ІМІ, найгіршими регіонами для журналістів стали Крим (зафіксовано 118 випадків порушень), Донецька область (95), Луганська область (50), на четвертому місці - Київ (22 порушення). Тривожна ситуація в Одеській (12), Харківській (13) та Миколаївській (15) областях.

 

ІМІ не зафіксував порушень свободи слова за вказаний період у чотирьох областях України - Запорізькій, Кіровоградській, Хмельницькій та Житомирській області. По одному порушенню ІМІ зафіксував у Тернопільській, Чернівецькій, та Івано-Франківській областях.

 

У травні також сталося 7 випадків незаконних арештів журналістів, з них п'ять відбулося в Криму, і були здійснені представниками російських структур. Зокрема, у Сімферополі були арештовані журналіст Осман Пашаєв і його турецький оператор Дженгіз Кизгин, їх побили та відібрали всю техніку, після чого журналісти були змушені залишити Крим.

 

Інститут масової інформації проводить всеукраїнський моніторинг свободи слова за допомогою 15 медіа-експертів у регіонах країни за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск, та кібер-злочини проти ЗМІ і журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов'язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.

 

 

Клікніть для збільшення

 

Нагадаємо, що в провадженні слідчих органів внутрішніх справ України протягом поточного року перебувало 354 кримінальних провадження, де потерпілими були працівники ЗМІ. 226 з них зареєстровані у 2014 році. Такі дані з нагоди Дня журналіста оприлюднила Генеральна прокуратура України. Зокрема, за статтею 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) досудове розслідування здійснювалось у 91 кримінальному провадженні, 67 з яких було зареєстровано цьогоріч.

 

За статтею 171 ККУ в 11 кримінальних провадженнях, порушених цього року, винесено повідомлення про підозру, а шість проваджень уже скеровано до суду, повідомив на пресс-конференції 13 червня заступник начальника Головного слідчого управління МВС Олександр Вакуленко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3768
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду