За п’ять місяців року правоохоронці в Україні розслідували 354 інциденти, де постраждали журналісти - ГПУ

За п’ять місяців року правоохоронці в Україні розслідували 354 інциденти, де постраждали журналісти - ГПУ

6 Червня 2014
2853

За п’ять місяців року правоохоронці в Україні розслідували 354 інциденти, де постраждали журналісти - ГПУ

2853
За п’ять місяців року правоохоронці в Україні розслідували 354 інциденти, де постраждали журналісти - ГПУ
За п’ять місяців року правоохоронці в Україні розслідували 354 інциденти, де постраждали журналісти - ГПУ

У провадженні слідчих органів внутрішніх справ України протягом поточного року перебувало 354 кримінальних провадження,  де потерпілими були працівники ЗМІ. 226 з них зареєстровані в 2014 році. Такі дані повідомляє Генеральна прокуратура України (ГПУ) до Дня журналіста.

 

За статтею 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) досудове розслідування здійснювалось у 91 кримінальному провадженні, 67 з яких зареєстровано цьогоріч.

 

За результатами досудового розслідування передано до суду обвинувальні акти у 15 провадженнях (з них 2 - за ст. 171 КК України).

 

Закрито 120 проваджень, 73 з яких зареєстровані в поточному році. Досудове розслідування зупинено в одному провадженні, 8 проваджень передані за підслідністю. Зараз розслідуються  210 кримінальних проваджень зазначеної категорії (з яких 122 зареєстровані в поточному році).

 

За інформацією ГПУ, у кожному кримінальному провадженні прокурорами здійснюється процесуальне керівництво.

 

«Особливого значення набуло забезпечення безпечних умов роботи журналістів, у тому числі іноземних, у східних та південних областях держави, де наявні прояви сепаратизму», - повідомляє ГПУ.

 

У провадженні слідчих територіальних підрозділів органів внутрішніх справ Донецької та Луганської областей перебувало 90 (або чверть від усіх зареєстрованих по державі) кримінальних проваджень вказаної категорії, з яких 68 (або 30% від загальної кількості по державі) зареєстровані в поточному році.

 

З них за ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) досудове розслідування здійснювалось у 29 кримінальних провадженнях, 26 з яких зареєстровано цьогоріч.

 

За результатами досудового розслідування передано до суду обвинувальний акт у 1 провадженні. Закрито 27 проваджень, 22 з яких зареєстровані в поточному році. У залишку слідчих перебуває 62 кримінальних провадження зазначеної категорії (з яких 44 зареєстроване в поточному році).

 

Зокрема, лише протягом останніх двох місяців поточного року на території Донецької та Луганської областей було внесено до ЄРДР відомості про 7 випадків викрадення журналістів і 11 випадків перешкоджання професійній діяльності журналістів.

 

Генпрокуратура повідомляє, що міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову направлено лист про необхідність розробити комплекс додаткових заходів щодо попередження та недопущення випадків протидії законній професійній діяльності журналістів, організувати проведення систематичної роз'яснювальної роботи з журналістами, співробітниками засобів масової інформації та їх спілками щодо додержання відповідних правил (рекомендацій) діяльності на Сході України.

 

Нагадаємо, міністр МВС Арсен Аваков доручив керівництву головних управлінь, управлінь МВС України в областях та місті Києві активізувати досудове розслідування в кримінальних провадженнях, відкритих за фактами протиправних дій, учинених стосовно представників ЗМІ, вивчити їх у слідчих управліннях, заслухати хід досудового розслідування та надати процесуальні вказівки.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у Києві та регіонах під час висвітлення подій на Євромайданах з листопада 2013 року по 24 лютого постраждали 170 журналістів, операторів і фотографів. У тому числі двох - В'ячеслава Веремія й Ігоря Костенка - було вбито.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2853
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду