Разом з італійським журналістом під Слов’янськом загинув російський дисидент – «Меморіал»

Разом з італійським журналістом під Слов’янськом загинув російський дисидент – «Меморіал»

26 Травня 2014
3305

Разом з італійським журналістом під Слов’янськом загинув російський дисидент – «Меморіал»

3305
Разом з італійським журналістом під Слов’янськом загинув російський дисидент – «Меморіал»
Разом з італійським журналістом під Слов’янськом загинув російський дисидент – «Меморіал»

Російський перекладач Андрій Миронов, який  загинув разом з італійським журналістом Андреа Роккеллі 24 травня під м.Слов'янськом (Донецька обл.) внаслідок мінометного обстрілу був колишнім радянським дисидентом і політв'язнем. Про це повідомляє російське правозахисне товариство «Меморіал».

 

Колеги загиблого наголошують, що він був не тільки перекладачем, але й правозахисником. Андрій Миронов знав кілька європейських мов, в тому числі - італійську. Він часто супроводжував журналістів, політиків, членів міжнародних правозахисних організацій в якості перекладача.

 

У 1985 році був заарештований за розповсюдження самвидаву, в 1986 році - засуджений Верховним судом Удмуртії за «антирадянську агітацію і пропаганду» (ст. 70 КК РРФСР) на чотири роки таборів і три роки заслання. У лютому 1987 року, з початком оголошеної Михайлом Горбачовим перебудови, разом з іншими політв'язнями вийшов на свободу.

 

Андрій Миронов брав участь в організації Правозахисного центру «Меморіал». Колеги пишуть, що «швидше він був правозахисником-одинаком, у якого в кожен період його життя була своя програма».

 

Андрій Миронов пройшов багато гарячих точок - сам або з групою колег. З 1994 році він багато разів подовгу перебував в Чечні під час найгарячіших подій. «Людина в особистому ставленні самотня і беззахисна, Андрій докладав величезних зусиль до того, щоб знайшли захист ті, хто в тому, на його думку, мав потребу: знаходив кошти на утримання сімей постраждалих, приводив їх за допомогою до нас», - пише «Меморіал».

 

Володіння мовами і ситуації в країні зробило його людиною, до експертної думки якого прислухалися в міжнародних структурах.

 

У 2008 році в Парижі Андрій Миронов разом з Олексієм Макаровим був нагороджений «Премією П'єра Симона етика і суспільство», яка  щорічно присуджується під патронатом Міністерства охорони здоров'я Франції.

 

Цього року Андрію Миронову виповнилося б 60 років.

 

Нагадаємо, російська газета «Комсомольская прада» повідомила, що 24 травня в селі Андріївка під Слов'янськом було вбито італійського журналіста Андреа Роккеллі і його перекладача Андрія Миронова, а також поранено журналіста з Франції Вільяма Рогулена.

 

За фактом загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі під Слов'янськом відкрито кримінальне провадження за ст.115 Кримінального кодексу (вбивство при обтяжуючих обставинах).

 

Італія закликає українську сторону розслідувати обставини загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі. Керівник «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук зазначив, що іноземних журналістів під Слов'янськом обстріляли не українські силовики.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3305
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду