detector.media
13.06.2014 11:59
Від початку російської агресії ІМІ зафіксував 368 порушень свободи слова в Україні
Від початку російської агресії ІМІ зафіксував 368 порушень свободи слова в Україні

Інститут масової інформації за період з 1 березня по 10 червня 2014 року зафіксував в Україні 368 фактів порушень свободи слова, з них майже 80% пов'язані з діями терористів, російською агресією, і сталися на Сході та в Криму. Такі дані оголосила виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк на прес-конференції в «Укрінформі» 13 червня з нагоди підбиття підсумків свободи слова в Україні з початку російської агресії.

 

За даними ІМІ, основними викликами для свободи слова в Україні стали:

- відключення українських телеканалів на окупованих територіях, цензура - 88 випадків;

- побиття і напади на журналістів - 87 випадків;

- захоплення і напади на офіси місцевих ЗМІ - 43 випадки;

- викрадення й утримання журналістів - 46.

 

У травні вперше в Україні загинув співробітник іноземних ЗМІ, що висвітлював події на сході країни - італійський журналіст Андреа Роккеллі та його перекладач Андрій Миронов, які потрапили під обстріл мінометів під Слов'янськом.

 

Загалом ІМІ зафіксував два випадки вбивства журналістів, 239 побиттів і нападів на журналістів, 95 випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, та 98 випадків цензури.

 

Учасники прес-конференції

 

За даними ІМІ, найгіршими регіонами для журналістів стали Крим (зафіксовано 118 випадків порушень), Донецька область (95), Луганська область (50), на четвертому місці - Київ (22 порушення). Тривожна ситуація в Одеській (12), Харківській (13) та Миколаївській (15) областях.

 

ІМІ не зафіксував порушень свободи слова за вказаний період у чотирьох областях України - Запорізькій, Кіровоградській, Хмельницькій та Житомирській області. По одному порушенню ІМІ зафіксував у Тернопільській, Чернівецькій, та Івано-Франківській областях.

 

У травні також сталося 7 випадків незаконних арештів журналістів, з них п'ять відбулося в Криму, і були здійснені представниками російських структур. Зокрема, у Сімферополі були арештовані журналіст Осман Пашаєв і його турецький оператор Дженгіз Кизгин, їх побили та відібрали всю техніку, після чого журналісти були змушені залишити Крим.

 

Інститут масової інформації проводить всеукраїнський моніторинг свободи слова за допомогою 15 медіа-експертів у регіонах країни за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск, та кібер-злочини проти ЗМІ і журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов'язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.

 

 

Клікніть для збільшення

 

Нагадаємо, що в провадженні слідчих органів внутрішніх справ України протягом поточного року перебувало 354 кримінальних провадження, де потерпілими були працівники ЗМІ. 226 з них зареєстровані у 2014 році. Такі дані з нагоди Дня журналіста оприлюднила Генеральна прокуратура України. Зокрема, за статтею 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) досудове розслідування здійснювалось у 91 кримінальному провадженні, 67 з яких було зареєстровано цьогоріч.

 

За статтею 171 ККУ в 11 кримінальних провадженнях, порушених цього року, винесено повідомлення про підозру, а шість проваджень уже скеровано до суду, повідомив на пресс-конференції 13 червня заступник начальника Головного слідчого управління МВС Олександр Вакуленко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY