Жорстоко побито журналістку Тетяну Чорновол. Хронологія подій (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Жорстоко побито журналістку Тетяну Чорновол. Хронологія подій (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

25 Грудня 2013
12453

Жорстоко побито журналістку Тетяну Чорновол. Хронологія подій (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

12453
Близько опівночі 24 грудня журналістку і громадську активістку Тетяну Чорновол побили невідомі на трасі Бориспіль-Київ, коли вона їхала з Києва до батьків у село Гора
Жорстоко побито журналістку Тетяну Чорновол. Хронологія подій (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Жорстоко побито журналістку Тетяну Чорновол. Хронологія подій (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Активіст Олексій Гриценко під час ефіру на Hromadske.TV повідомив, що в цей день Тетяна їздила знімати будинки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та генерального прокурора Віктора Пшонки. За його словами, під час останньої зйомки за нею стежили. Інформацію про будинок Захарченка Тетяна встигла поставити в блог на УП.

 

Після цього журналістка поїхала із столиці до батьків  у село Гора Київської області. Дорогою вона помітила стеження невідомих на джипі темного кольору..

 

«Вона різко повернула назад до Борисполя. Але машина почала її притискати. Після чого її машину кілька разів ударили кузовом. Вона зупинилася. З машини вибігли двоє, розбили скло. Вона вискочила з машини і спробувала втекти. Її наздогнали і били. Били двоє чоловіків», - написав Мустафа Наєм у своєму Твіттері.

 

 

Стан здоров'я Тетяни Чорновол

 

Міліція знайшла Тетяну Чорновол за 400 метрів від столиці на трасі Бориспіль-Київ близько 0.40 і доставила у травмпункт у Борисполі, де, за словами родичів,  їй зашили обличчя  і поставили діагноз струс мозку, гематоми, зламаний ніс. На рентген її повезли у візку, бо сама ходити вона не могла.

 

О 4-й годині ранку  її перевезли до лікарні «Борис» у Києві.  Зараз журналістка перебуває у важкому стані в реанімації.

 

 

 

 

Головний лікар, як повідомляє Hromadske.TV, буде готовий прокоментувати журналістам стан здоров'я  Тетяни Чорновол, після того, як вона напише заяву про те що погоджується на розголошення цієї інформації.

 

Народний депутат («Батьківщина»)  Сергій Пашинський  заявив, що у Тетяни кілька переломів і у кращому разі їй будуть потрібні три операції.

 

 

Розслідування

 

Тетяна Чорновол пов'язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

 

За фактом побиття журналістки і громадської активістки Тетяни Чорновол слідчим відділом Бориспільського міськвідділу міліції відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

 

Президент України Віктор Янукович вимагає від правоохоронців терміново вжити всіх необхідних заходів для розслідування побиття журналістки.   Це він доручив Віталію Захарченку  та Генеральному прокурору Віктору Пшонці.

 

Слідство розглядає декілька версій нападу невідомих на Тетяну Чорновол, одна з них - провокація.

 

«Як відомо слідству, активістка неодноразово залишалася на ніч у Будинку Профспілок і пересувалася виключно у супроводі інших. У ніч нападу вона була одна, тож, можливо, нападники цим і скористалися», -  йдеться у повідомленні міліції.

 

У МВС заявляють, що напад на журналістку розслідуватимуть«найбільш досвідчені» працівники Центрального апарату МВС - кримінальне провадження передається до Головного слідчого управління МВС України.

 

Зараз на місці нападу працює слідчо-оперативна група на чолі із  першим заступником Міністра внутрішніх справ України Віктором Дубовиком, який безпосередньо керує роботою підлеглих.

 

МВС також повідомляє, що розслідування злочину знаходиться на контролі міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка. Процесуальне керівництво здійснюється Генеральною прокуратурою України.

 

Міліція заявила, що в автомобілі Тетяни Чорновол було знайдений відеореєстратор, однак родичі постраждалої не віддали його працівникам міліції для встановлення причини трагедії.

 

Опозиціонер Анатолій Гриценко на своїй сторінці у Facebook заявив, що відео реєстратор зафіксував номер автівки нападників.

 

«Зберігся запис відеореєстратора з машини Тетяни Чорновіл. Зараз вивчається у штабі Майдану. Попередньо: нападників було троє, марка і номер машини зафіксовані, номер такий у базі даних є... Думаю, генерал Віталій Ярема як професіонал карного розшуку розбереться швидко, принаймні швидше міліції...», - написав пан Гриценко.

 

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка зазначив під час підсумкової колегії Генеральної прокуратури України заявив, що важливо розслідувати провадження щодо побиття журналістки в умовах максимальної відкритості.

 

За його словами, сьогодні вранці було створено слідчо-оперативну групу для розслідування побиття Тетяни Чорновол.

 

«Керівником групи процесуальних керівників я призначив свого заступника Романа Андрєєва. Проведення самого розслідування Генеральною прокуратурою доручено Головному слідчому управлінню Міністерства внутрішніх справ», - сказав він.     

 

Віктор Пшонка зазначив, що сьогодні зранку на місці події проводиться повторний огляд, працюють криміналісти: «І вже до вечора ми чекаємо перших результатів».

 

Крім того, Віктор Пшонка поінформував про те, що слідчі вже звернулися до всіх можливих очевидців цієї події, а також до організацій, які знаходяться неподалік місця злочину з проханням надати відеоматеріали з камер спостереження.

 

Прес-секретар Президента України, керівник Міжвідомчої робочої групи Дарія Чепак наголосила на важливості оперативного та прозорого для громадськості виконання Доручення Президента України Віктора Януковича щодо розкриття цього злочину та притягнення винних до відповідальності у встановлений законом термін. «Розслідування має пройти у найкоротші строки, і його результати мають бути надані громадськості», - зазначила пані Чепак. 

 

Заяви журналістів і політиків

 

Рух «Стоп цензурі!» закликав українських журналістів присвятити сьогоднішні випуски новин і політичних програм, завтрашні номери видань лише одній темі - переслідуванню та репресіям проти активістів Євромайдану. 

 

«Сьогодні всі ЗМІ мають показати те, про що писала Тетяна, і що стало причиною замаху на її життя - розслідування корупції Януковича, Клюєва, Захарченка та інших високопосадовців. Ми маємо висвітлювати залякування та напади на всіх активістів, які брали участь у мирних акціях протесту, бо публічність стає ледь не єдиною можливістю захисту десятків і сотень людей, - заявляють учасники руху. - Ми закликаємо всіх колег демонструвати те, як безкарність породжує насилля. Відсутність покарання за злочини у Врадіївці, в тому числі й політичної відповідальності, призвели до побиття студентів у ніч на 30 листопада, відсутність відповідальності за застосування сили на Євромайдані призвело до побиття Тані Чорновол та репресій проти активістів у всій країні».

 

Також  «Стоп цензурі!» закликав усіх   колег, які працюють у прес-службах відповідних міністерств та відомств, докласти всіх зусиль, аби було проведено розслідування та максимально інформувати про його перебіг.

 

«Якщо не буде розслідування та притягнення винних до відповідальності, хвиля насилля може заполонити Україну», - йдеться у заяві руху.

 

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) висловлюють обурення фактом жорстокого побиття у ніч на 25 грудня журналістки та громадської діячки Тетяни Чорновол. У заяві НСЖУ та НМПУ нагадують, що  журналісти продовжують вимагати відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка за його бездіяльність у справі покарання винних в нападах та побитті журналістів.

 

Також НСЖУ та НМПУ звернулись до Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) з проханням відрядити в Україну офіційну делегацію, яка б допомогла у ситуації з проявами насилля щодо журналістів, та проконсультувала, як захищатися і як діяти постраждалим.

 

Опозиціонер Сергій Пашинський (Батьківщина) заявив, що напад на Тетяну Чорновол не  «хуліганство, це замах на вбивство». Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко звернувся до Віктора Пшонки та Віталія Захарченка  з вимогою невідкладно розслідувати ситуацію з побиттям журналістки Тетяни Чорновол.

 

«Цілком очевидно, що йдеться про побиття, пов'язане з її громадською і професійною діяльністю. Як відомо, лише за останній період вона провела низку розслідувань стосовно нерухомості та статків Віктора Януковича, Віктора Медведчука, Миколи Азарова, Сергія Тулуба та інших. Примітно, що серед її останніх публікацій - матеріал про майно головного міліціонера країни Віталія Захарченка», - зауважив Микола Томенко.

 

Народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко заявила, що напад на Тетяну Чорновол стало наслідком акцій протесту у Києві, «простимульованих опозицією».

 

У своїй заяві вона називає Тетяну Чорновол виключно активісткою. «Незважаючи на те, що громадські лідери беруть участь у масових заворушеннях, б'ють вікна, що неприпустимо, усе ж недозволено вчиняти щодо них насильство», -  вважає депутат.

 

Олена Бондаренко також  закликала правоохоронні органи з особливою увагою поставитися до розслідування інциденту, що стався  з Тетяною Чорновол.

 

Виконавчий директор Асоціації «Незалежних регіональних видавців України» (АНРВУ) Оксана Бровко закликала колег проявити солідарність із Тетяною Чорновол і закликала надрукувати матеріали її розслідування.

 

Екс-народний депутат Тарас Чорновіл вважає, що побиття журналістки та активістки Тетяни Чорновол здійснило злочинне групування, утворене міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком.

 

«Свого часу в країні діяли «орли Кравченка», які, зокрема, вбили і мого батька. Зараз Захарченко створює таку саму групу. Це люди, які будуть виконувати все, що завгодно, вони просто будуть виконувати накази», - сказав він. До злочинів вже створеної «групи Захарченка» Тарас  Чорновіл  відніс, окрім побиття журналістки, напад на активіста у Харкові,   підпали  автомобілів активістів Євромайдану,  залякування, смерть від побоїв киянина.

 

Пікет під МВС

 

25 грудня, Міністерство внутрішніх справ пікетували громадські активісти та журналісти, які обурені жорстоким побиттям журналістки Тетяни Чорновол. 

 

 

Біля будівлі МВС зібралося близько 400 осіб з портретами журналістки Тетяни Чорновол. Вони вимагали вимагають відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка і скандували «На Межигір'я!».

 

 

Згодом активісти Євромайдану заблокували вулицю Богомольця біля Міністерства внутрішніх справ.

 



 

 








 

 

 

 

Нові факти і заяви (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

 

Прокуратура Київської области шукає свідків нападу на  Тетяну Чорновол. Очевидців інциденту прокуратура просить зв'язатись із слідчими за номером телефону (044) 200-21-51. 

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення жорстко засудила напади на журналістів в Україні, зокрема на журналістку і громадську активістку Тетяну Чорновол.

 

Представник ОБСЄ зі свободи засобів масової інформації Дуня Міятович заявляє, що напади на журналістів не припустимі, і нападники на Тетяну Чорновол мають бути покарані.

 

«Я вітаю те, що президент Янукович засудив цей напад, і закликаю владу провести швидке і детальне розслідування, щоб притягнути винних до відповідальності», - підкреслила представник ОБСЄ.

 

Віце-президент Європейської народної партії Яцек Саріуш-Вольський вважає українську владу відповідальною за розслідування побиття журналістки.

 

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) підтримала спільну заяву НСЖУ та НМПУ щодо побиття журналістки та громадської діячки Тетяни Чорновол та звернулась до колег з проханням  не замовчувати інцидент з її побиттям.

 

«Звіряче побиття журналістки Тетяни Чорновол, побиття журналістів під час акцій протесту свідчить, що робота журналіста в Україні стала вкрай небезпечною, наступною жертвою може стати будь-хто з колег», - заявляє КЖЕ.

 

Слідчі Генеральної прокуратури заявляють, що мають докази про кількох людей, які причетні до побиття журналістки та активістки Тетяни Чорновол. За словами заступника Генерального прокурора України, процесуального керівника провадження про  побиття журналістки Романа Андрєєва, вже встановлено марку автомобіля нападників, його власник та особа, яка має право керування цим автомобілем.

 

«Наразі встановлюється фактичне місце перебування цих осіб, і місце знаходження автомобіля. Наслідком встановлені дві людини, які ймовірно мають відношення до цієї події і вивчається можлива причетність третьої», - зазначив пан Андрєєв.

 

Також він повідомив, що слідство вивчає відео з камер спостереження не тільки з місця події, а й по всій трасі Київ-Бориспіль. За його словами, цілком можливо, що конфлікт почався в декількох кілометрах від місця події.

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) і Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) закликають журналістів завтра, 26 грудня,  вийти з протестом під ворота Міністерства внутрішніх справ і регіональних міліцейських управлінь з вимогою відставки МВС Віталія Захарченка. Підставою для протестів стало, за визначенням НМПУ і НСЖУ,  бездіяльність влади у покаранні винних у напдах на журналістів.

 

«Нашому обуренню нема меж. Вчора невідомі по-звірячому побили журналістку і громадську активістку Тетяну Чорновол. Знову побили журналістів, як били раніше Ольгу Сніцарчук, Влада Соделя, Дмитра Гнапа, а потім ще півсотні наших колег під час єврореволюції. Більшість нападників відома - бійці "Беркута", які цілеспрямовано били представників преси  навіть тоді, коли ті показували посвідчення. Безкарність породжує нове насилля. Тепер його жертвою стала Тетяна Чорновол. Її нібито побили невідомі. Але практика останнього часу свідчить, що невідомі вони лише широкій громадськості, але не владі. Ми будемо вживати заходів для розслідування цієї справи. Але ситуація вимагає нам знову продемонструвати свою публічну позицію», - йдеться у спільній заяві медіаорганізацій.

 

Акція журналістів у Києві відбудеться 26 грудня о 13.00 біля воріт Міністерства внутрішніх справ по вул. Богомольця, 10. Також НСЖУ та НМПУ закликають свої регіональні організації провести аналогічні акції під управліннями внутрішніх справ їх міст.

 

У мережі опубліковане відео  з відео реєстратора машини журналістки Тетяни Чорновол, на яку вночі напали невідомі. На ньому видно, як вона спочатку вулицею, а потім її машину починає притискати Porsche Cayenne. На відео можна побачити переслідування і спроби журналістки утекти.

 

 

Після 17:00 стало відомо, що співробітники міліції встановили трьох осіб, які обґрунтовано підозрюються в побитті журналістки та громадської активістки Тетяни Чорновол, одного з підозрюваних затримано. В МВС офіційно підтвердили інформацію про затримання одного з підозрюваних, не уточнивши, кого саме.

 

За інформацією 5-го каналу, затриманий є власником автомобіля. Двоє інших причетних до злочину розшукуються. Натомість, за даними УНІАН, власник автомобіля до скоєння нападу на Тетяну Чорновол не причетний.

 

О 18:30 з'явилася заява міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка про затримання двох підозрюваних у нападін на Тетяну Чорновол. Зі слів міністра, встановлено трьох осіб, причетних до нападу. Це - власник автомобіля та двоє чоловіків, які також були присутні на місці події. Двоє з них затримані, з ними проводять слідчі дії. Встановлюються й мотиви нападу. Також здійснюються оперативні заходи, направлені на затримання ще одного підозрюваного.

 

Микола Чорновол, батько журналістки та активістки Тетяни Чорновол, пов'язує напад на доньку «з її боротьбою проти злочинної влади». Він також заявив, що на сто відсотків підтримує цю боротьбу дочки. За його словами, у Тетяни Чорновол сильно побите обличчя, нападники били переважно по голові.

 

Посольство США оприлюднило заяву, в якій засудило напад на українську журналістку і громадську активістку Тетяну Чорновол. 

 

У заяві посольство США вимагає негайного розслідування інциденту та притягнення до відповідальності у цьому кримінальному злочині.

 

У зв'язку з побиттям Тетяни Чорновіл «Львівська газета» вийде з чорною першою шпальтою. На місці центрального матеріалу на першій шпальті тижневик публікує чорне тло із коментарем «Нам бракує слів, коли б'ють журналістів».

 

Фото Мустафи Найєма, Максима Лісового, «ЛігаБізнесІнформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду