НАЗК внесло приписи щодо голови Держкіно та першого заступника директора Концерну РРТ

НАЗК внесло приписи щодо голови Держкіно та першого заступника директора Концерну РРТ

1 Березня 2018
2254

НАЗК внесло приписи щодо голови Держкіно та першого заступника директора Концерну РРТ

2254
Національне агентство з питань запобігання корупції на своєму засіданні прийняло рішення про внесення приписів міністру культури України Євгену Нищуку стосовно голови Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка та генеральному директору Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Петру Семерею стосовно його першого заступника Олександра Богданова. Причина – неврегулювання потенційного конфлікту інтересів.
НАЗК внесло приписи щодо голови Держкіно та першого заступника директора Концерну РРТ
НАЗК внесло приписи щодо голови Держкіно та першого заступника директора Концерну РРТ

Про це повідомляється на сайті НАЗК. 

Національне агентство встановило, що Пилип Іллєнко не вжив заходів щодо врегулювання потенційного конфлікту інтересів, зумовленого сімейними стосунками з його двоюрідною сестрою, яка працює в Держкіно, та не повідомив у встановленому законом порядку про наявність у нього потенційного конфлікту інтересів. У подальшому це спричинило вчинення ним адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, відповідальність за яке передбачена частинами першою та другою статті 1727 Кодексу України про адміністративні правопорушення, йдеться в повідомленні.

Також Пилип Іллєнко як керівник відповідного органу після отримання повідомлення від працівника Держкіно про наявність у нього потенційного конфлікту інтересів, зумовленого сімейними стосунками з дружиною, не вжив заходів щодо врегулювання конфлікту інтересів, зазначає НАЗК.

Національне агентство нагадує, що згідно з частиною третьою статті 28 Закону України «Про запобігання корупції» безпосередній керівник особи або керівник органу після отримання повідомлення про наявність у підлеглої йому особи реального чи потенційного конфлікту інтересів приймає рішення щодо врегулювання конфлікту інтересів. Заходи врегулювання конфлікту інтересів передбачені статтею 29 Закону.

Встановлено наявність у першого заступника гендиректора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Олександра Богданова під час виконання обов’язків генерального директора цього підприємства потенційного конфлікту інтересів у зв’язку зі спільною роботою з його дружиною, а також виявлено ознаки реального конфлікту інтересів. У зв’язку з цим у жовтні 2017 року стосовно Олександра Богданова Національне агентство склало протокол про адміністративне правопорушення, а судовим рішенням його визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною другою статті 1727 КУпАП, та накладено стягнення у вигляді штрафу у розмірі 3400 гривень.

Також з огляду на повноваження першого заступника Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення у його діяльності наразі вбачається наявність потенційного конфлікту інтересів, зумовленого сімейними стосунками з дружиною, яка перебуває у відносинах організаційної та правової залежності від нього.

Згідно з приписами, Національне агентство вимагає провести службові розслідування з метою виявлення причин та умов, що призвели до вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, розглянути питання щодо притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності та вжити заходів щодо врегулювання потенційного конфлікту інтересів у діяльності Голови Держкіно та першого заступника генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

Як повідомляв «Детектор медіа», 25 січня голову Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка запросили до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) для надання пояснень.

Національне агентство з питань запобігання корупції встановило, що перебуваючи на керівній посаді центрального органу виконавчої влади, тобто будучи особою, уповноваженою на виконання функцій держави, на яку поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», «голова  Держагентства України  з питань кіно у період 2016 – 2017 років вчиняв дії та приймав рішення в умовах реального конфлікту інтересів».

Конфлікт  виник, як стверджує НАЗК,  під час прийняття рішень розпорядчого характеру стосовно застосування заохочувальних виплат щодо працівників Державного агентства  України  з питань кіно,  які  у  тому  числі безпосередньо стосувались особи, з якою Пилип Іллєнко перебуває у сімейних відносинах. За інформацією НАЗУ, начальниця відділу державного регулювання кіновідеопрокату управління державного регулювання та реалізації кінопроектів Державного агентства України з питань кіно є двоюрідною сестрою Іллєнка.

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко у зв’язку із запрошенням до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) для надання пояснень щодо премії його двоюрідній сестрі Марії Іллєнко заявив, що законодавство України не визначає двоюрідних братів і сестер близькими особами, тому конфлікту інтересів у даному випадку не було.

25 січня Пилип Іллєнко повідомив, що НАЗК запустило процедуру його звільнення з посади. Того ж дня НАЗК повідомило, що передає протоколи щодо голови Держкіно до суду.

26 січня українські продюсери, режисери та сценаристи звернулися з відкритим листом до голови Національного агентства України з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталії Корчак з проханням про публічну зустріч для обговорення ситуації щодо голови Державного агентства України з питань кіно (Держкіно) Пилипа Іллєнка.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2254
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду