«Інтер» зробив крок

27 Листопада 2007
24727
27 Листопада 2007
12:35

«Інтер» зробив крок

24727
«Свобода Савіка Шустера» 24 листопада допомогла донести правду про Голодомор навіть до тих, хто намагається від неї відмежуватися. Наступний крок – за іншими телеканалами, які у дні пам’яті мільйонів загиблих вважають за потрібне щоразу організовувати дискусію на тему «а был ли мальчик».
 «Інтер» зробив крок

Хочеться подякувати телеканалу «Інтер» за програму «Свобода Савіка Шустера» 24 листопада (повний текст, відео), присвячену Дню пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій. Популярність каналу, професіоналізм Савіка Шустера та його команди та авторитет Президента Віктора Ющенка створили передумови для того, щоб значна частина нашого народу не лише послухала, але й почула правду про величезну рукотворну трагедію України, і змогла зробити певні висновки. Це був, - даруйте за блюзнірське формулювання, - справжній дебют Голодомору у комерційному ефірі, і протягом ток-шоу я не раз ловив себе на незвичній думці, що хотів би, аби в цю мить якомога більше людей дивились «Інтер».

 
Насамперед приємно вразило те, які люди були запрошені у студію. Чільне місце, природно, посів Віктор Андрійович, який уперше завітав до студії Савіка Шустера (нагадаю, в Андрія Куликова на ICTV Президент гостював у переддень виборів, але, з огляду на невтішні показники, цей перший раз, скоріш за все, був і останнім). Будувати ефір навколо Ющенка – логічне рішення, адже саме він є головною персоною у медійно-суспільно-політичній кампанії з повернення Україні пам’яті про Голодомор. Важко сказати, яким є співвідношення щирого поклику душі та піару в цій ролі глави держави, однак це своєрідне духовне лідерство не сміють оскаржувати інші політики, і навіть на Михайлівській площі в Києві, куди тисячі людей прийшли засвітити свічки пам’яті, Ющенко відчувався незримою головною дійовою особою. Окрім Президента, центральними персонажами у студії «Свободи» були очевидці Голодомору. Не лідери партій і блоків, не демагоги-спікери і навіть не ходяча «совість нації», яка, щоправда, теж була присутня – Кравчук, Литвин і компанія.
 
Літні люди, запрошені до студії, виявились цікавими героями, яким було що сказати глядачам. Можливо, їх не слухали б так уважно, зі сльозами на очах, за інших обставин, але сам прецедент запрошення на ефір «Свободи» простих людей (не-VIP) є знаковим. На жаль, у першій спробі було чимало прикрих помилок або недоробок, які стосувались саме спілкування з героями – очевидцями Голодомору, які вижили й пережили цей жах. Савіку Шустеру варто було поставитись до них із більшим розумінням та повагою, і, принаймні, не перебивати їх і не обривати на півслові. Літнім людям із слабким зором і слухом, для яких перебування у студії було серйозним стресом, варто було заздалегідь розтлумачити, які запитання їм ставитимуть. Можливо, повторити запитання зайвий раз, коли вони не зрозуміли. Людей із села Лютівки на Полтавщині, які погодились поділитися власними спогадами про Голодомор у прямому включенні Мустафи Найєма, варто було краще підготувати. А ще краще, пожертвувавши ефектністю прямого ефіру, заздалегідь записати і змонтувати їхні свідчення. На жаль, для того, щоб вислухати трьох лютівців, як і декількох поважних гостей, яким було що сказати (Мустафу Джемільова, вдову Джеймса Мейса, інших), не вистачило часу. Не пам’ятаю, щоб колись у «Свободі» не вистачало ефірного часу для Луценка, Богатирьової, Тимошенко або Затуліна…
 
Знаковим було й запрошення у студію не звичних для Савіка російських шоуменів, від Жириновського до Нємцова, а шановного історика та відомого суспільного діяча Юрія Афанасьєва, який не тільки висловив солідарність у несприйнятті українцями сумнозвісної позиції Кремля щодо Голодомору, а й провів прямі паралелі між режимами Сталіна та Путіна. І навіть після цього програма не скотилась у просторікування про «геополітику», які так часто трапляються у «Свободі», а В’ячеслав Кириленко згодом наголосив: жертв Голодомору ми згадуємо не на зло росіянам або ще комусь, а для себе самих.
 
Вистачило розуму й толерантності (хоча не виключено, що це була умова участі Президента у програмі) запросити у студію лише одного представника «виродків, які заперечують Голодомор» (це цитата з Рефата Чубарова, але ваш автор охоче підписується під таким формулюванням). Проте і цей представник, як видалося, прийшов з миром, аби артикулювати готовність своєї політичної сили, принаймні, дрейфувати у бік порозуміння з рештою суспільства. У промові комуніста Сергія Гмирі, який разом із вгодованим однопартійцем Олександром Голубом є завсідником ефіру тих каналів, де треба позаперечувати Голодомор або затаврувати фашистів з ОУН-УПА, лунали зовсім нові акценти. Він, звісно, співав їхнє вічне про «голод, від якого постраждали всі народи», але визнав, що однією з головних причин цього голоду була жорстока хлібозаготівля, під час якої «людей навмисно не вбивали, але й не переймалися тим, чи вони виживуть». Якщо виокремити ці слова з усім нам знайомої риторики симоненківців, можна констатувати, що навіть вони починають замислюватись про моральність своєї позиції, що відзначив і Віктор Ющенко. Всі інші політики говорили конструктивні речі й у цілому підтримували Президента.
 
Вийшло, що всі політичні табори й суспільні верстви об’єдналися проти беззубого старого Гмирі, якого стало навіть трохи шкода. А що було б, якби запросили одіозного секретаря Донецької міськради Миколу Левченка, який у цей вечір паплюжив пам’ять заморених голодом українців у програмі «Майдан» на 5 каналі? Або дали пряме включення якого-небудь євразійського імбецила з Москви, як це зробив Андрій Куликов у «Свободі слова» місяць тому? Або якби протиставили вісімдесятирічним стареньким, які пережили Голодомор, Гліба Павловського, який у цей самий час у своїй програмі на російському каналі НТВ казав приблизно таке: «На Украине много странных верований. Например, они верят, что Сталин убивал только украинцев, называют это Голодомором и надеются, что Путин за все заплатит»? Відомо, що було б: драйву більше, рейтинги ще вищі. Тому ще раз – дякую, що обійшлися без цього.
 
Одним із двох запитань, які ставились на голосування у студії, було «чи підтримуєте ви запровадження кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору або применшення його наслідків?». На початку програми проти був 51%, наприкінці – 15%. Будь я в аудиторії, теж проголосував би за запровадження кримінальної відповідальності, просто для того, щоб не бути в числі тих, кого – а це виглядало саме так – не вразили перекази очевидців Голодомору. Хоча насправді я не вважаю, що саджати в тюрму дурників-горланів, які люблять топтатися по чужих святинях, є правильним виходом. А ось затикати їм рота, впевнений, необхідно. Слушно сказав хтось із гостей програми, коментуючи тезу Гмирі про «обмеження права висловлювати власну думку»: мовляв, коли ваша власна думка ображає пам’ять замордованих мільйонів, тримайте її при собі. Якщо суспільство дозріло хоча б до визнання того, що Голодомор був наслідком цілеспрямованої державної політики знищення цілої верстви населення, - термінологічні суперечки про «гено-» чи «етно-»цид можна залишити філологам. Суспільство має права не чути думки тих, кому вистачає нахабства й цинізму це заперечувати.
 
Канал «Інтер» зробив крок у цьому напрямку, відмовившись від імітації плюралізму та посівши справедливо заангажовану позицію: демократія і свобода слова не означають права оскверняти могили. І це правильно. Наступний крок – за іншими телеканалами, які у дні пам’яті мільйонів загиблих вважають за потрібне щоразу організовувати дискусію на тему «а был ли мальчик».
 
Друге запитання, на яке відповіла аудиторія, було «чи потрібна вам правда про Голодомор?». 91% вона потрібна, і це не може не тішити. Зважаючи на те, що кількість голосів за комуністів та їм подібних найбільша саме в тих краях, де радянська влада виморила голодом найбільше людей, видавалося, що правди знати - не хочуть. Переведення Голодомору з моральної і політичної площини в історичну неможливе, доки цю правду не почують усі, зокрема й ті 9%, які прагнуть від неї відгородитись. 
 
Всі попередні спроби розповісти «народонаселенню», що трапилось в Україні у 1932-1933 роках, за допомогою телебачення, а саме телемарафони, документальні і художні фільми, телезамальовки, прямі трансляції тощо, були не надто ефективними. Савіку і його команді вдалося донести інформацію та, що не менш важливо, емоції до багатьох. Допоміг і вдалий збіг обставин. Наприклад, те, що троє з чотирьох героїв програми – очевидців Голодомору – говорили російською, та ще й так зворушливо «перепрошуючи» за це глядачів і ведучого. Таким чином, руйнуючи уявлення частини глядачів, які належать до російської мовно-культурної спільноти, про те, що страхіття Голодомору відбувалося з якимись іншими людьми. І те, що якимось дивом учасники дискусії не заглибились у звичну суперечку про те, чи вбивали українців як національність, чи як націю, чи як етнос, чи як ще когось.
 
Приємно здивував Тарас Чорновіл, чий виступ видався щирим і правдивим. Окрім зворушливого визнання помилки Партії регіонів, яка не визнала Голодомор геноцидом, Чорновіл зробив дуже важливий акцент: те, що люди, чиїми руками радянська влада творила це зло, були переважно українцями – сусідами й односельцями померлих, - нічого не міняє. Можна вбачати в поведінці «регіонала» реверанси у бік Президента напередодні розв’язки коаліціади, проте, на щастя, про жодні коаліції, як і про інші остогидлі проблеми політичного сьогодення, у студії «Свободи» не йшлося. А шукати політичні підтексти у промовах учасників програми спеціально – не хотілося.
 
Це був той рідкісний випадок, коли канал був корисним для суспільства, держави й історії без жодних рейтингових втрат для себе. На кілька годин «Інтер» добровільно став рупором справжніх цінностей, які, - можливо, на жаль, адже вони ґрунтуються на смерті і стражданнях, - найбільш схожі на такі, що здатні консолідувати українське суспільство. Шкода, що добрих намірів не вистачило на те, щоб пожертвувати прибутком від реклами, і бодай на час шоу відмовитись від довжелезних рекламних блоків, у яких витанцьовував Борис Моїсєєв. Не знаю, скільки саме коштували 30 секунд тієї реклами, яка перебила розчулену розповідь Віктора Ющенка про голод у його рідному селі, але, хоч якою великою була ця сума, користь для іміджу каналу могла бути більшою, якби програму не переривали. До речі, Савік Шустер жодного разу не промовив слова «реклама» - він називав довжелезні перерви у програмі «невеличкими паузами»... Гадаю, багатьом людям, як і вашому автору, було не по собі від цих пауз. 
 
Загалом я вважаю справедливою європейську практику, за якої телеканали без жодних указів і постанов визначають ту межу пристойності, за яку не варто виходити у дні жалоби, релігійні свята тощо. Наш Президент, як відомо, думає інакше. Наприкінці програми Ющенко із властивою йому безпосередністю жбурнув каменюку у город «Інтера» та інших комерційних мовників: мовляв, я сподіваюсь, що ми доживемо до того, коли у День пам’яті на телеканалах не буде реклами, комедій та розважальних програм.
 
Що ж, навряд чи це було заздалегідь сплановано, але внаслідок виконання телеканалами суворих рекомендацій Нацради (одного не розумію: навіщо було знімати з ефіру мультики? щоб малята перейнялись жалобою?) «Свобода Савіка Шустера» виявилась найцікавішою програмою суботнього вечора. Добре, що Голодомору не довелося конкурувати з «Танцями з зірками».
 
Команда «Свободи» запропонувала глядачам надсилати їй матеріали та свідчення про Голодомор. Хочеться сподіватись, що за рік, - а може, й раніше, адже люди вмирали не лише 24 листопада, і про трагедію 1932-33 років та інші трагедії української історії можна і треба говорити в будь-який інший день, - ми побачимо ще якіснішу і змістовнішу програму.
 
Фото з сайту «Свободи»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24727
Коментарі
25
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5994 дн. тому
інтер-ГАЛЬМО ГАЛИМОЕ, разом з ГАМАГАЙ
Тьотя з ТВ
5994 дн. тому
Шановна Наталі! Дуже смішно, що ще залишилися такі наївні люди, які вважають, що комерційні телеканали раз - і змінять свою політику, понесуть вам розумне добре і вічне?! Да ср*ли вони на вас і на усю Україну разом! Їх надзавдання бабки загрібати, а усіляки соплі потім, якщо тільки є інформаційний привід. І не сподівайтеся, що тема голодомору буде підійматися хоч раз до наступного листопада. Усі інші соціальні теми теж згадають тільки коли буде привід. Але тут, на жаль, є не тільки їх вина. Телеканали пропонують те, що дає рейтинг, а отже і прибуток. Глядачів цікавлять усіляки шоу, серіали и тому подібна хрень. То й кушайтє нє обляпайтєсь! Є такий хороший афоризм: Хто сказав, що народ у нас не розбирається в мистецтві і культурі?! Народ клацає по каналах, оба, бачить - мистецтво і культура, і одразу ж перемикає! Так і з соціалкою. І нікому це не цікаво - Голодомор там, вибухи будинків, шахт, забруднення середовища. Ото буде день шахтаря, то й поговоримо про вибухи і про те, як з ними боротися, а поки що ви нам трупи покажіть, це цікаво! І до речі, ТВ і зараз несе інформацію, що впливає на свідомість, тіки ви цього не знаєте. ПС. Комісар НКВД, дєло кажеш, поважаю.
Иссад
5995 дн. тому
Вы цитируете то, что вам в тему... Гмыря ("старый беззубый" - нельзя так, пацан, называть уважаемых людей!) сказал прекрасно: "Теперь историки-исследователи вынуждены будут приходить к одному "единственно правильному" выводу про 33 год "... Это что - не диктат, это что - объективно?Люди в костюмах Brioni, Gucci из носу віколупівали скорбь - єто ли не позор! А передача - полное говно, и шустер это признал в тот же день: из-за долбаков типа мустафы и пр. отаров. Как и статейка паскудная и пафосная! ганьба!
2 УССР+Ботан+коренной Чмонченец
5996 дн. тому
ну й ідіоти коментують Телекритику. Пробі, рятуйте!
УССР
5996 дн. тому
Глолодомор в эфире укр тв - это "джинса" от президента. И телекритика туда же, хотьнемного да лизнула.
Ботан
5997 дн. тому
Отаре. Перестаньте їсти наколоті апельсини. Такого прогину під Ющем в українській журналістиці ще не було. І не треба прикриватися Голодомором. Ви штучно нагнітаєте обстановку. Це не УПА. Вона - тема - не ділить народ. Подивіться опитування соцфірми Гаврилова у Донецьку - там старші люди загалом підтримують всі начинання Юща, бо вони те пережили і вони те чули від батьків і бабців. А у Львові, пане Отаре, звідки так все навязують - голоду тоді й не було. Країна готова вшановувати Трагедію, тільки не треба тиснути на всіх. Це не 37 рік. Є проблема інтерпретації ролі Росії, СРСР - але тут саме і потрібна дискусія. Бо якщо буде догма - на кшталт: Хто проти - того у тюрму - то це буде гірше за путіністів. Бо ті принймні не називаються чесними журналістами і зневажають всіх ВІДВЕРТО
said
5997 дн. тому
гарна стаття. дякую Отар.
коренной Чмонченец
5997 дн. тому
То, что иНТЕР - это "панель" для политических проституток, которые "отстёгивают" бандерше и сутенёру - это ни для кого не секрет, а то, что "презик" пришёл не на государственное телевиденье (спецпроекты - это хлеб для УНТК), а в частную контору - это мне не понятно. Кто за это заплатил и кому ? Абзац. Тема голодомора, без сомнения, важная и именно поэтому "презик" сегодня катается на лыжах - на курорте. Устал наверное переживать за народ.
Алегарф
5997 дн. тому
И всё ж таки не может демократия и одних выборов пережить без демонизации предшествующей власти! Голодомор? Был! Убийство Гонгадзе? Было! Но почему тень подозрений должна падать на всех без разбору?! Преступников нужно называть поимённо! А героев воспитывать на положительных примерах из истории. Только история должна быть понятной всем без исключения. История - не средство для спекуляций. История - это яркая иллюстрация к размежеванию понятий добра и зла. Почему наше прошлое обязательно нужно поливать помоями, а о будущем лить популистскую водичку?! Борща из этих ингредиентов уж точно не сваришь! И любви к родной русской земле не прибавишь!
украина
5997 дн. тому
Грамотно и со вкусом написан комментарий комиссара, а не мешало бы народу призадуматься о теме вдруг возникшей у власти. У нас, что нет других злободневных тем, все мы в шоколаде? Все счастливы и довольны? Нужно заботиться о тех кто жив и помогать нуждающимся.
Nataly
5997 дн. тому
дуже приємно, що телебачення відчуває соціальну відповідальність. розумію, що дана програма була приурочена до роковин трагедії, але це лише початок того наповнення медіа, що принесе позитивні зміни. медіа-контент має дуже сильний вплив на глядача, тому програми\ фільми та ін. мають нести інформацію, що гідним чином впливає на свідомість людей, примушує замислитися над одвічними цінностями, задавати важливі питання та знаходити відповідь на них. адже в ідеалі ціль медіа ( в даному випадку національного каналу, при чому будь-якого) - виховувати майбутнє нації, з цінностями, ідеалами, невикревленим відчуттям справедливості, моральних людей.
комиссар НКВД
5997 дн. тому
Вали отсюда лось сохатый!
ггг
5997 дн. тому
ггг, комиссар НКВД никак дурак и лечения требует?
комиссар НКВД
5997 дн. тому
Ага, забавное, трогательное зрелище. Ющенко, который кроме Голодомора больше ни о чем думать не хочет. Даже о своей свербячке. Великий украинец Шустер - даже внешне похожий на Троцкого, намазывающий себе слёзы слюной. И транслятор этого формата - Безлюдная, которая так заработалась, что упала носом в столярный клей и уснула. Не стоит брать свободу из рук Савика Шустера. Можно подхватить его псориаз. Не стоит верить в искренность негодяев, которые под лицемерные всхлипы об умерших 74 года назад, сегодня выбросили на улицу полтысячи живых и здоровых соотечественников. Не забывайте, что этот мерзкий формат готовит обществуенное мнение к уголовной ответственности для тех, кто усомнится в государственном маразме. После этого никто не будет возражать против объявления русского языка вне закона. Этой теме будет посвящена следующая передача мерзкой твари с волосяными рожками и козлиными копытцами. С чем вас и поздравляю.
Олег
5997 дн. тому
Взагалі вважаю, що про цю трагеію повинні говорити і дискутувати не політики а наші науковці. І не лише вдень пам'яті жерт Голодомору, але і звичайні дні. Адже у нас телебачення піднімаж тему тоді коли це інформаційний привід. І виходить цікаво, що доки у нас хтось не вмре, або не трапиться трагедія всі в нас про це мовчать. Телевізійники повинні добре усвідомити свою роль у суспільстві. А то я дивився в п'ятницю ICTV "Свободу слова" так бридко було її дивитися, як політики піарятся на цій темі
ольга
5997 дн. тому
"ИНТЕР" зробив крок"- один вперед и три назад. Это возмутительно, что такой выпуск прерывали коммерческой рекламой, перечеркивая все, что до нее говорилось в программе. Такое складывалось впечатление, будто все происходящее в студии нужно перетерпеть один день в году, а "настоящая жизнь"- вот она, в рекламных роликах и анонсах. В начале "Свободы" даже мысли не допускала, что такое может произойти, ну как максимум, покажут социальную рекламу, но что бы такое! да в таких количествах! и Савик хорош- зачитывал в конце все номера для смс, все, что касается "ВУ", не пропуская ни одной буквы и цифры. Автор статьи еще мягко высказался по этому поводу. Никакого уважения и такта к присутсвующим в студии очевидцам, гостям да и всем телезрителям.
Національно-свідомий глядач
5997 дн. тому
Браво, "Інтер"! Браво, пане Савік Шустер! Браво, Отар Довженко! Цікаво, а чи зробить щось національно-важливе в прайм-тайм канал "1+1"??? Спасибі, хоч цього року не танцювали в День пам"яті...
Олег
5997 дн. тому
otar в програми "Свобода Савіка Шустера" теж є спонсори, і я думаю якби Інтер відмовився від реклами,як це зробили Перший Національний, Тоніс, НТН та радіо Ера, то вони б не збідніли
otar
5997 дн. тому
2 Олег - "Великі українці" спонсорував один великий український банк, так що в рекламі не було потреби :)
Олег
5997 дн. тому
Хоча варто зауважити таку деталь, що під час першого ефіру "Великі Українці" телеканал зпромігся транслювати програму без реклами. Так цікавого, що завадило не переривати рекламою таку цікаву дискусіє зараз? Напевно пані Безлюдна знала, що програма про Голодомор буде мати гарний рейтинг і звичайно на цьому можна заробити багато грошенят. Тому й пускали рекламу. Просто в голові не вкладається,як можна перебивати історії та свідчення про голодомор рекламою. Шкода, що керівництво не повністю, напевно, усвідомлював значення цієї теми для суспільства.
rrrrr
5997 дн. тому
Стаття дуже справедлива. Підписуюся під кожним словом. Особливо щодо реклами.
mill
5997 дн. тому
"Свободу Шустера" смотрю через раз, т.к. приелись одни и те же рожи. Но передача про голодомор была очень удачной. Отличная работа, ребята. Спасибо. Почему-то вспомнилось, что в одном из интервью год-два назад Шустер говорил, что голодомор - не тема для "Свободы". Про это надо только фильм снимать. Видимо, передумал.
Олег
5997 дн. тому
Визнаю свою помилку, але саме Ющенко піднів на такий рівень що вся спільнота приймала учусть у поминаннях пам'яті жерт Голодомору. Бо якщо зануритись в історію Указів то були намагання і У кравчука але саме такого маштабного вшанування жерт доклав багато зусиль Ющенко
для Олега
5997 дн. тому
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1310/98 Про встановлення Дня пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій На підтримку ініціативи громадських організацій, Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету України у справах релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення України постановляю: Установити в Україні День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій, який відзначати щороку у четверту суботу листопада. Президент України Л. КУЧМА 26 листопада 1998 року Отже, він і тут не перший :)))
Борислав Леськів
5997 дн. тому
Дякую за цікаву та грунтовну статтю!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду