Роман Шрайк: «Дорогі українці, бережіть карму. Залиште ментальне поле Російської Федерації...»

Роман Шрайк: «Дорогі українці, бережіть карму. Залиште ментальне поле Російської Федерації...»

9 Серпня 2014
11058
9 Серпня 2014
17:53

Роман Шрайк: «Дорогі українці, бережіть карму. Залиште ментальне поле Російської Федерації...»

11058
Про сатиру воєнного часу
Роман Шрайк: «Дорогі українці, бережіть карму. Залиште ментальне поле Російської Федерації...»
Роман Шрайк: «Дорогі українці, бережіть карму. Залиште ментальне поле Російської Федерації...»

Засновник сайту durdom.in.ua, відомий сатирик і блогер Роман Шрайк своїми дотепними сатиричними висловами, фото- і відеопародіями регулярно «підриває» український інтернет. Його жарти репостят у «Фейсбук» і цитують тисячі користувачів мережі. «День» запитав у блогера про особливості сатири воєнного часу та настрої українців у соціальних мережах.

 

- Політична сатира - завжди гостра зброя. Але сьогодні, коли в Україні йде війна, чи є місце гумору?

- Будь-яка війна - це страшна трагедія. Але на війні часто перемагають завдяки настрою - як самих воїнів, так і народу, якого вони захищають. А настрій не може бути правильним, якщо люди вкрай напружені впродовж тривалого часу. Тому, думаю, що місце жартам має бути. Сатира в часи війни може бути різною, але, як показує практика, самі люди найкраще сприймають кепкування над ворогом і впевненість у силі своїх захисників.

 

- Сьогодні Росія втягнула Україну в інформаційну війну. Як відомий блогер скажіть, яка роль соціальних мереж і блогосфери в боротьбі з російською пропагандою?

- Зараз, як ніколи, соціальні мережі надзвичайно важливі, тому що вони перетворилися на волонтерські мережі, які займаються постачанням наших солдатів необхідним. І, як ми бачимо, такі ініціативи виявляються набагато ефективнішими, ніж неповороткі та закостенілі державні організації. Так само під час інформаційного дефіциту стали з'являтися люди, які давали оперативну та правдиву інформацію, такі наприклад як група Дмитра Тимчука «Інформаційний опір». Тут соціальні мережі виконують роль одного великого ЗМІ, яке дає людям важливу інформацію. Також мережі важливі для формулювання та поширення ідей і сенсів, чим, загалом і займаються лідери поглядів.

 

- Але в Інтернеті давно відоме таке явище як проплачені тролі, які можуть заговорити будь-яку важливу тему ...

- Якщо йдеться про коментарі до сайтів, то їх потрібно або модерувати, або, якщо ти не здатний якісно це робити, взагалі закривати можливість коментування. На деяких сайтах коментарі - це розплідник ботів. Кому від цього краще? Якщо йдеться про соціальні мережі, то проплачених коментаторів і контужених російською пропагандою потрібно безжалісно банити. Жодної конструктивної розмови все одно з ними не вийде. Якби у країні не було війни, то можна було б чинити м'якше, але зараз - лише так.

 

- Активні користувачі інтернету сьогодні стурбовані тим, що в соціальних мережах вільно функціонують сторінки терористів і так званих лідерів ДНР і ЛНР. Як ви це оцінюєте?

- Якщо ДНР і ЛНР міжнародні організації офіційно визнають терористами, то проблем тут не буде. Їх закриють. А поки, нагадаю, що українським сегментом «Фейсбука» управляє... московський офіс. Отже тут можливі ускладнення. Насправді їхні сторінки в соцмережах щодо поширення інформації не такі шкідливі, тому що жаби болото все одно знайдуть. Але їх потрібно закрити для того, щоб показати недопустимість тероризму в цивілізованому суспільстві.

 

- Зараз в українському інтернеті йде кампанія проти російських соціальних мереж, зокрема закликають не користуватися «ВКонтакте», «Одноклассниками» тощо. Ви підтримуєте цей заклик?

- Я не можу підтримати дією й ігнорувати російські соцмережі, тому що я ними не користуюся, оскільки давно зробив цивілізаційний вибір на користь «Фейсбука». Можу лише закликати українців покинути ментальне поле Російської Федерації. Бережіть карму!

 

Вадим Лубчак, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11058
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду