ЗМІ, що залякують людей, не кращі за диверсантів - Покальчук

ЗМІ, що залякують людей, не кращі за диверсантів - Покальчук

2 Серпня 2014
10908
2 Серпня 2014
14:45

ЗМІ, що залякують людей, не кращі за диверсантів - Покальчук

10908
«Якщо у преси є корисна інформація для наших Збройних Сил, нехай її передасть їм безпосередньо. А якщо йдеться про інформацію, якою ви хочете налякати населення, щоб воно читало ваше видання, то це дуже недалеко від диверсійної діяльності»
ЗМІ, що залякують людей, не кращі за диверсантів - Покальчук
ЗМІ, що залякують людей, не кращі за диверсантів - Покальчук

Нещодавно натрапила у соцмережі  на запис відомого художника одесита Олександра Ройтбурда: «Я работаю. Надеюсь, что вторжения не будет. А если его все время ждать, можно сойти с ума». Тоді спало на думку, що у цих фразах сконцентровані і «діагноз» нинішнього стану нашого суспільства, і  «рецепт лікування».  Про це, а  також про особливості інформування населення в умовах війни ми розмовляли із соціальним психологом Олегом Покальчуком.

 

- Ви як фахівець згодні з митцем?

-Ройтбурд як талановитий художник і дотепна людина абсолютно правий. Це так само, як чекати кінця світу: колись він таки настане, можливо, через мільйон років, а «сойти с ума»  можна вже зараз. Тому краще займайтеся своїм ділом.

 

-А все ж таки, чи буде вторгнення Росії в Україну, про підготовку до якого постійно говорять різні фахівці й експерти?

-Бачте, ви самі ставите питання в такий провокативний спосіб, щоб пострахати читачів.  Його не можна так ставити - по-перше, на нього ніхто адекватно не відповість, а якщо й відповість, то в кожному випадку вчинить погано. Це справа компетентних органів, я б сказав, навіть не українських. Це все відстежується за допомогою космічної техніки і робляться відповідні висновки.

 

Окрім того, ви робите характерну журналістську помилку - вторгнення Росії відбулося з часів окупації Криму. Якого нам вторгнення ще треба? А всі подальші історії - це буде просто нова реальність, як, наприклад, Південна Корея живе поруч з Північною. Тепер і ми будемо так жити.

 

-Ви вважаєте, що Україна стане Південною Кореєю?

-Якраз у цьому в мене сумнів немає. Можливо, не аж такою успішною, бо корейці - люди значно більш працьовиті і традиції в них інакші. Але те, що Росія намагається бути Північною Кореєю, -  це безумовний факт.

 

-До хвилювань з приводу воєнних дій на Сході  зараз додається ще й небезпека тероризму - СБУ рекомендує українцям готуватися жити в умовах постійної терористичної загрози. Це також посилює тиск на психіку...

 -Про те, що СБУ говорить зараз, я казав ще 21 листопада. Ніякої сенсації  в цьому немає, це очевидні речі, про які давно попереджали експерти.

 

А стовно тиску на психіку... Не  контактуйте з його джерелом  і займайтеся якоюсь корисною діяльністю, результат якої ви будете бачити негайно.

 

-Не контактувати, тобто не стежити за новинами про події на Сході?

-У тому числі. Громадянську свідомість це не сильно підвищує, бо все й так  зрозуміло, а подробиці, на які ви не можете впливати, вам точно не потрібні. Я розумію, що це такий самий заклик, як до алкоголіка не пити, але принаймні я мушу це сказати.

 

Відмова від перегляду та перечитування новин - це правильна позиція,  бо по-перше,  вони перецитовують одна одну, тобто є вторинними і навіть  третинними. А, а по-друге, загальна картина й так зрозуміла: точаться бої, зараз вони, в принципі, мають наступальний характер, на осінь буде важче. Тобто це не новини.

 

-Знову ж таки користувачі соцмереж зауважують: постійні інформаційні меседжі, що Росія стягує війська до кордону з Україною, створюють враження,  що там уже стоїть вся російська армія...

- Такого роду інформація, по-перше,  дійсно безсенсова, по-друге, поширює панічні настрої і створює відчуття невідворотності,  бо що не подивишся - скрізь чуєш: Росія стягує війська. Можна подумати, вона раніше не стягувала!  Знайшли дружню країну!

 

- Тобто, на вашу думку, ракурс інформування треба змінити?

- З цим, в принципі, раніше справи були дуже погані, а зараз трошки  покращилися. Проте джерела інформації одне одного дублюють - очевидно, що ніякого координаційного центру немає. Може, воно й на краще, бо ми все-таки демократична країна. Але якщо ми живемо в умовах війни, то має бути військова цензура - це абсолютно очевидні речі. Або самоцензура. Принаймні для себе я такі висновки зробив, і навіть коли  мені  дуже хочеться щось розповісти, я  цього не роблю.

 

- Ви кажете про цензуру в ЗМІ. Але владу сьогодні звинувачують у тому, що вона не все каже. Звідки ж людям взнати правду, якщо не з преси?

-Якщо у преси є корисна інформація для наших Збройних Сил, нехай  її передасть їм безпосередньо.  А якщо йдеться про інформацію, якою ви хочете налякати населення, щоб воно читало ваше видання, то це дуже недалеко від диверсійної діяльності.

 

-Але інформація є також у громадських організацій і користувачів соцмереж. Як ви оцінюєте їхню інформаційну діяльність?

-Відповім як у соцопитуванні - більше позитивно, ніж негативно. Соцмережі - це система, яка має функції саморегуляції, і якщо там трапляється якийсь інформаційний перекіс, то вона сама себе вирівнює.

 

Зараз є два таких недержавних джерела інформації - Дмитро Тимчук і Юрій Бутусов. Вони, в принципі, доповнюють один одного. У них різні підходи, різні джерела інформації і механізми аналітичної обробки, але в усякому разі це краще, ніж офіційна інформація, тому що  ми бачимо за нею живих людей - недаремно ми знаємо їх по іменах. 

 

Живе особистісне ставлення, по-перше, полегшує людям  сприйняття, по-друге, помиляючись,  вони виправляються, чого державні чинники ніколи не роблять.  Тому при всіх можливих накладках рівень довіри до цих громадських джерел достатньо високий. Але я повторюся:  у споживанні цього інформаційного продукту, як і будь-якого іншого, слід уникати передозування.

 

-А в чому, на вашу думку, основний недолік державного інформування  про поточну ситуацію у зоні антитерористичної операції?

-Коли говорить прес-офіцер АТО, ті самі Бутусов і Тимчук, я бачу за ними  іноді живих людей, іноді структури,  розумію механізм отримання інформації, джерело, обробку і похибку, яку треба закладати при її сприйнятті. А коли кажуть про інформацію від РНБО, я не розумію нічого!

 

При всій моїй особистій повазі до людей, які туди входять, це точно не та структура, яка має нам розповідати, що відбулось - вони це роблять, коли вже всі все повідомили.

 

Я не буду давати вказівок, але РНБО, якщо воно чогось варте , повинно давати якісь матеріали для влади, а не для суспільства. Це не його справа -  інформувати суспільство, зараз тільки лінивий цього не робить! Джерел надходження інформації зараз дуже багато, вони  стають дедалі кращими, а РНБО, як на мою думку, все ще лишилося на  постмайданному рівні. 

 

Надія Юрченко, «Укрінформ»

Фото -  http://polemika.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Надія Юрченко, «Укрінформ»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10908
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду