«Віртуальний антидепресант»

«Віртуальний антидепресант»

19 Липня 2014
9830
19 Липня 2014
16:25

«Віртуальний антидепресант»

9830
В українському Інтернеті стартував соціальний проект подолання страху Be Not Afraid
«Віртуальний антидепресант»
«Віртуальний антидепресант»
«Головна битва в житті кожної людини — це битва зі власним страхом... Мета нашого проекту — допомогти кожному віднайти свого внутрішнього героя», — написано на головній сторінці нового сайта Be Not Afraid. За словами організаторів, це перший український медіа-проект, в якому відомі люди відверто розказують про свої страхи та те, як їм вдається з ними боротися. Автор ідеї цього «віртуального антидепресанта» — письменник, головний редактор сайта relax.com.ua Нік Лисицький, продюсером проекту став телеведучий, поет, актор Петро Мага, до ініціативи створення долучилися також дизайнери, працівники медіа-сфери, митці. Основу проекту складають відеоінтерв’ю з відомими людьми з різних сфер діяльності, які розповідають про свій особистий досвід подолання страху.
 

«Ми не просто беремо інтерв’ю — ми намагаємося розказати історію кожного героя, в контексті страху і боротьби з ним. Це не поради психологів або тренерів, не намагання чогось навчити — це історії героїв, які можуть бути прикладом для наслідування», — розповів «Дню» автор ідеї ресурсу Be Not Afraid Нік Лисицький (псевдонім). Думка про створення такого проекту виникла у Ніка понад 15 років тому, під час вивчення курсу психології. Письменник вважає, що головне — змінити своє ставлення до того, що нас лякає, і побачити в цьому не деструктив, а конструктив, адже через подолання страху ми розвиваємося.

 

Першими героями пілотних серій стали кардіохірург, що провів понад 6000 операцій на серці, Василь Лазоришинець, який сьогодні також є заступником міністрах охорони здоров’я та скрипаль-віртуоз Василь Попадюк, якого називають «українським Паганіні». За словами творців ресурсу, до проекту планують залучати героїв з різних сфер — політиків, бізнесменів, зірок шоу-бізнесу, мандрівників, спортсменів. Конкретні прізвища поки що тримають у секреті. Та не тільки відомі люди можуть потрапити на інтерв’ю — долучитися може кожен охочий, чия історія зацікавить творців платформи. Наразі Be Not Afraid — це інтернет-проект, але співпраця з телеканалом також розглядається організаторами як варіант розвитку.

 

«Страх може бути дуже різним. Ми плануємо спілкуватися про всі види страхів, які бувають у людей і, зокрема, у наших героїв. Але головне для нас — це не розібрати шляхи подолання конкретних боязней, а показати, що кожен переляк можна подолати, — розповідає Нік Лисицький. — І саме це і треба робити — зустрічатися з власними фобіями і долати їх, щоб досягти успіху в житті. Нам потрібно сформувати обговорення, яке дозволить знайти ефективні засоби боротьби зі страхом у українців. Це особливо актуально зараз, коли суспільство переживає один із найскладніших періодів у своїй історії, і кожного дня відбуваються по-спражньому страшні та хвилюючі події».

 

«Настав період становлення нових героїв»

 

Петро Мага, продюсер проекту Be Not Afraid, телеведучий, поет, актор:

— Після радянського періоду державної героїзації всього що потрібно і не потрібно, ми пройшли два етапи: перший — розвінчування «дутих» героїв (які отримували нагороди за багаторічну роботу в теплому зручному місці); і другий — дуже страшний — відсутність героїв. Цей період наклався на епоху кримінального переділу сфер впливу та самоусунення держави від будь-якої ідеологічної програми. В результаті для цілого покоління героями ставали Саша Бєлий із «Бригади» або «авторитет» із сусіднього під’їзду. Сьогодні настав третій період — становлення нових героїв — на жаль, не мирний, на жаль, кривавий, на жаль, з очима, широко розплющеними від страху.

 

Ми започатковували наш проект ще до того, як почалися ці події. Тоді ми обговорювали різні види страхів, які є у сучасної людини, і тільки зараз зрозуміли, що один із страхів, на який ми майже не звернули уваги, — це страх війни. Україна не боялася війни. Україна не будувала редутів у східній частині, адже ще рік тому навіть уявити не могла, що на нашій території можуть існувати терміни «анексія», «тероризм», «біженці» та «груз 200».

 

Сподіваючись на закінчення бойових дій, ми розуміємо, що наш проект стане чи не найнеобхіднішим у пост-травматичний час. Будь-яка війна завжди залишає велику душевну травму. І сотням тисяч людей — можливо навіть мільйонам  — потрібно буде сказати: «Не бійся». Не бійся, бо вже не стріляють. Не бійся, бо тато завтра прийде додому з нічної зміни. Не бійся, бо літак долетить. Не бійся, бо в твою хату не прийдуть непрохані гості. Тому ще один наш страх — чи зможемо ми допомогти нашій країні сказати такій кількості людей «Не бійся». Але якщо цього не зробити, то наслідки будуть значно гіршими.

 

Анна Свентах, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9830
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду