Як перевіряти інформацію з інтернету. Кілька простих порад

Як перевіряти інформацію з інтернету. Кілька простих порад

16 Липня 2014
11424
16 Липня 2014
18:23

Як перевіряти інформацію з інтернету. Кілька простих порад

11424
Написати цю невеличку замітку мене примусили регулярні вкиди в Мережу різної інформації, що потім підхоплюються і перетворюються в повноцінні новини (найчастіше на страшилки для громадян України). На двох прикладах останніх днів я продемонструю як не витрачаючи багато часу перевірити (верифікувати) цю інформацію.
Як перевіряти інформацію з інтернету. Кілька простих порад
Як перевіряти інформацію з інтернету. Кілька простих порад

Перевірка точність і виваженість інформації – це те, що відрізняє журналістів від медіаактивних людей. Я покроково продемонструю як це зробити швидко і за допомогою доступних інструментів. Результати моїх викриттів, можливо, не всім сподобаються, але дозволю собі процитувати полковника Пола Воллі з його практичного посібника для американської армії «Від психологічних операцій до війни свідомостей: психологія перемоги»: Воюючи в інформаційних війнах, ми не брешемо – бо це Ахіллесова п’ята. Коли ми збрешемо раз, іншим разом люди нам вже не повірять.

 

Отже, випадок перший

14 липня відомий український блогер Денис Казанський розмістив на своїй сторінці у Facebook фотографії, де стверджував, що «танк» (насправді – самохідна артилерійська установка /САУ/, але в даному випадку це неважливо) перекинувся, їдучи до кордону з Україною.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

На час написання цього тексту фото уподобали 714 людей, і поширили 124 особи. Саме після допису Дениса Казанського ці знімки перетворилися в повноцінну новину про те, що Росія стягує війська до кордону з Україною.

 

Наприклад, таке поважне видання як Дзеркало тижня, розмістило новину, що «В Росії перевернувся танк, що рухався до українського кордону». Як видно зі знімка екрана внизу, видання посилається на український телеканал ICTV, а телевізійники, у свою чергу, на «очевидців дорожньо-транспортної пригоди».

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

Ще після допису Дениса Казанського ці фото викликали в мене підозру, адже за якістю обох знімків було очевидно, що їх робили на різні фотоапарати (чи смартфони). Тому я вирішив поцікавитися, що це за знімки.

 

Почав із пошуку за фотографіями. Алгоритм простий – скачуєте фото на комп’ютер і пропускаєте його через сервіс Google Зображення.

 

Наприклад, саме таким чином я з’ясував, що фото «російського танку», нібито підбитого в Україні 12 червня цього року, насправді було відредагованим знімком танку, підбитого в Грузії 16 серпня 2008 року.

 

Але повернімося до нашої САУ. Отже, пошук за знімком дав купу посилань, в тому числі на сторінки в російській соцмережі ВКонтакте. Власне, там оприлюднили знімки вперше.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

В російській соцмережі написали, що САУ перекинулася «в Томаровці, під час транспортування техніки на Прохорівське поле». Далі черга за іншим сервісом від Google – Гугл Карти. Нам відомо, з інформації Казанського, що йдеться про Білгородщину, а з ВК відомо, що йдеться про Томаровку. Тож вводимо в Гугл Картах «Томаровка» і стежимо, щоби це було саме село на Білгородщині. Знайшли.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

Відкладаємо поки що карту і повертаємося до знімків. Нам треба знайти місце, де трапилася аварія і з’ясувати напрямок руху військового транспорту – тобто чи справді він прямує до кордону з Україною?

 

Тут нам потрібно звернути увагу на деталі і це зовсім не складно.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

На першому фото ми відзначаємо, що вдалині видніється місто (припускаємо, що це Томаровка). Також там видно трубу якогось заводу, а за ним широку смугу зелені – це дає орієнтир і напрямок від чого відштовхуватися. Далі дивимося на ближчі деталі. За вигином дороги ми бачимо, що це ймовірно поворот. Придивляємося до ліхтаря над знаками – його форма не зовсім типова, тож це також може бути зачіпкою. Тепер увага на знаки – перевернутий трикутник доповнений круглим знаком. Тут краще бути автомобілістом, аби розуміти як читати ці знаки. Перевернутий трикутний – це «Дати дорогу». Коли його доповнюють круглим внизу, то зазвичай попереджають про виїзд на кільце.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

Крім того, на проїжджих частинах бордюри зазвичай не встановлюють з метою безпеки на випадок НП, щоби в разі чого авто могло злетіти з траси, а не чіплятися за перешкоди (що є небезпечнішим).

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

Розмітка. Переривчаста, коротка і густа. Це розділова між смугами, що йдуть в одному напрямку. Теж ознака кільця. Зверніть увагу також на місцевість – рідка посадка, а за нею поле.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

На цьому фото ми теж бачимо вигин, бордюр, але є нові елементи – дерева і знак «стоянка і зупинка заборонена» з окресленою відстанню заборони. Отже всі ці елементи уважно фіксуємо в пам’яті, повертаємося до відкладеної раніше карти і шукаємо кільце біля Томаровки.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

З п’яти доріг, що виходять з Томаровки і позначками підходять як асфальтовані, ми знаходимо лише одне кільце. Я його позначив червоним і знаходиться воно на схід від населеного пункту. Натискаємо на кільці правою кнопкою миші і з меню, що випало, вибираємо опцію: Що тут?

 

Ліворуч вгорі є маленьке зображення знімку і напис: «Перегляд вулиць» (я виділив червоним):

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

Натискаєте на знімочок і переходите в режим віртуального огляду місцевості. З цього режиму виявляється, що дана ділянка дороги ремонтується і там немає жодних бордюрів, знаків тощо. Не поспішайте здаватися. З будівництва видно, що споруджуються кільце. Отже, Google знімав місцевість певний час тому і дещо могло змінитися. А тепер «побродіть» околицями і роззирніться. Виявиться, що ліхтарі монтують такі ж як і на знімку з аварією САУ. Вже тепло. Тепер подивіться на Томарівку від цього будівництва.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

Якщо наблизите мишкою краєвид, то побачите знайому картину: заводську трубу (щоправда перефарбовану), зелену смугу зелені вдалині. Стає гарячіше. Тепер розвернемося назад і – тепер зовсім пече:

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

Ми бачимо знак «стоянка і зупинка заборонена» з окресленою відстанню заборони – 300 метрів. Дивимось на дерева і бачимо те місце, де трапилася аварія російської САУ.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

З напрямку руху САУ випливає, що вона рухалася від Томарівки в східному напрямку.

 

Стверджувати про те, що артилерійська установка рухалася в бік кордону з Україною – немає підстав.

 

Випадок другий

 

15 липня інформаційне агентство Ліга оприлюднила новину, що «В Єнакієвому помічені танки і три САУ Гвоздика під прапором РФ».

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

Основа для новини – любительський відео-ролик тривалістю 1 хвилина і 41 секунда. Все знято з однієї точки. Тут вже не вдасться зачепитися за деталі, як я описував в минулому прикладі. Але знову ж таки не все безнадійно. Тому що в даному випадку ми звертаємо увагу на погоду. А точніше на небо.

 

Зі знімка ми бачимо, що небо досить похмуре і все затягнуте хмарами. Тож перевіримо погоду в Єнакієвому на відповідних сайтах.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

Гісметео характеризує погоду в Єнакієвому як «слабку хмарність». Це якось не в’яжеться з небом, що ми бачимо на відео. Сильну хмарність не підтверджує також і новий інструмент для верифікації даних WolframAlpha.

 

Але перевіримо ще раз. Вписуємо в Google запит «вебкамери в Єнакієво» і знаходимо ось такий сайт. Якість картинки не дуже, але навіть з неї можна побачити, що небо аж ніяк не похмуре.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

Тобто твердження інформаційного агентства Ліга.нет, що російські танки їздять саме по Єнакієвому – як мінімум сумнівне.

 

Наприкінці ще раз повторю цитату полковника Пола Воллі з його практичного посібника для американської армії «Від психологічних операцій до війни свідомостей: психологія перемоги»: Воюючи в інформаційних війнах, ми не брешемо – бо це Ахіллесова п’ята. Коли ми збрешемо раз, іншим разом люди нам вже не повірять.

 

P.S.: Фото нижче – датоване 10 липня.

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

 

Доповнення

Мені закидають, що напрямок руху САУ на схід не очевидний, тому цю частину поясню детальнішою схемою:

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

 

Твердження ж про те, що САУ могло занести чи вона могла піти покотом, смішні. Це не бляшанка – її вага більше 43 тон (та й асфальт в такому випадку виглядав би інакше). А везли ту злощасну машинерію дулом вперед, як вона, зрештою, і впала (задом до Томаровки). Ось ще фотодоказ з пошуку знімків:

 

Як перевіряти інформацію з інтернету

 

Олександр Піддубний, Piddubny.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Піддубний, для Piddubny.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду