Сепаратисти у Донецьку безкарно чинять тиск на ЗМІ

Сепаратисти у Донецьку безкарно чинять тиск на ЗМІ

3 Червня 2014
11911
3 Червня 2014
18:39

Сепаратисти у Донецьку безкарно чинять тиск на ЗМІ

11911
Сепаратисти у Донецьку безкарно чинять тиск на ЗМІ
Сепаратисти у Донецьку безкарно чинять тиск на ЗМІ
Донецьк – Сепаратисти у Донецьку зміцнюють контроль над медійним простором регіону – після спроб відімкнення мовлення українського телебачення вони перекинулись на місцеві ЗМІ. Лідерам «Донецької Народної Республіки» (організації, яку українська влада визнала терористичною) не подобається редакційна політика місцевої преси через нелояльність до сепаратистів. За останній місяць більше десяти редакцій зазнали нападу озброєних людей, захоплення журналістів, викрадення чи знищення майна. Випадки фізичних погроз на адресу преси та конкретних журналістів на Донеччині вже не рахують.

У Донецьку зараз спостерігається черговий спалах агресії проти журналістів. 2 червня озброєні люди завітали до редакцій місцевих двох газет – «Донбас» й «Вечірній Донецьк». Візит завершився викраденням редакторів видань Леоніда Лапи та Олександра Брижа «на розмову». За кілька годин журналісти (серед них і голова обласної профспілки журналістів Олександр Бриж) повернулись до близьких і розповіли, що сепаратисти вимагають від них зміни редакційної політики.

Пояснюючи причини захоплення редакторів, один із лідерів сепаратистів Мирослав Руденко заявив: «Враховуючи, що в останні 10-15 днів були спецвипуски цих газет, профінансовані Рінатом Ахметовим, і чорнили на всіх шпальтах «Донецьку народну республіку», «референдум», «вибір народу», – природно, що виникли питання до редакторів видань, які продовжують свою політику з дискредитації «республіки», перебуваючи всередині».

«Вони поспілкувались – все нормально»
 
Тиск на медіа в регіоні почали ще до «референдуму» 11 травня цього року, ще тоді представники «ДНР» пройшли редакціями з вимогою змінити редполітику. Ще тоді сепаратисти заявляли, що склали список «ненадійних» ЗМІ та не приховували, що не є прихильниками свободи слова. Українських журналістів залякували, оголошували «у розшук» та викрадали. Втім, випадками побиття, пошкодження чи привласнення техніки місцева міліція не надто опікується. Прес-секретар міського управління МВС Ольга Почкалова пояснила Радіо Свобода, що редактори, на яких напали 2 червня, не поспішають писати заяви про тиск.
 
«У нас немає жодних заяв, вони поспілкувались – все нормально. З ними зідзвонювались, всі живі та здорові. Ніхто жодних заяв до міліції не давав. Коли нам подзвонили, що озброєні люди наче біля редакції, міліція відразу туди виїхала», – зазначила Ольга Почкалова.
 
А на попередні виклики від ЗМІ про напади озброєних сепаратистів міліція реагувала із півгодинним запізненням, рівно тоді, коли нападники залишали вже місце події. Тож зараз місцеві журналісти у своїй безпеці розраховують лише на себе. За словами редактора одного з незалежних від сепаратистів ЗМІ Донеччини Олексія Мацуки, який уже певний час змушений перебувати поза обласним центром, місцеві колеги піддаються найсильнішому пресингу за всі роки незалежності України. Він розповів Радіо Свобода, чому ситуація ставатиме лише гіршою.
 
«Донецька журналістика вперше стикнулась з проявами такої поведінки і агресії. За кількістю порушення прав журналістів ми перевищили всі рекорди, які були можливі, мені здається, з 80-х років, з років тоталітарної радянської України. Терористи, які намагаються зараз впливати на життя суспільства, сповідують якраз ідеологію того тоталітарного взірця. Журналісти, на думку сепаратистів, є ворогами авторитарного, тоталітарного суспільства. Ми зараз опинились у журналістиці військовій, фактично», – констатує Олексій Мацука.
 
«Цей канал відключений на вимогу «ДНР»

Водночас населення Донецької області зазнає масштабної маніпуляції з боку присутніх тут російських пропагандистів, яких сепаратисти охороняють. Всеукраїнські ЗМІ, зокрема телебачення, транслюють у регіоні нестабільно, в останні дні замість деяких українських телеканалів донеччани бачать на екрані напис «Цей канал відключений на вимогу «ДНР». У міській раді говорять, що намагаються домовитись із «ДНР», щоб телебачення повернули.

Тож, питання контролю над Донеччиною та її медійним простором залишається без однозначної відповіді, а всі наслідки «неправильної редакційної політики» лягають на плечі особисто працівників ЗМІ. Адже ані влада, ані силовики не можуть гарантувати право на безпечне «збирання та розповсюдження правдивої інформації».
 
Михайло Озеров, «Радіо Свобода»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Михайло Озеров, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11911
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду