«Говорит и показывает Москва» на… украинском телеканале

«Говорит и показывает Москва» на… украинском телеканале

31 Травня 2014
11261
31 Травня 2014
16:28

«Говорит и показывает Москва» на… украинском телеканале

11261
Днями канал «112 Україна» спільно з російським каналом «Дождь» провели телеміст «Київ - Москва» у прямому ефірі
«Говорит и показывает Москва» на… украинском телеканале
«Говорит и показывает Москва» на… украинском телеканале

Для проведення програми телеканали обмінялися ведучими - з українськими гостями розмовляв російський журналіст Максим Шевченко, а в студії «Дождя» з продюсером нічного ефіру Михайлом Козирєвим перебувала одна з редакторів «112 Україна» Світлана Орловська. Як повідомляв канал напередодні, такий формат був задіяний для того, щоб знайти «шляхи нормалізації україно-російських відносин після завершення виборів президента України». Проте нібито опозиційний «Дождь» перше слово дав абсолютно прокремлівському політологу Сергію Маркову. Не обійшлося без одіозних персон і в студії «112 Україна» - на ефір запросили Олену Бондаренко, висловлювання якої про «каральну операцію на Сході України» і «утиски російської мови» прогнозовано викликали гарячі суперечки. Тільки-но представниці «Партії регіонів» ставили гостре і для неї незручне запитання, Максим Шевченко, як заклинання, повторював «Москва, Москва», намагаючись передати слово російській стороні...

 

Для телемосту «112 Україна» запросив народного депутата від партії «Удар» Сергія Капліна, народного депутата від Партії регіонів Олену Бондаренко, народного депутата від ВО «Свобода» Олександра Мирного, керівника організації « Соціал-національна асамблея», а, як під час дискусії з'ясувалося, представника «Правого сектора» Ігоря Криворучка і народного депутата від «Батьківщини» Леоніда Ємця. Російська сторона за увесь годинний ефір представила тільки двох людей в телефонному включенні - Сергія Маркова та Ірину Хакамаду. І якщо Марков висловив у прямому ефірі все, що хотів, зокрема і свої «рекомендації» Україні, що «потрібно повернутися до Женевських домовленостей і домовленостей 21 лютого», «негайно повинна бути припинена військова операція», «забезпечити рівність російської та української, федералізм» і навіть раз образив український народ, то Хакамаду глядач майже не почув. Як сама Ірина сказала в кінці свого включення Світлані Орловській: «Ні на один ваше запитання ви не дали мені відповісти до кінця». Взагалі, у цій спробі телемосту «Дождь» представляв скоріше «слухача» , так як російська сторона не представила у своїй студії спікерів. Тому Михайло Козирєв просто ставив запитання українським політикам. Одразу ж після закінчення включення Маркова таке:«Наскільки вибори в Україні можна визнати легітимними?».. Сама вже постановка питання дає розуміння , в якому форматі проходив телеміст.

 

Максим Шевченко теж не відставав від свого колеги. Треба йому віддати належне - маніпулював дуже тонко. Сам він не назвав терористів на Сході ні ополченцями, ні антифашистами (тільки сказав, що так іменують себе ці люди), але, звертаючись до гостей тепер вже не опозиції, а провладної більшості, з глузуванням в голосі запитав: «А ви що, бачите там (на Сході України. - Авт.) тільки бойовиків і тих, хто підтримує Київ»? Як в анекдоті - «Ви вже перестали пити коньяк уранці?»... До речі, про« опозицію». Шевченко весь час намагався представити такою Олену Бондаренко. Мовляв, вона одна тут з думкою, яка відрізняється від інших гостей. Користуючись протекторатом ведучого, представниця ПР могла з легкістю уникати відповідей на незручні запитання. Наприклад про те, звідки у мирних людей Донецька взялися ПЗРК, РПГ та інша «недитяча зброя». Відповіді на це питання від нардепа домагався Сергій Каплін, якого посадили поруч з Оленою. Слід сказати, що Каплін з Бондаренко створювали велику частину балагану в студії. Навіть представник Правого сектора Ігор Криворучко на тлі «ударівців» виглядав блідо. Але це, напевно, через недосвідченість ще й нечасту присутність на ефірах. Сам Ігор дуже рідко вступав у дискусію, а якщо й говорив, то сперечатися з Шевченком, наприклад, не ризикував, хіба тільки після Леоніда Ємця, який грамотно і спокійно висловлювався і крок за кроком викривав ведучого в маніпуляціях. Взагалі Леонід Ємець на цьому ефірі був найбільш урівноваженим персонажем. Коментував по факту, пояснював Максиму Шевченку, що Майдан стояв не за повалення олігархів, як той розповідав, що у СБУ є докази того, що на Сході України за терористів воюють росіяни, що у нас немає міжетнічного конфлікту, як знову-таки намагався уявити ситуацію на Донбасі Шевченко. До речі, коли російський журналіст згадував українських олігархів, то на думку йому чомусь спали тільки два прізвища - Порошенко і Коломойський. Інші особи були скромно замовчані. Але на цих своїх тезах Максим і не акцентував, і, коли їх спростовували, не дуже засмучувався. Важливо для нього було інше.

 

П'ять разів (!) за всю програму Шевченко порівнював ситуацію на Донбасі з Чеченською війною. То порівняє АТО з узяттям Грозного, мабуть натякаючи, що тоді загинуло дуже багато мирного населення, зокрема й дітей, то уверне слівце про Хасавюртівські угоди, мовляв: «А потім Масхадов все-таки з російським паспортом їздив як президент Чеченської республіки» (Хасавюртівські угоди - документ, підписаний представниками РФ і Чеченської Республіки Ічкерії, який поклав край Першій чеченській війні; Аслан Масхадов - начальник штабу збройних формувань, які відстоювали незалежність Чечні. - Авт.). І як не намагалися переконати Максима Шевченка в хибності його аналогій Олександр Мирний та Леонід Ємець, ведучий все одно гнув свою лінію. Зрештою Ємець не витримав і сказав, що немає у нас Західної та Східної України, є одна неподільна, але диверсанти до нас були заслані не вчора, а давним-давно і працювали вони не зброєю, а словом і путінської пропагандою. Але в чому можна переконати людину, яка в прямому ефірі каже: «Я не хочу переглядати, нехай і сумні, підсумки 1991 року»...

 

Як сказали на початку телемосту, в програмі мали обговорити три аспекти - АТО і Схід України, президентські вибори і нормалізацію відносин з Росією. І якщо по виборах і Порошенку ще сяк-так  побіжно пройшлися (Бондаренко, звичайно, і тут відзначилася), то через постійні словесних перепалок до третього пункту програми так і не дійшли. Або й не намагалися дійти. У фіналі кожен з гостей сказав кілька слів про прогноз на майбутнє. Всі вони , звичайно ж, були передбачувані - Сергій Каплін , Ігор Криворучко, Олександр Мирний та Леонід Ємець відстоювали нашу перемогу , а Олена Бондаренко голосила «біда - біда", не буде тепер кому опонувати в парламенті , гряде терор Порошенка. Максим Шевченко не знайшов нічого іншого як сказати , що відома пісня «все буде добре», ми її вже чули років 10 тому, як би натякаючи на Ющенка. Ємець на нього подивився з жалем .

 

Анна Свентах, «День»
Фото - www.day.kiev.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11261
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду