Оновлене обличчя

Оновлене обличчя

19 Квітня 2014
8830
19 Квітня 2014
10:39

Оновлене обличчя

8830
Зробивши «косметичний ремонт» у ньюзрумах, телеканали продовжують показувати російські фільми і просувати російську пропаганду
Оновлене обличчя
Оновлене обличчя

Телебачення - не для інтелектуалів. Це висловлювання медіа-експертів не може не дратувати людей. скажімо, з вищою освітою, які не можуть собі дозволити користуватися не лімітованим інтернетом, ходити на кінопокази, у театри чи подорожувати. Правильніше у наших реаліях казати: телебачення - дуже часто ресурс, із допомогою якого всіх хочуть зробити дурнями. Ще багато глядачів сприймають телевізор як джерело інформації. Втім цей вид масової комунікації перетворився переважно у розважальний центр і засіб маніпуляцій.

 

Революція Гідності змінила наповнення теленовин на державному Першому Національному й одному з найрейтинговіших - «Інтері». Але по-старому мізки українців на більшості вітчизняних приватних каналів обробляють російські фільми, які пропагують роботу військових і правоохоронних органів країни, яка відтяла в України Крим і зазіхає на наш схід. Або: незважаючи на заклики до менеджменту телемовників розбірливо обирати рекламу, в ефірах і «Інтера», й «1+1» щоразу натикаєшся на інформаційне спонсорство газети, яку «за так» роздають у Києві, Одесі й інших містах. І ніхто не уточнює, що матеріали у виданні часто маніпулятивні, а видають і розповсюджують «безплатний сир» - за російські гроші.

Інші люди

Ще два місяці тому журналісти «Інтера», що працювали у районі Майдану у Києві, робили це без традиційних брендових написів на одязі та знімальній техніці. Бо їх, як російських телевізійників і представників державного Першого Національного, протестувальники зневажали за перекручування дійсності в ефірі. Після переломних 20-х чисел лютого, коли ціною людських життів за допомогою міжнародного посередництва у перемовинах між політичними силами вдалося усунути з посади Віктора Януковича, почало кардинально змінюватися наповнення новиннєвих випусків головного каналу телеімперії бізнесмена Дмитра Фірташа.

 

Громадськість і експерти закликали до люстрації - заборони появи в ефірі тих, хто скомпрометував себе брехнею і маніпуляціями. На «Інтері» замінили ведучих і повернули команду менеджерів, яка залишила новиннєвий продакшн каналу наприкінці 2013-го, так званих людей тоді вже екс-керівника адміністрації Президента Януковича - Сергія Льовочкіна, який також володіє часткою «Інтера». У березні директором продакшну «Національні інформаційні системи» став Нашім Бедіров, шеф-редактором «Подробностей недели» - Ольга Червакова, котру глядач пам'ятає як парламентського кореспондента каналу СТБ, яка перейшла на «Інтер» і робила сюжети для телетижневика, що вів деякий час Євгеній Кисельов. Замість Андрія Данилевича у «Подробностях недели» знову з'явився Дмитро Анопченко. Ведучим «Подробностей» замість Романа Кадєміна став Олексій Ліхман. Віднедавна замість Анни Панової - Олексій Фадєєв (Гнилуша), а замість Анастасії Даугуле - Наталія Белашева.

 

Сигналом для глядачів, що принаймні новини «Інтера» стали іншими, мали стати сюжети, які спеціально для «Подробностей недели» разово на основі фрілансу роблять принципові журналісти Наталія Соколенко і Осман Пашаєв. Цього тижня «Інтер» і «Національні інформаційні системи» навіть підписали угоду, відповідно до якої канал зобов'язується до 15 червня не втручатися у виробництво та планування тем програм «Новости», «Подробности» та «Подробности недели».

Тональність задає власник

Повірити раз і назавжди в намагання «інтерівців» бути об'єктивними і дотримуватися стандартів журналістики, не дає кілька нюансів. Із найближчого минулого - від початку протистоянь між протестувальниками у Києві у кінці листопада 2013- го і до кінця року новини «Інтера» були на диво більш-менш об'єктивними («Подробности недели», які тоді вів Дмитро Анопченко, взагалі можна було назвати революційними). А вже після нового року - журналісти «Інтера», немов зірвалися з ланцюга, і почали виконувати команду «фас». І тоді стало узагальнено зрозуміло, що якимось чином змінилися домовленості між Віктором Януковичем і власниками «Інтера». А недавно журналіст «Української правди» Сергій Лещенко оприлюднив інформацію про те, що 31 грудня Фонд держмайна передав Дмитру Фірташу за смішні гроші, менше 100 млн. доларів, унікальне підприємство - Запорізький титаново-магнієвий комбінат.

 

Ще варто згадати більш ніж річної давності історію про те, як раптово прибічником стандартів журналістики став попередній власник «Інтера» - Валерій Хорошковський. Тоді підписували Меморандум про співпрацю не просто менеджери каналу і структурного підрозділу медіа-холдингу, було задіяно громадсько-експертне середовище, створювали громадську раду. В ефірі, крім короткотермінових збалансованих новин, кілька разів з'явилася принципова «Справедливість» з Анною Безулик - замість сервільної «Великої політики» з Євгенієм Кисельовим.

 

Поза екраном на «Інтері» зараз продовжує консультувати одіозний політтехнолог, якому приписують впровадження «темників» 2004 року, Ігор Шувалов. Спочатку в Україні громадянин Росії працював iз Віктором Медведчуком, потім був позаштатним радником Валерія Хорошковського, згодом і донині - Сергія Льовочкіна. Нещодавно, наприкінці березня, Служба безпеки України прийняла рішення про скорочення терміну перебування та примусове видворення з України Ігоря Шувалова. Таке рішення в СБУ обумовили «діями громадянина РФ, які завдають шкоди національній безпеці через втручання в інформаційну сферу нашої держави та сепаратистські прояви». Втім Шувалова відстояли. Зокрема, публічного листа підтримки написали найвідоміші російські остарбайтери на українському ТБ, які нажили в Україні репутації сервільних до влади: Євгеній Кисельов, який має вплив на інформаційну політику «Інтера», та Савік Шустер. У результаті - СБУ лише попередила Ігоря Шувалова. (До речі, цікаво, чи реалізував своє бажання отримати українське громадянство Євгеній Кисельов, яке гучно презентував на зустрічі з Віктором Януковичем, що відбулася саме перед його прем'єрою у ролі ведучого «Подробностей недели»?)

 

Для журналістів на будь-якому каналі велике задоволення - подавати достовірну об'єктивну інформацію. У даний проміжок часу команда новинарів «Інтера» насолоджується можливістю працювати професійно (хоча трапляється і «розхристаність» сюжетів, і суб'єктивізм). Але попередня практика свідчить, що медіа для власників лишаються засобом впливу на можновладців. Тому глядач має пильнувати, різні точки зору йому пропонують чи нав'язують одну.

Маніпуляції через російське кіно

Медіа-маніпулювання базується на кількох психологічних особливостях телеглядачів. По-перше, люди хочуть пояснити все, що відбувається навколо. Але часто - у найлегший спосіб: не підключаючи додаткових знань, не аналізуючи. Тому їм найпростіше сприйняти думку, яку вкадають їм у голову з екрана телевізора. По-друге, у більшості людей є прагнення бути у більшості - це формує у них відчуття співучасника чогось грандіозного: побудови комунізму чи «Руського міра», скажімо. По-третє, людям властиво вірити у те, що завжди існує таємниця, вселенська змова. А ще люди хочуть бути на боці справедливості. Втім завданням маніпулятивних медіа є нав'язування потрібних критеріїв останньої: ще пару місяців тому «Інтер» і Перший Національний переконували глядачів, що «справедливість» - це януковичі, азарови, пшонки. А російські канали наполягають, що втручання у внутрішні справи України - не що інше як «порятунок від бандерівців, а не вторгнення на територію суверенної держави».

 

Маніпулятивне телебачення створює уявний світ, який поступово глядачі починають сприймати за справжній і діяти за вкладеними у голови стереотипами. Маніпуляції - це не тільки недостовірна інформація. Це ще фокусування уваги на другорядних темах. Вважається, що у людській голові може поміщатися в середньому 4-6 думок, а в декого - взагалі 2-3. Якщо говорити й говорити у медіа про те, що Юлія Тимошенко ходить на підборах, то це і буде найголовнішим, а не її детальна передвиборча програма; якщо постійно акцентувати увагу на узаконенні другою державною мовою російської, то може на задній план відходити реальна ситуація у Криму і на сході та півдні України, розподіл владних портфелів, вимога люстрації, у першу чергу, серед політиків і чиновників.

 

Чому значна частина українців лояльно ставиться до Росії, яка уже вкрала у нас Крим, продовжує організовувати і підтримувати сепаратистську діяльність у Донецькій і Луганській областях, намагаючись повернути свій панівний вплив, який був за Януковича, на всю державу?! Бо мільйони людей понад 20 років, проживаючи на території суверенної країни, постійно споживають російський телепродукт, в якому інша держава прилаштовує пропагандистські месиджі. У дусі «соціалістичного реалізму» нам показують фільми про Фурцеву, Василя Сталіна і навіть Вангу.

 

Ситуація особливо абсурдна кілька останніх місяців: Росія анексувала Крим, українські держустанови захоплюють громадяни РФ, які мають військову підготовку, а на ICTV показують серіали про колишніх десантників і спецназівця - «Братани» і «Бомбіла» - у яких творці глядачів підводять до думки: «Ці росіяни - класні пацани». В ефірі «України» - «Дикий». Навіть у мелодрамі «Заради тебе», яку нещодавно показав «Інтер», поза любовною історією не оминули підкреслити відвагу, принциповість і благородство російських правоохоронців iз центру, а заодно десь показати і російський триколор. Дивиться роками луганчанин чи донеччанин таке кіно і закарбовується у нього у підсвідомості - різне у них там буває, але «уважуха» - і військовим, і силовикам; можуть вони установити порядок. Киянин і харків'янин, послухавши на «Інтері» й «1+1» про інформаційне спонсорство якихось показів газети з російськомовною назвою, біля метро підійде її взяти. Прорекламувавши видання, телеканали ж не уточнюють, що за російські гроші людям задарма підсовують сторінку-другу з маніпуляціями про нинішню ситуацію.

 

... Найважча робота - думати. Особливо перед екраном телевізора. Але якщо хочете жити у реальному світі - не ставайте жертвами маніпуляцій.

 

Оксана Стрілецька, «Україна молода»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Стрілецька, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8830
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду