Затримання Фірташа як «дзвіночок» Кремлю

Затримання Фірташа як «дзвіночок» Кремлю

15 Березня 2014
13013
15 Березня 2014
10:43

Затримання Фірташа як «дзвіночок» Кремлю

13013
12 березня влада Австрії за запитом ФБР затримала у Відні 48-річного українського олігарха Дмитра Фірташа, підозрюваного американськими правоохоронцями в корупції та участі в злочинній змові.
Затримання Фірташа як «дзвіночок» Кремлю
Затримання Фірташа як «дзвіночок» Кремлю

Бізнесмен перебуває в пенітенціарній установі в столиці Австрії. Group DF підтвердила інформацію про факт затримання: «Нам відомо, що дії правоохоронних органів Австрії стосовно Дмитра Фірташа не пов'язані ні з ситуацією в Україні, ні з діяльністю групи в Європі й Америці, а стосуються інвестиційного проекту 2006 р.», - сказано в повідомленні. Крім того, в Group DF упевнені, що «даний інцидент є непорозумінням і буде залагоджений найближчим часом».

 

Сказане в заяві Group DF - майже в усьому відповідає дійсності. За винятком одного моменту: інцидент 2006-го, зафіксований ФБР завдяки зізнавальним показанням, дозволяв затримати Дмитра Фірташа, який проводить за кордоном набагато більше часу, ніж в Україні, давним-давно. Але чомусь затримання відбулося саме тепер, коли давній партнер Д.Фірташа - Кремль - став усвідомленою загрозою людству; коли українські олігархи чітко визначилися зі стороною конфлікту; коли Обама усвідомив, що виклик, кинутий Путіним, може стати смертельним не тільки для його рейтингу, що не надто важливо, а й для рейтингу його партії, яка перебуває при владі. Саме тому Фірташа, людину-ключ до архіву секретів «Газпрому», що подорожував вільно по всіх столицях Європи, нині й затримано.

 

DT.UA вдалося довідатися, що стало формальним приводом для тісного спілкування ФБР із Д.Фірташем. У 2005 р. Валентина Семенюк, яка чаклувала у Фонді держмайна, люб'язно створила під Д.Фірташа Державну акціонерну компанію «Кримський титан». До неї було включено Ольшанський ГЗК, Вільногорський ГЗК і кримський «Титан». Уся ця краса дісталася Д.Фірташу цілком і повністю в безповоротну оренду. А в той час кілька підприємливих індусів, серед яких був і такий собі пан Рао, поставляли з Вільногорського ГЗК цирконієвий концентрат до Китаю і Сінгапуру. Замість стати конкурентами, Рао і Фірташ вирішили бути корисними один одному. До речі, австрійська компанія пана Рао - STROK - розташована по сусідству з офісом Фірташа у Відні.

 

На Ольшанському ГЗК добували ільменіти. Однак одні з найбільших покладів цього стратегічного мінералу - у двох індійських штатах, з урядами яких п. Рао був пов'язаний теплими стосунками. У 2006 р. він привозить Фірташа в Індію, де український бізнесмен підписує договір про будівництво заводу. Допомагає йому в цьому міністр промисловості місцевого уряду. І допомагає, згідно з показаннями, даними в США другом цього самого міністра, не просто так. Угоду відстежувала федеральна індійська влада. Внаслідок корупційного скандалу міністр втратив свій пост. А його друг був відвертим з ФБР, яке, у свою чергу, через вісім років вирішило затребувати в австрійської влади Дмитра Фірташа для «душевної» розмови. 

 

Чи буде Дмитра Фірташа депортовано до США з перспективою розвитку лазаренківської історії або ж ФБР задовольниться спілкуванням на австрійській землі - наразі не ясно. Очевидно одне: якщо американці змусили гостинних до пострадянських грошей австрійців затримати такого поважного «акціонера альпійської економіки», то це означає, що з порожніми руками, а точніше файлами, ефбеерівці повертатися не збираються.

 

Слід сказати, що затримання Дмитра Фірташа справило гнітюче враження не тільки на його українських братів по цеху, а й на російських олігархів. Адже воно дало зрозуміти, що санкції можуть з'являтися під різними масками. Та головне в тому, що вони все-таки з'являються.

 

DT.UA

Фото - http://gazeta.dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13013
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду