О пользе думанья

29 Червня 2007
16264
29 Червня 2007
13:32

О пользе думанья

16264
Обзор итоговых программ за 24 июня 2007 года.
О пользе думанья

Вообще-то думать никогда не мешает. Особенно ведущим итоговых программ, у которых есть целая неделя для подготовки студий,  занимающих максимум 15-20 минут в итоговых аналитических программах – остальное сюжеты. И, казалось бы, не первый день работают люди, могли бы научиться, подтянуться. Но далеко не всегда это  происходит. Почему?

 

Казалось бы, правильно Оксана Соколова начинает «Факти тижня» (ICTV) с «хлебной темы» - правительственных решений по зерну как топ-темы выпусков новостей. Правильно, ведь итоговые аналитические программы и должны анализировать минувшую неделю. Вот как это сделала Оксана Соколова: «…політичні сили весь тиждень активно звинувачували одна одну. Уряд – "помаранчевих" губернаторів та БЮТ. Мовляв, саме її представникам належать підприємства, які формують хлібні ціни. БЮТ адресував усі звинувачення Партії регіонів і закидав їй організацію зернової кризи. А для народу все це, звісно, було надзвичайно пізнавально, але мало корисне. Єдине, що заспокоює: допоки передвиборча кампанія триватиме, уряд робитиме все, аби хліб в країні не подорожчав, адже це йому невигідно». Все правильно, но разве этого достаточно?

 

Оксана, ваша квалификация и квалификация вашей редакторской группы вполне позволяет развернуть проблему, посмотреть на нее шире и глубже. Вы могли бы проанализировать, как «хлебная», «сахарная», «мясная», «газовая» и другие темы возникают каждый раз перед выборами как средство мобилизации электората. И могли бы поставить другую задачу  журналисту Владимиру Соколову, который, да, честно описал, как «гонит» коалиция на оппозицию («Стрілочники" знайдені – у зростанні цін на хліб начебто винна опозиція. Віктор Слаута, віце-прем’єр-міністр України: "Ну якщо вздумалося "Хлібним інвестиціям", Триндюку... Це ж добре, що в цього почесного президента, депутата не цілий один обособлений регіон, де він мог би придушити все населення, дітей, пенсіонерів, підвищивши за ніч ціни. А в нього досить до Севастополя – по заводику. То на регіон це... це прецедент просто був»), и «забыл» дать возможность оправдаться «бютовцу» Трындюку. Могли бы поставить задачу рассказать, что реально происходит с хлебом. И насколько правительственные меры являются рыночными, и почему на них так остро отреагировал Запад. Вы ведь не обидитесь за некоторые рекомендации по улучшению выпуска, правда, Оксана?

 

Впрочем, была у Оксаны Соколовой просто блестящая студия: «Підвищити пенсії, зарплати бюджетникам і виплачувати по 15 тисяч при народженні другої дитини – благородні ініціативи, висунуті президентом Ющенком цього тижня. Щоправда, незрозуміло кому. Або президент забув, що розпустив Верховну Раду, яка має проводити подібні ініціативи в життя, або праві експерти, котрі схиляються до думки, що президент просто вступив у передвиборчу кампанію і працює на рейтинг своєї політичної сили. Саме цим пояснюють і появу телевізійних роликів за участю Віктора Ющенка, дуже схожих на рекламні. Щоправда, Секретаріат президента наполягає, що це новий механізм спілкування між владою і громадянами. А тим часом спілкування між політиками у пропрезидентській політичній силі залишається непростим. І нинішній тиждень показав нові скандальні ситуації у таборі "помаранчевих».

 

Ваш автор почти согласен с Александром Богуцким, который в июньском номере журнала «Детектор медіа» назвал «Факти тижня» лучшим аналитическим еженедельником страны.

 

А еще в программе был неплохой сюжет Владимира Горковенко о противоречиях в «помаранчевом» лагере. Вот отличное место сюжета: «Костенко натякає, що воду каламутять Кириленко та Луценко. Вони не можуть вирішити, кому бути першим. Представники "Самооборони" запевняють: лідерство у блоці – не головне. Вони хочуть комплексного підходу: не лише місця у списку поділити, а й у виконавчій владі. Олесь Доній, активіст "Народної самооборони": "У противному випадку є небезпека, що список витягуватимуть одні розкручені персонажі, п’ятірка чи десятка, а уряд формуватимуть, ну, умовні "любі друзі". Юрій Луценко навіть пригрозив: якщо не вдарити по руках і не створити блок до 1 липня, його "Самооборона" йде у вільне плавання. Кадрове питання загальмувало створення мегаблоку. Навіть скасували заплановані на п’ятницю переговори щодо назви. А В’ячеслав Кириленко публічно заявив, що не хоче імунітету. Навіть заяву написав, що у майбутньому обов’язково відмовиться від недоторканності».

 

Продолжайте серию, Владимир. Мы надеемся, что в следующих выпусках «Фактів тижня» увидим столь же блестящий анализ противоречий внутри Партии регионов.

 

С внутрипартийных проблем начинают свой выпуск и «Подробности недели», «Интер». Хорошее место первой студии Руслана Сеничкина – правильный анализ: «Вже зараз зрозуміло, що кількість політичних сил, які підуть на вибори, буде набагато меншою, ніж минулого року. Скорочена передвиборча кампанія не дасть політичним "малюкам" напрацювати необхідний рейтинг. Тому заможні і все ще впливові лідери малих партій намагатимуться потрапити до списків партій-гігантів на умовах індивідуального членства. Але ж і всередині великих партій вистачає не менш впливових людей, які б не хотіли поступатися місцями в прохідній частині списку "варягам" зі сторони».

 

В конце студии Руслан Сеничкин задается вопросом: «Наскільки серйозні наслідки можуть мати внутрішньопартійні чвари, і як вони вплинуть на виборчу кампанію та формування коаліції після виборів?» и предлагает ответ на него сюжетом Надежды Павлик-Вачковой. Очень хорошим сюжетом,  более внятным,  чем Владимира Горковенко, практически на эту же тему. Здесь  была описана и ситуация с БЮТом. И ситуация из жизни Партии регионов («Михайло Чечетов, народний депутат V скликання, фракція Партії регіонів: "Не дождётесь. Тем более, к выборам очень сильно организованная команда идёт". Існування будь-яких внутрішньопартійних конфліктів в Партії регіонів категорично заперечують. Михайло Чечетов непохитний у своєму твердженні навіть попри велику кількість потенційних претендентів на посаду прем’єра. Михайло Чечетов, народний депутат V скликання, фракція Партії регіонів: "Ну, у нас десяток людей, которые в потенциале могут быть и премьер-министрами, и президентами, и так далее. Тот же Ахметов может и президентом, и премьером быть, тот же Колесников". "Регіонали" болісно реагують на будь-які повідомлення про існування альтернативних думок і центрів впливу в партії. Після озвученої у минулих "Подробицях тижня" інформації щодо шансів Бориса Колесникова стати новим прем`єром від "регіоналів", на офіційному сайті Віктора Януковича з`явилося таке повідомлення. Борис Колесніков: "У нас є прем`єр-міністр. Це Віктор Янукович. І я переконаний, Віктор Янукович буде Прем`єр-міністром і в наступному році. [...] І в нашій партії, і в Уряді альтернативи Віктору Януковичу немає". 18 червня 2007 року. Персональний інформаційний сервер Віктора Януковича»).  И противоречия внутри «помаранчевых».

 

Дальше авторы программы перешли к международным визитам Президента и премьера и международке.

 

Если «хлебная тема» у Оксаны Соколовой была попаданием в «десятку» в смысле начала выпуска, а внутрипартийные сложности все же лучше раскрыл «Интер», то «ТСН. Підсумки» «1+1» проблемами думанья озаботился меньше. Сначала Олесь Терещенко и Наталия Мосейчук в который раз пересказали свое видение недавнего прошлого страны («Олесь Терещенко. Від тактичних боїв до стратегічних операцій. Ні закон про Кабмін, ні указ про розпуск парламенту остаточної перемоги на полі повноважень не дали ні прем’єру, ні президенту. Чинну політичну систему може не лихоманити, тільки коли президент і прем’єр є політичними союзниками, або принаймні не опонентами. Наталія Мосейчук. А такого вже майже рік як не спостерігається. У попередніх боях за владу жертвами стали парламент і Конституційний суд. Тепер всі ставки на дві вирішальні баталії: дострокові вибори і політреформу-2. Причому для повної "Вікторії" бажано взяти гору в обох»).

 

В результате зритель «ТСН» должен был, очевидно, сделать вывод, что на прошлой неделе ничего более существенного не происходило.

 

После этого пассажа ведущие пришли к мнению, что все происходящее  парализует ЦИК. Мнение правильное, и о ЦИК делает сюжет Елена Мацюцька. Журналистка делает  также правильный вывод: «ЦВК, як органу, підводні камені можуть траплятися постійно, є колізія із двома законами про вибори, об які спотикається обнулення списків. Члени ЦВК не можуть порозумітися ще задовго до кампанії. Власне міняли Центрвиборчком, щоб розблокувати ідею дострокових виборів, а фактично перенесли парламентську кризу в стіни ЦВК». На следующий день, в понедельник, 25 июня, ЦИК таки договорился о распределении регионов.

 

Следующая часть выпуска – собственно, начало избирательной кампании. Олесь Терещенко и Наталия Мосейчук напоминают о ее главных участниках, после чего Сергей Кудимов продолжает тему сюжетом о политтехнологах – на синхронах Дениса Богуша, Виктора Небоженко, Александра Бухалова и Дмитрия Выдрина. Сюжет становится преамбулой к диалогу ведущих с Олегом Медведевым, представленным как «політтехнолог, віце-президент вітчизняної PR-Ліги» и Георгием Почепцовым, ценность которого Наталия Мосейчук обозначает словами «професор, людина, котра піар та теорію комунікації втілювала на практиці, бо очолювала управління стратегічних ініціатив при Адміністрації президента Кучми». (В скобках заметим, что Олег Медведев – он еще и редактор сайта «Обозреватель», а Георгий Почепцов – несмотря на название его должности, по свидетельству лиц, работавших в Администрации Леонида Кучмы, пиаром экс-президента не занимался никогда, эту роль выполняли первый заместитель главы Администрации Юрий Задорожный и руководитель информационного управления Сергей Васильев. Не подумали?).

 

Диалог получился в целом внятным: «Олесь Терещенко. Якщо поговорити конкретніше і тільки стисло, буквально кількома словами. Головні "фішки" основних парламентських сил, які йтимуть в похід до нової Верховної Ради? Олег Медведєв: "З моєї точки зору, Партія регіонів робитиме наголос на соціальних аспектах. Ну, тут є дискусійним питання, наскільки можна підвищення зарплат і пенсій масове перед виборами вважати взагалі елементом підкупу виборців. Особливо з огляду на те, що пропонуючи бюджет на 2007 рік, уряд Януковича якраз… Як пам’ятаєте, дійшло навіть до вето президента через те, що уряд чинив шалений спротив будь-яким спробам підвищити у бюджеті соціальні стандарти. БЮТ, думаю, безумовно, апелюватиме знову до теми справедливості. І власне кажучи, те, що БЮТу вдалося зініціювати чергові парламентські вибори і покарати Мороза за зраду – це і є певним виявом справедливості. А "Наша Україна" матиме завдання конвертувати на свою користь, на користь власне своєї політичної сили певне зростання рейтингу Віктора Ющенка, якому в цій історії з розпуском Верховної Ради вдалося для значної частини… повернути собі значну частину своїх прихильників, продемонструвавши їм себе у якості рішучого і впевненого в собі політика».

 

И еще одно хорошее место диалога: «Олесь Терещенко. А ці люди, вони повірять тому, що розробляють і пропонують політтехнологи? Георгій Почепцов: "Якщо воно зроблено наближено до тебе, якщо воно під кутом зору в 10 раз більше людей, і коли воно буде весь час наближатися до тебе, коли воно доходить уже до однієї людини – вибору немає. Сучасні кампанії робляться на такому рівні, що в тебе… це така п’єса, яка грається перед людиною, і вона настільки запрограмована, і відомі всі твої реакції, що можна зробити все що завгодно з тобою, на жаль».

 

Правда, заметим, что в 2004 году политтехнологи «бело-голубых» все же просчитались…

 

Несмотря на некоторую наивность вопросов,  для зрителя, который превращается в электорат, все это может оказаться важным. Также, как важно тщательнее работать над выпусками итоговых их ведущим.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16264
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду