Телеспам

5 Червня 2007
12759
5 Червня 2007
12:37

Телеспам

12759
У новинах СТБ всерйоз перевіряли повідомлення про «замах на Тимошенко», першоджерелом якого була спам-розсилка. Тим часом Цушкові ставало то «краще», то «гірше»…
Телеспам

Снайпери і спамери

Щодня до моєї електронної скриньки потрапляє кількасот листів спаму. Проти цієї зарази безсилі навіть найсучасніші фільтри, тож фільтрувати доводиться самому. На перечитування навязливої й  абсолютно недоречної реклами немає часу - електронний непотріб відразу опиняється у смітнику.

 

Автоматично потрапив до смітника й цей лист:

 

Срочно!!! ЮБИТ лидер БЮТ Ю.Тимошенко.

Дата:  Mon, 04 Jun 2007 09:48:57 +0300

Від:  pov <pov@usbi.com.ua>

 

Сегодня в 8.50 при входе в Секретариат Президента, что на ул. Банковой

выстрелом снайпера была застреленна Ю.Тимошенко.

Украина СКОРБИТ от рук ПАЛАЧЕЙ пала ЛУЧШАЯ ее дочь.

почтим память Ю.Тимошенко минутой молчания....

 

http://www.ukraine-fls.com/

 

Паразитувати на загостренні політичної ситуації в країні спамери навчились недавно; раніше можна було побачити в розсилці хіба що «сенсаційні подробиці» хвороби Віктора Ющенка. Але в останні місяці повідомлення чи то про справжнього вбивцю Кушнарьова, чи про замах на Коломойського, чи про вибух у Верховній Раді присилають доволі часто. Зазвичай коротке сенсаційне повідомлення (підтвердження якого хоч-не-хоч починаєш шукати на сайтах інформагенцій) завершується запрошенням «дізнатись більше» на якому-небудь http://pussywоrld.de або розархівувати файл virus.zip :) Щодо сайту, на який запрошували спамери цього разу, сказати нічого не можу – адреса http://www.ukraine-fls.com/ до кінця не відкривається. Хіба що заголовок PRESIDENT.ORG.UA – якщо, звісно, він справді вказує на зв’язок сторінки із відповідним Інтернет-проектом (один із центрів «зливу» компромату та віртуальних провокацій) – може свідчити про політтехнологічний, а не комерційний характер розсилки.

 

«Шедевральна» грамотність авторів спаму і сміховинно-пафосний тон, видається, мали бути надійною гарантією того, що більш-менш притомні люди сприймуть це повідомлення адекватно. Але…

 

Увімкнувши о 22.00 4 червня свої улюблені (даруйте за неприховану рекламу) «Вікна» на СТБ, я побачив, що випуск відкривається цілим журналістським розслідуванням навколо повідомлення про замах на Тимошенко. Журналіст Сергій Андрушко підійшов до завдання – перевірити «інформацію, яка поширилась країною» - натхненно і творчо.

 

У студії – Сергій ПОПОВ. У Тимошенко поцілив снайпер у дворі президентського Секретаріату. Ця інформація поширилась країною блискавично. У самої Тимошенко стверджують, що вона жива, та говорити на цю тему відмовляється. Мовляв, Інтернет-спаму не коментуємо. Підтвердити присутність Тимошенко на цьому світі з офіційних осіб погодився тільки той самий Гелетей, працівник президентського Секретаріату, що кілька тижнів тому попередив лідерів опозиції про можливі замахи. Стрілянину довкола опозиціонерки він назвав чутками, щоправда, додавши потім, цитую: "Принаймні я би почув постріл". "Вікна" вирішили однак інформацію перевірити. Принаймні одна людина зізналася нам, що стріляла.

СТЕНДАП: Автор: Сергій АНДРУШКО. В Україні відкривається новий сезон полювання на політиків. Інтернет-видання повідомляють про черговий замах.

РЕПОРТАЖ: Місце дії – двір поряд із президентським Секретаріатом. Головні герої – Тимошенко та невідомий снайпер. Ознаки – невідомо чому стояла пожежна машина і "беркутівець", який згодом невідомо куди зник. Про снайпера не чули навіть ті місцеві мешканці, які завжди про все знають.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Не чули, не бачили, даже со стороны не слышала".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Ну, никогда не видела снайперов, которые стреляют в людей, и тем более в Тимошенко. А зачем?"

РЕПОРТАЖ: Усе було начебто ось біля цього будинку. Тут колись жив комуніст Щербицький. На можливому місті злочину наша знімальна група побачила каструлю на балконі, також припарковану машину з наліпками, що нагадують дірки від куль, і балкон, на якому сиділи двоє хлопців.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "В Тимошенко? Я стрелял. Что не видно, или что?"

РЕПОРТАЖ: Свою версію зі снайпером розповіли працівники "Укрреставрації". Тут вони відновлюють щось щодня.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Я перший раз чую. Ми тут працюєм, ходим кожен день, такого..."

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Щоб тут стріляв снайпер, тут би народу було б повно".

РЕПОРТАЖ: У Секретаріаті президента, у якому буцімто ховався снайпер, за напруженою роботою не почули нічого.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Ну, ви ж мали чути про снайпера, який стріляв в Тимошенко з іншого боку?"

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Що-що?"

РЕПОРТАЖ: Політолог Вадим Карасьов ввечері вийшов із Секретаріату президента разом із речницею лідера держави.

СИНХРОН: Вадим КАРАСЬОВ, політолог: "Перший раз чую, ну, так що... ну, я ж не знаю ні паролей, ні явок я не знаю, чесно".

РЕПОРТАЖ: Політичні конкуренти Тимошенко певні: якщо в опозиціонерку могли стріляти, то тільки з рогачки.

СИНХРОН: Дмитро СВЯТАШ, народний депутат України, фракція Партії регіонів "Не варто політику такого калібру як Юлія Тимошенко такі чутки про себе розпускати. Бо якщо вже вбити хотіли би, вбили би, бо куля влучає з кілометра".

РЕПОРТАЖ: Офіс Тимошенко історії зі снайпером не коментує. На стінах, де ймовірно міг проходити снайпер, є напис: "тут був Еко", – та літери бовваніють уже давно.

 

Єдиний висновок, який може зробити глядач із сюжету – «інформація, поширена в Інтернеті, не підтвердилась» (що, до речі, підживлює прикрий стереотип «Інтернет=брехня»). Про що сюжет, хлопці?

 

З сайту «Вікон» дізнаємося, яка саме публікація стала безпосереднім приводом для розслідування. Дивимось повідомлення Інтернет-видання «Обком», до якого, попри всю повагу до колег, навряд чи варто ставитись як до джерела достовірної інформації. Але навіть попри власний напівхуліганський стиль, «Обком» зазначає, що інформація неперевірена. Цілком імовірно, що її джерелом стала підпільна піар-контора, яка й розіслала смішний спам про «лучшую дочь» - або ж публікація на «Обкомі» і спам є частинами однієї спецоперації з так званого «вірусного розповсюдження інформації»…

 

Формальним приводом для журналістських пошуків стало повідомлення керівника Управління державної охорони Валерія Гелетея про можливі замахи на лідерів опозиції. Та пригадаймо, скільки їх було, таких заяв, за останні місяці. Їх тиражували «блакитні» й «помаранчеві» як щодо своїх власних лідерів, так і щодо опонентів. Відбою, який дала всім прес-служба Юлії Тимошенко, журналістам не вистачило – треба було поїхати і зняти сюжет на тему «все нормально».

 

Дещо прояснив ситуацію заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін. «Насправді ми спеціалізуємось на таких речах, - каже він. – І для нас вони є приводом для сюжету. Ми часто намагаємось розслідувати, чому і як така інформація зявляється. Минулого тижня наші журналісти розслідували причини появи повідомлення про начебто ухвалене рішення Конституційного Суду. Головне, що ця тема може бути цікавою для наших глядачів».  За словами керівника інформаційного мовлення СТБ, журналісти ще повернуться до цієї теми, оскільки 4 червня зясувати причини поширення інформації про замах на Тимошенко не вдалося, а офіційна позиція БЮТ стала відомою занадто пізно і, відповідно, у новинах висвітлена не була.

 

…Після «Вікон» я перемкнув телевізор на Перший канал. А там якраз ведучий ток-шоу «Один за всіх» Олександр Мельничук поставив запитання про замах на Тимошенко її прес-секретарю Марині Сороці (до речі, мій напівжартівливий прогноз про постійну квоту екс-«інтерівців» серед арбітрів «Одного за всіх», здається, справдився :). Марина, явно втомлена запитаннями про замах, вкотре повторила, що йдеться про поширену в Інтернеті за допомогою спам-розсилки неправдиву інформацію. Оскільки слово «спам» нічого не каже значній частині телевізійної аудиторії, прес-секретарю Юлії Тимошенко довелося вдаватись до розлогих пояснень.

 

Спостерігаючи за тим, як медіа – а за ними й суспільство – «повелися» на шиту товстими білими нитками качку, я згадав свою колишню співробітницю, яка ніяк не могла відучитися читати спам уголос. Пояснити їй, що пропозиції найняти бригаду вантажників у Підмосков’ї або купити партію тракторів «Углич» за цінами виробника не є адресованими особисто їй, хоча й приходять на її електронну адресу, було просто неможливо...

 

 

Реве чи стогне?

Хвороба Василя Цушка – одна з топ-тем українського інформаційного простору, що дотепер містить чимало запитань без відповідей. Не буду їх перелічувати – це прерогатива колеги Кузякіна :)

 

Вже традиційно в курсі справ хворого нас, журналістів, тримають двоє людей – керівник прес-служби МВС Костянтин Стогній і помічниця Цушка, адвокат Тетяна Монтян. 4 червня стан міністра коментував пан Стогній. Як потрактували його заяви провідні телеканали – дивіться нижче:

 

СТБ, 18.00:

Василеві Цушкові стало гірше. Про це повідомив речник Міністерства внутрішніх справ Костянтин Стогній. Він напередодні телефонував міністрові, і той, цитую, "розмовляв мляво". Врешті лікарі забрали в Цушка слухавку і сказали, що пацієнтові зле. Утім, місця перебування шефа Стогній так і не розкрив. Нагадаю: минулого тижня він повідомив про операцію через інфаркт, яку Цушкові буцімто зробили в Німеччині.

 

«Факти», 18.45:

СТУДІЯ: Нестабільним залишається здоров’я міністра внутрішніх справ Василя Цушка. У понеділок зранку речник МВС Костянтин Стогній повідомив, що в неділю Василь Цушко навіть не зміг поговорити з ним по телефону. За його словами, лікарі відібрали у Цушка телефон і сказали, що йому стало гірше. А вже під вечір у понеділок Стогній заявив, що ситуація змінилася на краще. А от у якій німецькій клініці виходжують українського міністра, залишається таємницею.

СИНХРОН: Костянтин СТОГНІЙ, начальник департаменту зв’язків з громадськістю МВС України (телефоном – "УС"): "Зараз почуття міністра внутрішніх справ Василя Петровича Цушка іде на покращення, тому що в суботу говорили лікарі про те, що йому було зле, і стан почуття оцінювали, як важкий. Але близько 15-16 години в мене була розмова з міністром. Він вже говорив нормально, з турботою про міністерство запитував, як ідуть справи. Поспілкувалися, і з’явилася така надія, що справи будуть йти вже на одужання".

 

Перший канал, 19.00:

Студія: Міністру внутрішніх справ Василю Цушку стало гірше. Принаймні, так каже речник МВС Костянтин Стогній. Напередодні він телефонував своєму шефу в лікарню і по голосу відчув, що той дуже кволий. Лікарі забрали у Цушка слухавку і повідомили, що стан їхнього пацієнта погіршився.

 

(І сюжет Максима Урлапова про це ж)

 

«Вчасно про головне», НТН, 19.00:

Стан міністра внутрішніх справ Василя Цушка поліпшився. Про це сьогодні повідомив речник МВС Костянтин Стогній. За його словами, напередодні урядовець ледве говорив по телефону, а лікарі фіксували погіршення його стану. Зараз ситуація стабілізувалася, і медики прогнозують, що вже за місяць міністр може повернутися до України.

СИНХРОН: Костянтин СТОГНІЙ, речник МВС: "В суботу о 10-й годині – загострення хвороби, і тому постійно були у лікарів... щодо одужання. Але вже пройшла субота і неділя. Сьогодні я мав з ним розмову, він запитував про справи у міністерстві. Тобто я зрозумів, що міністр, якщо переживає вже і орієнтується, то значить все іде на поправку. Можу сказати, що за прогнозами лікарів, якщо все буде так, як вони планують, то приблизно через місяць, тижня три міністр повернеться до виконання своїх обов’язків".

СТУДІЯ: Я нагадаю, 26 травня Цушка шпиталювали з діагнозом "інфаркт міокарда", а пізніше направили на лікування до Німеччини, де йому 1 червня зробили операцію.

 

«ТСН» («1+1») о 19.30:

У студії – Наталія Мосейчук. Здоров’я міністра внутрішніх справ не покращується, а навпаки. Вихідними пану Цушку стало гірше, і лікарі попросили не турбувати його навіть телефоном. Речник міністра каже, що до цього спілкувався зі своїм керівником кілька разів щодня. Від суботи у міністерстві лише чекають на новини з німецької клініки, де український міністр лікується після інфаркту.

СИНХРОН: Костянтин СТОГНІЙ, речник міністра внутрішніх справ України: "О десятій годині у суботу було зафіксовано загострення хвороби і погіршення стану здоров’я. Якщо ще в п’ятницю ввечері із міністром шуткували, і він вже навіть анекдоти розказував, то вже в суботу річ була трошки уповільнена, і коли взяв лікар трубку, ми поговорили, він просив, щоб ми його не турбували".

 

«Подробности» («Інтер») о 20.00:

СТУДІЯ: Анна Гомонай: Состояние здоровья министра внутренних дел Украины Василия Цушко, который после инфаркта находится в немецкой клинике, улучшилось. Об этом рассказал начальник департамента по связям с общественностью МВД Украины. Константин Стогний сообщил, что сегодня министр сам ему позвонил.

СИНХРОН: Константин СТОГНИЙ, начальник пресс-службы МВД Украины: "В п’ятницю я розмовляв, і майже нормально ми спілкувалися, шуткували. А вже в суботу о другій половині дня, коли я зателефонував, то досить повільна була мова, і тому потім лікарі взяли трубку і сказали, що в міністра загострення, і просимо по службових справах з розумінням ставитися і не турбувати. З міністром я спілкувався сьогодні, він почувається більше-менш нормально. В лікарні проведе деякий час. Поки що лікарі говорять про те, що тиждень повинен бути реанімації, потім наступить період реабілітації, і близько місяця затягнеться відновлення".

 

«События», канал «Україна», 20.00:

В субботу министру внутренних дел Василию Цушко стало хуже. Об этом сообщает пресс-служба МВС. По словам главы ведомства Константина Стогния, врачи наблюдали у Цушко обострение болезни на фоне относительной стабильности. По состоянию на сегодняшний день, конкретной информации о состоянии министра нет. Однако в пресс-службе заявляют, что есть все основания говорить о том, что Цушко пошёл на поправку.

 

«24 години», ТОНІС, 20.30:

СТУДІЯ: У студії – Ірина КОРОЛЬ. То гірше, то краще. Ще вранці стан здоров’я міністра внутрішніх справ був поганим, але ближче до вечора Василеві Цушку таки покращало. Про це повідомив речник МВС Костянтин Стогній. Він двічі сьогодні розмовляв із шефом телефоном. Вранці голос Цушка підлеглому видався млявим. Більш того, – стверджував речник МВС, – лікарі відібрали у міністра трубку і заявили, що пацієнту погіршало. Повторна розмова відбулася близько 16 години. І тоді Василь Цушко вже сказав, що його самопочуття налагоджується, і навіть поцікавився справами в міністерстві. Як твердить пан Стогній, оптимістично, що до самопочуття пацієнта налаштовані і німецькі лікарі.

СИНХРОН: Костянтин СТОГНІЙ, речник МВС України: "Розмовляли з лікарем, який опікується здоров’ям міністра внутрішніх справ. І дуже сподіваються лікарі, що ще тиждень проведе міністр в відділені інтенсивної терапії, а потім буде переведений на реабілітацію, і вже можливо за місяць з’явиться і приступить до своєї роботи".

СТУДІЯ: Нагадаю, 26 травня головного міліціонера шпиталізували з діагнозом "інфаркт міокарда". Згодом його доправили у німецьку клініку, але яку саме, досі невідомо. Натомість 1 червня депутат-соціаліст Євген Філіндаш заявив: Василя Цушка отруїли, і навіть відомі імена зловмисників. Раніше версію про отруєння міністра озвучила його адвокат Тетяна Монтян.

 

«Один день», К1, 21.30:

Василю Цушку стало краще. Це останні дані лікарів. Ще минулої п’ятниці Цушко почувався непогано і навіть жартував, а вчора лікарі забрали в урядовця трубку мобільного, сказавши: міністру гірше, у службових справах не турбувати. І вже сьогодні міністру краще, – повідомив речник МВС Костянтин Стогній. Вже п’ять днів 44-річний Цушко з інфарктом лежить у німецькій клініці. Три дні тому міністру провели операцію, так зване шунтування, яке свого часу робили президенту Єльцину. Тому одужання буде довгим.

СИНХРОН: Костянтин СТОГНІЙ, керівник прес-служби МВС України: "В лікарні проведе деякий час. Поки що лікарі говорять про те, що тиждень пробути в реанімації, потім наступить період реабілітації, і близько місяця затягнеться відновлення".

 

За версією 5 каналу, Цушкові гірше. Саме у програмі «Час» із Єгором Соболєвим тему було розкрито найґрунтовніше – розгорнутим сюжетом Христини Бондаренко і прямим включенням Мустафи Найєма – автора резонансної публікації «Української правди» про хворобу Цушка.

 

Гірше-ліпше, гірше-ліпше… На щастя, «ковбасило» не самого пацієнта, а лише теленовини. І всі посилаються на одне джерело – Костянтина Стогнія. І трактують одні й ті самі слова керівника прес-служби  «з точністю до навпаки»…

 

Проаналізувавши наведені вище синхрони Стогнія, неважко дійти висновку, що Цушкові ставало гірше в суботу, 2 червня. Про що він і повідомив журналістам удень 4 червня. Згодом стало відомо, що Цушкові таки краще, але ця інформація потрапила не до всіх журналістів (деякі, - наприклад, «ТСН» - дали повідомлення про покращення у нічних випусках). Та лише канал «Україна» чесно зізнався: «конкретной информации о состоянии министра нет». Інші намагались конструювати повноцінні повідомлення на основі слів Стогнія про позавчорашній стан Цушка.

 

Характерно, що версія про «Цушка-мученика» як локомотив, що має затягти Соцпартію у Верховну Раду, озвучена такими поважними журналістами, як Мустафа Найєм і Олексій Мустафін (цитую: «загроза переорієнтування синьо-білого електорату, зачарованого харизмою Цушка (особливо якщо хоч чимось підтвердиться версія про його отруєння), змусить регіоналів рахуватися з «молодшими» партнерами»), зацікавила лише 5 канал. Решта, певно, зайняті уважним перечитуванням спаму, й не мають часу на розслідування серйозних тем, перевірку та вточнення інформації.


P.S. Не встиг цей матеріал з'явитись на сайті, як на мою адресу прийшов новий спам із тієї ж серії, що й про «замах на Тимошенко»:

 

 від  info <info@technika.com.ua> 

 

 тема  Срочно!!! Ракета попала в жилой дом.  

 

Сегодня при проведении стрельб боевым кораблем Черноморского Флота России

в Севастополе, ракета попала в жилой массив. Погибло 93 человека около 500 пострадавших, разрушены

девятиэтажных сдвания до фундамента.

В Севастополь из Москвы вылетела специальная комиссия, для того чтоб разобраться в произошедшем.

видеосъемка попадания ракеты сделаная мобильным телефоном

http://www.dknews.org

 

Посилання, як і в учорашньому випадку, веде на PRESIDENT.ORG.UA

 

Журналісти СТБ, ви давно не були в Криму? :)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12759
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду