Протистояння на Грушевського — очима українських журналістів

25 Січня 2014
17124
25 Січня 2014
19:36

Протистояння на Грушевського — очима українських журналістів

17124
«Ніколи не думав, що доведеться знімати репортажі про такі сутички в Україні і що побачу стільки своїх поранених колег»
Протистояння на Грушевського — очима українських журналістів

Те, наскільки швидко може бути розв'язана мирним шляхом непроста ситуація, яка склалася в країні, зокрема за рахунок об'єктивного інформування та не нагнітання проблеми, сьогодні великою мірою залежить від професіональної роботи журналістів і «правильної лінії» їхньої поведінки. І більшість медійників, треба сказати, вперше побачивши «гарячу точку» в своїй країні, з цим справилися. Зокрема, інформуючи громадян фактично в режимі нон-стоп. Часто - за рахунок ризику особистому здоров'ю. Утім, як зізнаються фотокореспонденти й оператори, над чиїми головами літають кулі, найбільше їх хвилює не це. «Ми працюємо між двома воюючими таборами, - зауважив фотокор «Дня» Микола Тимченко. - І нам дістається від обох. Та болить те, що по ці обидві сторони барикад - українці».Якою побачили сутичку на вул. Грушевського українські журналістки крізь об'єктиви своїх камер?

 

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

 

Руслан КАНЮКА, редактор більд-редакції, фотокореспондент «Дня»:  «Так ще не працював. Буквально в тебе над головами вибухають світло-шумові гранати та літає каміння - з обох сторін. А ще - постріли зі зброї. журналісти - посередині, саме на «лінії вогню». Страшно тільки спочатку, потім «втягуєшся» і просто намагаєшся виконати свою роботу».

 

ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

 

Микола ТИМЧЕНКО, фотокор «Дня»:  «Ситуація на Грушевського страшна. Про це не можна забувати, коли над головами вибухають гранати та літають кулі. Але вона не така вже й гнітюча, як це часто малюють на екранах телевізорів. Не треба додатково нагнітати обстановку. Кожен оператор та фотокор по кілька разів на годину ловить себе на думці: піти за спиною мітингувальника та зробити ексклюзивний кадр чи краще не ризикувати отримати кулю. Більшість намагається балансувати між здоровим глуздом та професійною завзятістю. Складність роботи в тому, що ти розумієш: по обидва боки - твої співвітчизники».

 

ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

 

Максим ЛЕВІН, фотокореспондент lb.ua:  «Євромайдан - це коли, виходячи з дому, чуєш від дружини з дітьми: «коханий, були раді тебе бачити».

ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

 

Іван ЛЮБИШ-КІРДЕЙ, телеоператор «2+2» та автор «Дня»:  «На Грушевського мені розбили фотокамеру  - хтось поцілив бруківкою просто в мене. На щастя, я не постраждав, але камера вже «поза грою». Тепер залишу її собі на згадку про ці екстремальні події в історії країни. Швидше б вони минули. Засмутився не як через зламану техніку, так через те, що в такий важливий момент лишився без своєї «зброї» і не міг фіксувати все, що відбувається. А події на Грушевського, як і в країні, змінюються буквально щохвилини».

 

Андрій ЦАПЛІЄНКО, журналіст телеканала «Інтер»: «Є дві головні складності висвітлення сутичок на вулиці Грушевського. Перша - важко залишатися об'єктивним, коли ти знаходишся в епіцентрі агресії. Друга - складно працювати, коли тобі намагаються влучити в голову кулею, нехай гумовою. А загалом, ніколи не думав про те, що доведеться знімати репортажі про такі сутички в україні і що побачу стільки своїх поранених колег. Сподіваюся, що слово «війна», яке на разі алегорично застосовує і влада, й опозиція, - не перекочує з текстів політичних звернень у наші репортажі. Знаходячись там, де тривають справжні криваві війни, де людей вбивали просто перед об'єктивом мого оператора вадика ревуна, я завжди в думках - отак банально! -  Бажав своїй країні миру і спокою».

 

«День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17124
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду