Чи ув’язнюватимуть за анекдоти про Януковича?

Чи ув’язнюватимуть за анекдоти про Януковича?

19 Січня 2014
15874
19 Січня 2014
11:05

Чи ув’язнюватимуть за анекдоти про Януковича?

15874
Чи ув’язнюватимуть за анекдоти про Януковича?
Чи ув’язнюватимуть за анекдоти про Януковича?

Тільки тваринний страх може так гнати людину, що вона, в нестямі несучись стрімголов, може сама себе загнати в пастку.Проштовхнувши через Раду п'ять законів, ухвалених депутатами від ПР і КП і окремими позафракційними, які примкнули до них, із безліччю порушень як внутрішнього законодавства, так і міжнародно-правових зобов'язань України, Віктор Янукович зробив величезний стрибок у мишоловку, з якої його вже не випустять ні окремі люди й країни, ні обставини. Особливе задоволення має, звичайно, відчувати Володимир Володимирович, який із нетерпінням очікував, коли вже Віктор Федорович остаточно забуде завчені слова про євроінтеграцію й дійде до кондиції невиїзного Олександра Григоровича. 

 

І, так би мовити, опиниться в його безроздільному розпорядженні. Підписання закону №3879 цей момент наближає як ніякий інший учинок президента України. 

 

Back to USSR! Регіонали й комуністи повернули до Кримінального кодексу статтю про наклеп. Там вона сусідила з таким кримінальним злочином, як образа, з 1960 року. «За тоталітарного режиму СРСР це виглядало абсолютно органічно: статті служили зрозумілим цілям, а обвинувальні вироки за анекдоти, публіцистику й інші форми свободи вираження поглядів не засуджувалися більшістю суспільства», - каже медіаюрист Олександр Бурмагін, нагадуючи, як 2001 р., коли обидві статті було декриміналізовано (на настійну вимогу нардепа М.Бродського. - Ред.), Україну вітали із цим демократичним досягненням різні міжнародні організації, Рада Європи, США. 

 

«Без перебільшення це був один із кроків реального забезпечення з боку держави стандартів свободи слова. Адже й після 1991-го за наклеп виносили вироки! За радянською традицією справи порушували або проти журналістів, які висвітлювали факти корупції, або проти громадських активістів, котрі дозволяли критикувати чинну високопоставлену й не дуже владу. І саме через цю каральну мету застосування ст. 125 КК держава Україна встигла програти з 1997 по 2001 р. дві справи в Європейському суді з прав людини. В обох випадках суд визнав порушення державою ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що захищає свободу слова», - каже Олександр Бурмагін. 

 

Нагадаємо, у справі «Ляшко проти України» журналіста піддали кримінальному переслідуванню, яке тривало п'ять років, за навмисний наклеп у друкованому творі й за зловживання посадовим становищем. Майбутнього нардепа не посадили із суто технічних причин - перше правопорушення було декриміналізовано, а щодо другого - минув строк давності. 

 

Про те, що стаття про наклеп стосується не тільки журналістів, а й усіх громадян України, нагадує справа «Марченко проти України». Історія така: голову однієї з шкільних профспілкових організацій Всеукраїнського об'єднання солідарності трудящих притягнули до кримінальної відповідальності за наклеп, який нібито містився в його скаргах до КРУ й прокуратури на директора, й участь у пікеті. Йому призначили покарання у виді позбавлення волі строком на один рік, із відстрочкою виконання вироку строком на один рік і зі сплатою штрафу в розмірі 200 грн. 

 

Як відомо, у 2012-му, у рік парламентських виборів, уже була спроба повернути до КК статтю про наклеп: тоді законопроект зареєстрував депутат-регіонал Журавський. Однак у тому випадку, нагадує О.Бурмагін, висновок науково-експертного управління Верховної Ради був категоричний: «Ухвалення запропонованих змін призведе до порушення міжнародних зобов'язань щодо дотримання стандартів свободи слова, взятих Україною перед Радою Європи й викладених у Резолюції №1239 (2001) Парламентської асамблеї Ради Європи «Свобода вираження поглядів і переконань і функціонування парламентської демократії в Україні» та Рекомендаціях №1513 (2001) Парламентської асамблеї Ради Європи «Виконання обов'язків і зобов'язань, узятих Україною при вступі до Організації». 

 

Не сумніваємося, експертиза законопроекту №3879 дала б такий самий висновок. Та її не було взагалі! Всупереч прямій нормі закону про регламент ВР, який порушили під час «ухвалення» цього закону вздовж і поперек. 14 січня його зареєстрували, 15-го передали в 15 комітетів, а 16-го - внесли в порядок денний й відразу, за 10 секунд, «ухвалили». При цьому у відповідній закладці з переліком комітетів, які мали розглянути проект і зробити висновок. Опівдні в п'ятницю було всього три візи з 15. Про те, що закон, серед іншого, істотно змінює умови роботи всього телекомунікаційного ринку, а тому є регуляторним актом і мав пройти громадське обговорення, теж, виходить, «забули». Хоча тут точніше - «забили»: у законі зазначено, що надавати послуги доступу до Інтернету мають право тільки власники ліцензії, однак жоден чинний нормативно-правовий акт такої ліцензії не передбачає! 

 

Перелік норм, які провідні медіаорганізації України й світу, політики демократичних країн і міжнародних інститутів уже оцінили як «узаконену диктатуру», «зухвалу спробу повернутися до тоталітаризму», «узурпацію влади», загалом як «антидемократичний закон», мабуть, найм'якіше, що міг почути з цього полюса цивілізації Віктор Янукович. Але він не почув.

 

Таким чином серед іншого ми отримали й ст. 151-1 КК України - «наклеп», а на коло осіб, яких вона торкнеться і заради чого її, власне, ухвалювали, вказують ч. 2 і ч. 3. «Увесь цинізм влади в тому, щопрофесійна діяльність журналістів вважатиметься кваліфікуючою ознакою, тобто такою, що обтяжує відповідальність. Якщо просто наклеп - це штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів, або громадські роботи до 200 годин, або виправні роботи до одного року. За наклеп у «творі» у ЗМІ або мережі Інтернет - це штраф від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів (5100 грн), або громадські роботи від 150 до 240 годин, або виправні роботи до одного року. Якщо ви розслідуєте і пишете про корупцію, зловживання й посадові злочини - для вас ч. 3 ст. 151-1 КК, «наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, - карається виправними роботами на строк від одного до двох років або обмеженням волі на строк до двох років», - роз'ясняє медіаюрист Бурмагін. 

 

За його словами, аргументи авторів законопроекту №3879 про те, що така відповідальність існує в деяких країнах Європи, - локшина на вуха обивателя й напівправда. 

 

У деяких кримінальних кодексах справді такі склади злочинів є. Однак вони не застосовуються в практиці вже кілька десятиліть. Ті ж винятки, що дійшли до ЄСПЛ, мали негативні наслідки для держави, бо застосування кримінальної відповідальності за професійну діяльність журналістів, інші форми свободи слова не відповідає Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. 

 

Подейкують, що натхненники закону №3879, переконуючи президента в «нормальності» законопроекту «Колесніченка-Олійника», посилалися на досвід США, де до організацій, які фінансуються з-за кордону, теж є вимога реєструватися в статусі «іноземного агента». З деякими з них Віктор Федорович якщо не знайомий, то чув про них - оскільки і він, і його найближче оточення користується послугами лобістських організацій і людей, які зобов'язані повідомляти в Мін'юст США про своїх зарубіжних замовників і заплачені ними суми. Тому, за ідеєю, повинен якщо не знати, то здогадуватися про відмінність, яка міститься в «Акті реєстрації іноземних агентів» (Foreign Agents Registration Act (FARA), і підписаному ним законі, який атакує значну частину інститутів громадянського суспільства й незалежних ЗМІ України. А різниця в тому, кого вважати іноземними агентами і що розуміти під політичною діяльністю. В американському випадку йдеться про фізичних або юросіб, що діють «за наказом, на прохання, під керівництвом або під контролем іноземного принципала» і при цьому займаються політичною діяльністю в його інтересах. 

 

Під політичною в акті мається на увазі діяльність, спрямована на зміну позиції федерального уряду США або частини населення з приводу внутрішньої чи зовнішньої політики США або стосовно іноземного уряду чи політичної партії. При цьому акт передбачає, що до іноземних агентів не належать новинні ЗМІ й прес-служби, газети й інша періодика, якщо власниками на 80% і керівниками медіа є громадяни США, і якщо це ЗМІ не фінансується зарубіжним урядом, партією або компанією.

 

«Закон націлений на лобістські фірми, а не на організації громадянського суспільства, які діють у США й отримують фінансування з-за кордону... Влада деяких країн помилково розглядає цей закон як такий, що обмежує можливість організацій громадянського суспільства реєструватися й працювати. Зовсім ні. Закон не передбачає ніякого податку й не обмежує розмірів фінансування, яке організація може отримувати з-за кордону», - роз'ясняло посольство США у Москві, коли в Росії ухвалили поправки до законодавства про «іноземних агентів», посилаючись так само на американський досвід. 

 

І слід сказати, що російський варіант, так само як і український, «заточений» на протидію фінансовій допомозі інститутам громадянського суспільства й незалежним ЗМІ з-за кордону, все-таки має перелік винятків: до політичної діяльності, що є головною для визначення організації «іноземним агентом», у Росії не належить діяльність у галузі науки, культури, мистецтва, охорони здоров'я, профілактики й охорони здоров'я громадян, соціальної підтримки й захисту громадян, захисту материнства і дитинства, соцпідтримки інвалідів, пропаганди здорового способу життя, фізичної культури і спорту, захисту тваринного й рослинного світу, а також доброчинна діяльність. 

 

Автори й замовники українського закону, судячи з усього, вирішили, що подібний виняток - розкіш для громадських організацій і благодійних фондів України. Краще, як кажуть, «пєрєбдеть», а то мало чого... Окремі нововведення закону «Колесніченка-Олійника», до речі, вражають просто патологічним бажанням не тільки поставити під контроль третій сектор, який веде діяльність на закордонні гранти, а й дістати задоволення від, по суті, принизливих процедур. Закон зобов'язує щомісяця й щокварталу публічно «відмічатися» як іноземному агентові, публікуючи звіти (у тому числі - в центральній офіційній пресі!). Крім того, організація зобов'язана внести слова «іноземний агент» у назву організації. (А якщо це був одиничний грант - потім усі документи треба буде знову змінювати, по суті, перереєстровувати організацію.) І, головне, такі організації втрачають статус неприбуткових. У цілому, все зроблено для того, щоб відбити бажання отримувати гранти. Ті ж, хто продовжить, матиме пресинг адміністративний і психологічний, бо статус «іноземного агента» використовуватиметься як тавро для цькування неугодних. 

 

Та немає лиха без добра: будемо сподіватися, що в результаті з цієї давильні вийдуть найбільш стійкі й віддані своїй справі та принципам демократії громадські діячі й ЗМІ, а грантоїди (тобто ті, хто проїдає гранти й нічого не робить) відімруть як паразитичний прошарок. Якщо заради доброї справи потрібно пройти це випробування тавром - ми його пройдемо. 

 

З іншого боку (знову ж, сподіваємося), український бізнес і самодостатні українці почнуть розуміти, що саме їхня підтримка - фінансова, волонтерська, ресурсна - має бути в незалежних ЗМІ, заснованих неприбутковими організаціями. Що не платники податків США та країн ЄС повинні «скидатися» на підтримку свободи слова й преси в Україні, виробництва якісних новин, антикорупційних розслідувань, навчання журналістів стандартам і навичкам професійної роботи. Це громадянам України має бути потрібно, щоб ЗМІ були вільними й контролювали, як влада розпоряджається їхніми податками, забезпечує їхні права і свободи, а тому такі ЗМІ необхідно підтримувати й захищати. У тому числі - й від драконівських законів, які ставлять хрест не тільки на можливостях журналіста чесно й без страху працювати, а й від тих, що перекривають інформаційний кисень для аудиторії. 

 

Як тепер з усім цим жити й працювати? - запитують себе та інших колеги. Все дуже просто: потрібно жити й працювати! Причому обов'язково - краще, ніж учора. Для початку треба зрозуміти, як ця «машинка» діятиме. Для цього в нас є безцінний досвід колег з Росії, в якої, як уже всім зрозуміло, наші законодавці передрали драконівські норми законів, додавши, щоправда, ще більш жорстких відсебеньок. Я зателефонувала Олександрові Горшкову - головному редакторові та співвласникові найпопулярнішої незалежної інтернет-газети Санкт-Петербурга «Фонтанка.ру» - одному з керівників Агентства журналістських розслідувань (АЖУР). Розпочнемо з обов'язкової тепер реєстрації інтернет-видань як інформагентств, запровадженої законом №3879. У Росії реєстрація не обов'язкова, однак, як каже Олександр, ще в 2001 р. засновники «Фонтанки» ухвалили принципове рішення й отримали посвідчення як інтернет-газета. І не пошкодували.

 

«По-перше, це підвищило довіру читачів і ньюсмейкерів. Доступ до офіційних джерел інформації в зареєстрованого видання простіший. По-друге, ЗМІ стали безбоязно нас цитувати - вони не зобов'язані нас перевіряти. А база, на яку посилаються, як розумієте, уже конвертується в рекламу. А гроші - це незалежність. Ми - прибуткове видання, і останні шість років я можу назвати абсолютно успішними, хоча ми - не провладне видання. Тому я хочу сказати українським колегам, що реєстрації інтернет-видань як такої боятися не треба, до цього можна ставитися спокійно й нормально», - радить Олександр Горшков. 

 

Ознайомившись із законом «Колесніченка-Олійника», головред «Фонтанки.ру» знайшов якісь розбіжності з російськими реаліями, однак вважає, що лихо - не в самих законах, а в тому, як вони застосовуються на практиці. «А тут у нас із вами схожа ситуація, оскільки закони застосовуються вибірково. Тому «іноземним агентом», який займається політичною діяльністю, ризикує стати будь-яка громадська організація, оскільки трактувати можна як завгодно. От, припустимо, якась організація бореться за порятунок жовтців. Для цього треба ухвалити закон, який вимагає впливати на політиків, депутатів. Ось вам і передбачений законом вплив на рішення органів влади. І такі випадки були: «агентами» намагалися зробити організації із захисту тварин! Те саме - з обвинуваченням у наклепі, які можуть висунути будь-якому небажаному журналістові. Ось якраз перед Новим роком було порушено справу про наклеп, хоча там - оціночне судження журналіста про чиновника», - розповідає О.Горшков. 

 

Усі основні запозичені в росіян нововведення - статтю про наклеп, статтю про екстремізм та «іноземних агентів» - засновник пітерського АЖУР радить розглядати в комплексі і думати, як убезпечити журналістів і ЗМІ. Тепер, коли за «екстремістські» висловлювання в коментарях в Україні можуть закрити доступ до ресурсу і притягти до відповідальності, каже Горшков, доведеться зробити одне з двох: або наймати людей для модерування постів, або закривати коментарі й блоги, оскільки «екстремістські» заклики можуть розміщувати навмисно. 

 

«Ми виявили в Пітері одну організацію, персонал якої за гроші розміщує в соціальних мережах і на сайтах коментарі, які то когось паплюжать, то підтримують владу, то створюють якийсь інформаційний тренд. Робиться це за неабиякі гроші. Тому цілком логічно, що на неугодних ресурсах у такий самий спосіб з'являються нехороші коментарі, за які «Роскомнадзор» видає припис видалити або відредагувати контент», - розповідає Горшков. 

 

Якщо ЗМІ не виконає припису впродовж 24 годин, «Роскомнадзор», який вніс сайт до Єдиного реєстру інтернет-ресурсів з інформацією, забороненою до поширення в РФ, виносить попередження. І тільки після другого попередження подає до суду позов про анулювання свідоцтва про держреєстрацію ЗМІ - і тільки так можна заблокувати сайт. 

 

Отже, наші «законодавці» у цьому плані переплюнули навіть путінську Росію, узаконивши досудове блокування доступу до інтернет-ресурсів. 

 

Валентина Самар, «Дзеркало тижня. Україна»

Фото - http://gazeta.dt.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15874
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Shkapa
3787 дн. тому
Від сьогодні всім рабам треба вивчити правила Нового порядку. Раб не має права: ні казати, ні писати, в ідеалі навіть думати поганого про господарів. Раб не має права цікавитися, а тим більше ділитися з іншими рабами тим, як і де живуть господарі. Раб не має права вказувати іншим рабам на те, що вони раби, аби не налаштовувати їх проти господарів. Раб не має права бажати звільнитися від господарів. Раби не сміють захищатися. Раби не сміють збиратися без волі господаря. Раби не сміють думати про минуле інакше, ніж на те їм вказав господар. Кожен раб має бути готовий з покорою прийняти те, що господарі його можуть засудити заочно, без його відома, або відібрати майно раба. «… рабы сегодня – бунтовщики завтра; из цепей рабства куются беспощадные ножи бунта» (К.С. Аксаков). По-ходу, за цитирование Аксакова мне уже светит срок. Примет ли власть меры против распространение крамолы? Будут ли жечь на площадях книги проповедников экстремизма, Аксакова, Шевченко, Чернышевского, Горького, Франко, Писарева... А что мать его, делать с трудами Ленина и Маркса?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду