«Плюси» та «мінуси» медіа-року

«Плюси» та «мінуси» медіа-року

28 Грудня 2013
3194
28 Грудня 2013
15:11

«Плюси» та «мінуси» медіа-року

3194
«День» пригадав, чим жила і про що говорила журналістська спільнота 2013-го«День» пригадав, чим жила і про що говорила журналістська спільнота 2013-го
«Плюси» та «мінуси» медіа-року
«Плюси» та «мінуси» медіа-року
ПОЗИТИВНІ ТЕНДЕНЦІЇ

Розпочати огляд медійних досягнень року, що минає, хочеться з нових проектів «Дня». Не тому, що це своє, рідне і ти до нього долучився. Просто, активно підхопивши естафету проектів 2012-го (згадайте наше «дерево досягнень», опубліковане в новорічному номері минулого року), команда «Дня» у 2013-му подарувала своїм читачам (а відтепер і глядачам) кілька нових і знакових продуктів, що активно обговорюються в медіа-середовищі. Передусім, це «Маршрут №1». Окрема рубрика у газеті ще в 2012-му переросла в повноцінний глянцевий додаток. «Живі місця «живого» Києва», «ART-історія про життя прикрас в країні пекторалі», «Фото-історія про сучасну українську наречену», «Світ чоловіків». Цими випусками «День» тішив читачів 2012-го. А починаючи з теми «Різдво у Львові», - глянець суттєво зріс у об'ємі та став повноцінним медіа-проектом. Зі своїм сталим обличчям, аудиторією, і... рекламодавцями. Для читачів стало за правило щомісяця разом із підсумковим п'ятничним номером «Дня» купувати глянець.

Теми - найрізноманітніші. Але всі вони - «Опера!», «Мій дім. Фортеця», «Ода радості!», «Український сад», «Кухня», «Троянди і виноград», «Українці, які змінили світ», «Мій учитель», «Суми - небуденна історія» і останній, який ви сьогодні візьмете до рук, - «Різдвяне диво» - переповнені глибоким змістом у доступній формі.

Також у 2013-му ми створили своє телебачення. У травні на сайті «Дня» в ефір вийшов проект «День-TV». У редакційній студії журналісти розмовляють із відомими людьми на актуальні теми. Гостями проекту стали співачка Джамала, вокаліст гурту KOZAK SYSTEM Іван ЛЕНЬО, відомий краєзнавець Дмитро МАЛАКОВ, соціолог Євген ГОЛОВАХА та інші цікаві особистості. Читачі «Дня» вже назвали проект альтернативою традиційному ТБ.

До медійних досягнень нараховуємо також XV - ювілейну Фотовиставку «Дня» - про яку повідомили практично всі центральні канали та інтернет-ресурси. А також вихід серії книжок «Підривна література». Чому книги стали досягненням медіа-року? Прочитайте цю публіцистику - і зрозумієте!

ГЛЯДАЧІВ - У ЕФІР!

Загалом, якщо аналізувати медіа-успіхи-2013, то можна почати з «1+1». У січні канал запустив проект «Твоя країна». Герої короткометражних сюжетів, які щодня виходили в ефір під час рекламних та інформаційних блоків, - звичайні українці. Їх, власне, об'єднує тільки одне - бажання своїми повсякденними вчинками та професійною роботою зробити Україну кращою. Так під час рекламних блоків глядачі каналу познайомилися з десятками цікавих співвітчизників. «Твоя країна» частково додала розмаїття інформаційному простору. Також у квітні українські журналісти та блогери, які постраждали від тиску, або чиї професійні права було порушено, отримали можливість безкоштовної юридичної консультації. Ініціатива медіа-юристів Інституту масової інформації. Юристи оприлюднили телефон гарячої лінії (050 447 70 63) за яким зверталися десятки журналістів. Як показав сумний досвід травневих подій, а згодом і провокації на Євромайдані - така ініціатива була досить слушною. Цього року з'явився «National Geographic-Україна». Тема першого номера була присвячена відродженню зниклих видів. Важливо, що відомий у світі журнал не лише виходитиме українською, а й, як повідомив заступник головного редактора журналу Дмитро ГУБЕНКО, частка матеріалів українських авторів у ньому сягатиме 30%.

«ЧИСТЕ НЕБО»

У липні відразу чотири найбільші медіа-групи України - «1+1 Медіа», «Медіа Група Україна», Inter Media Group та StarLightMedia - звернулися з відкритим листом до представників інтернет-бізнесу з вимогою легалізації ринку відеоконтенту в мережі. Телевізійники заявили, що значно жорсткіше захищатимуть свої авторські права в Інтернеті, адже через «піратство» щорічно зазнають збитків у середньому на десятки мільйонів гривень. Проектом контент-партнерства «Чисте небо» ТБ запросило сайти встановлювати їхні плеєри, і ділитися «рекламним пирогом». З вересня у новому телевізійному сезоні «5-й канал» поряд з іншими новими проектами запустив примітну, на наш погляд, програму «Експати» з Валентиною МОРОЗОВОЮ. У програмі успішні іноземці - росіяни, німці, грузини, іспанці, французи та інші національності - у цікавому форматі, орієнтуючись на позитив, розповіли про те, якою побачили Україну, її культуру, традиції, побут, коли переїхали сюди по роботі.

ПРОЕКТИ РОКУ

Передусім, хочеться відзначити ZIK. У 2013-му львівський телеканал значно розширив горизонти, створивши корпункти в усіх західних регіонах країни та Києві. А також анонсував відкриття в столиці повноцінної студії. Канал запустив нову мультимедійну платформу, а також успішно пройшов етап ребрендингу. Крім цього, разом із донецьким каналом «Донбас», ZIK запустив «революційне реаліті-шоу» - «Покажи їм!». Це десять історій зіткнення та порівняння двох культур, двох ментальностей, двох способів життя. Це Галичина - очима донеччан, і Донбас - поглядом львів'янина. Представники різних професій на кілька днів вирушать «у відрядження» з Донецька до Львова і навпаки, щоб зануритися у життя в абсолютно новій атмосфері та незнайомих обставинах.

«РЕВОЛЮЦІЙНІ» КАНАЛИ

Анонсувалися нові інтернет-канали давно. Але, по суті, взяли старт із розвитком подій на Євромайдані. В Україні активно розпочали мовлення відразу три канали, які позиціонують себе як нове телебачення. Espreso.tv, «112 Україна» та Hromadske.tv, які здійснюють мовлення через Інтернет.

ДОКУМЕНТАЛІСТИКА

Приємною тенденцією у 2013-му стала поява на українському ТБ якісної документалістики. Зокрема, варто відзначити телеканал «Інтер», в ефірі якого вийшли фільми про Квітку ЦІСИК - «Голос в єдиному екземплярі», про Олега БАЗИЛЕВИЧА - «Система футболу», про Богдана СТУПКУ - «Забудьте слово смерть», про Миколу АМОСОВА - «Амосов. Cтоліття» та ряд інших документальних робіт. До речі, в інтерв'ю «Дню» Ганна БЕЗЛЮДНА зізналася, що орієнтир на документалістику буде і в 2014-му. Чекаємо нових фільмів!

НЕГАТИВНІ ТЕНДЕНЦІЇ

Напевно, найбільш «буремним» у сфері зміни власників і кадрових перестановок за рік, що минає, став телеканал «Інтер». На початку року з'явилася інформація, що компанія K.H. Media Limited Валерія Хорошковського продала 100% акцій компанії Inter Media Group Limited компанії GDF Media Limited Дмитра Фірташа. Через кілька днів стало відомо, що Фірташу належатиме 80% «Інтера», а 20% викупить Сергій Льовочкін. Ціна каналу в усіх викликала подив - 2,5 млрд доларів. Медіа-експерти в один голос називали суму завищеною, а покупку - політичним, а не економічним ходом. Зміна власників «Інтера» потягнула у свою чергу кадрові перестановки. Ганна БЕЗЛЮДНА, яка знову повернулась на «Інтер», стала директором з розвитку компанії Inter Media Group, а посаду голови правління каналу зайняв Єгор БЕНКЕНДОРФ, колишній генеральний директор Національної телекомпанії України. Євгенія КИСЕЛЬОВА призначили директором компанії «Національні інформаційні системи», яка виробляє «Новини», «Подробиці» та «Подробиці тижня» для телеканалу «Інтер». На цій посаді останній не пробув і року. На початку жовтня прес-служба «Інтера» спочатку заявила, що Кисельов подав у відставку, а його наступником став Назім БЕДІРОВ. Не менш заплутаною на «Інтері» є і ситуація з політичними ток-шоу. Поява «Справедливості» з Ганною БЕЗУЛИК на каналі, яка замінила «Велику політику з Євгенієм Кисельовим», стала однією з найбільш обговорюваних у медійному середовищі подій. Проте в ефірі програма протрималася дуже мало часу - з 25 січня до 22 лютого. «Справедливість» замінило ток-шоу «Шустер LIVE». Тоді ж Ганна Безлюдна запевняла, що Безулик повернеться в ефір із новим проектом, проте цього так і не сталося, а наприкінці листопада ведуча взагалі залишила «Інтер». У цьому рядку політичних ток-шоу «Справедливість» і справді виглядає начебто «третім зайвим». Хоча «Шустер LIVE» виявився не таким однозначним, як очікували на початку року, про що свідчить один із його останніх скандальних ефірів. Одним словом, канал упродовж року «штормило». Ще одна резонансна зміна власників відбулася за участі UMH. «Український медіа-холдинг» перейшов у власність до молодого олігарха Сергія КУРЧЕНКА, якого також пов'язують із оточенням Януковича. Попереднього власника Бориса Ложкіна зобов'язали на певний період повністю вийти з медіа-бізнесу. До слова, Сергій Курченко не раз ставав ньюсмейкером у цьому році. Протягом усього 2013-го із журналів «Forbes Україна» та «Кореспондент», які входили в UMH, звільнялися журналісти, перетворюючи покупку на «дірку від бублика». За інформацією прес-служби «Фокусу», деякі з цих медійників перейшли до редакції журналу, який колись також належав до UMH, проте влітку цього року був проданий українській групі Vertex United.

СКАНДАЛИ

Проте найбільш обговорюваною негативною медіа-подією року, безумовно, стала ситуація з ТВі. В кінці квітня буквально за одну ніч відбулася зміна власників каналу. Принаймні, про це повідомляв тоді сайт каналу. Російського бізнесмена Костянтина КАГАЛОВСЬКОГО нібито заміняв інвестор Олександр АЛЬТМАН, а крісло генерального директора переходило від Наталії КАТЕРИНЧУК до Артема ШЕВЧЕНКА. Останній, щоправда, протримався недовго, його місце зайняв В'ячеслав БАСОВИЧ.

Кагаловський одразу назвав те, що відбувається, «рейдерським захопленням», а всі документи й довіреності - фальшивками. У результаті скандалу - 43 журналісти звільнилися з ТВі.

Фактично-документальне пояснення такого розвитку подій - реструктуризація власності. Тоді ж нардеп Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, який також був керівником каналу, заявляв, що Кагаловський збирався продати канал, або тиснути можливими виходами небажаних сюжетів на Адміністрацію Президента, і проти нього вжили заходів. Хоча, як писав «День», до цього Княжицький «хвалив інвестора Кагаловського, називаючи його надійною, а головне - незалежною від влади людиною».

Не тільки ситуація з ТВі «сколупнула» гнійник системи, показавши приховані ігри та хто як дотримувався стандартів журналістики. Не могли розібратися «свої» зі «своїми» і через кіноальманах «Відкритий доступ». Покази постійно зривалися за дивних обставин: «мінувань», вимкнення світла, навали п'яних безхатьків... Тож оператор «Детектор медіа», а зараз і «Hromadske.tv» Богдан Кутєпов висловив припущення, що всі ці заходи... самопіар організації. За що отримав шквал обвинувачень, погроз і бруду. Скандал ще раз підтвердив: в Україні немає професіонального журналістського середовища, а є лише окремі тусовки з чітким поділом на «своїх» і «чужих».

ЗАРОДЖЕННЯ «ТІТУШКИ»

Зараз цим терміном - «тітушки» - послуговуються усі, кому не лінь. Можливо, дехто уже призабув, звідки у цього слова «ростуть ноги»... і кулаки. Тітушко Вадим - це молодик, якого називали гопником, доки його прізвище не стало терміном. Саме він побив журналістів Владислава Соделя та Ольгу Сніцарчук під час мирної акції 18 травня 2013 року. З того часу тітушки стали спливати при усіх силових розгонах, побиттях і залякуванні журналістів, потім їх стали пов'язувати з «Беркутом», провокаціями... Словом, усіма людьми у спортивній формі «характерної зовнішності». Загалом, цей рік видався багатим на цензурування та навіть побиття журналістів, вимикання каналів з ефірів та погроз. З останніх кричущих подій - побиття Тетяни Чорновіл та ситуація навколо журналістів «Дорожнього контролю» із судами, обшуками квартир і навіть замахом на життя. Ще один невтішний рекорд - побиття журналістів за час Майдану. За інформацією медіа-тренера, відомої блогерки Зої Казанжи, яка склала список постраждалих колег, побиття і переслідувань під час висвітлень Євромайдану зазнали понад півсотні журналістів. Протягом усього року журналісти повідомляли про стеження, побиття і різноманітне перешкоджання професійній діяльності. Як уже писав «День», тільки упродовж першого півріччя цього року було порушено 117 кримінальних проваджень за ст. 171 ККУ («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Утім, до суду дійшли лише три справи.

РАМКИ ДЛЯ ІНТЕРНЕТУ

Проте не тільки журналісти друкованих видань та телеканали потрапили під удар. Цього року були зареєстровані кілька законопроектів, які медіа-експерти вважають черговим тиском на Інтернет. Мовляв, у такий спосіб влада хоче контролювати контент українського веб-простору. За одним документом українських провайдерів хотіли зобов'язати упродовж доби закривати доступ до будь-якого сайту, якщо той містить інформацію, яка «розпалює міжнаціональну ворожнечу», або ж «розкриває державну таємницю». За іншим - блокувати інтернет-сторінки із порушеннями авторських прав. Як зазначив юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай, «цей законопроект потрібно розглядати з позиції його лобістів - для чиїх інтересів його було створено... Якщо в ньому закладено інтерес інших осіб - його намагатимуться просувати в такому неоднозначному вигляді, і його ухвалення створить низку ризиків для інтернет-сайтів, особливо перед виборами 2015 року».
 
Анна Свентах, Вадим Лубчак, «День»
Фото - http://stolitsa.tallinn.ee
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3194
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду