«А що це собачки роблять?»

14 Травня 2007
16693
14 Травня 2007
09:19

«А що це собачки роблять?»

16693
У рекламі на 5 каналі можна побачити сцену собачого інтиму. На інших пікантні кадри «вирізала цензура»…
 «А що це собачки роблять?»

На адресу «Детектор медіа» надійшов лист-репліка від Олега Шикана – нашого постійного читача і прискіпливого глядача. Свого часу він уже висловлювався на сторінках «ТК». Звісно, все, що природне, не є потворним, але можна зрозуміти й обурення глядача, який бачить на екрані сцени злягання тварин. Тому «ТК» вирішила опублікувати лист і звернутись до рекламодавців та 5 каналу по коментарі щодо шокуючої реклами.

 

«Терпи! – щоразу промовляло в мені моє громадянське сумління, коли рекламний блoк 5 каналу знов і знов вишкірявся бридкою сценою собачого порно. – Адже ти підтримаєш канал чесних новин лише миттю терпіння, яка потрібна, аби натиснути з огидою іншу кнопку на пульті. А власники торгівельної марки «Цельсій» підтримують його реальними рекламними грошима. І нехай їхня похмура фантазія збагачує відеоряд ролика великим планом псячого оргазму – проте не перегризуться тепер за свою зарплату Роман Чайка з Данилом Яневським».

 

Я й дотепер пишався б своєю демократичною жертовністю, якби, вкотре тікаючи з 5 каналу, не вбрьохався випадково в рекламу того самого «Цельсію», але на «Інтері». І потім – уже не випадково – на ICTV і ТОНІСі. У результаті проведеного досліду я зробив відкриття: на цих каналах, на відміну від 5-го, лютує цензура! Вона зазіхнула на святе – «любой каприз» горілчаних донів – і безжально пошматувала рекламу «Цельсію», вирізавши з нього кадри скотського злягання.

 

Порадившись із своїм сумлінням, найнявся я собі громадським цензором. На цій посаді передзвонив я на 5 канал, і отримав від комерційного директора обіцянку «порешать вопрос» із замовниками собачого сексу.

 

Утім, собаче весілля на чесному каналі й досі в розпалі. Цензуру переможено. Певно, спецрозцінками на непристойні кадри.

 

Олег Шикан, громадянський цензор

 

Ролик, про який ідеться в листі, можна переглянути тут.

 

«ТК» звернулась по коментар до комерційного директора 5 каналу Олександра Онисовича. «За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Наша телекомпанія, як розповсюджувач реклами, у цьому випадку, демонструючи цей ролик, жодним чином не порушує Закон України «Про рекламу», - сказав пан Онисович.


Зв’язалися ми і з російською рекламною агенцією «Дед Мороз», яка створила ролик для торгівельної марки «Цельсій». За словами його продюсера Олени Маленкіної, від початку творча група була налаштована на те, що він має бути епатажним – адже таким було побажання замовника, який хотів провести резонансну рекламну кампанію.

 

«Идея этого ролика построена на контрасте. Грубо говоря, человеческая жизнь передается через образы животных. Эта ассоциативная реклама, которая говорит о том, что всегда в любой ситуации нужно оставаться человеком», - сказала пані Олена. Вона також повідомила, що було створено декілька версій цього кліпу, різних за хронометражем. Декілька епізодів увійшли тільки до найповнішої режисерської версії, яку повинні були розмістити в Інтернеті та демонструвати на презентаціях торгівельної марки. «В частности, это сцены с собаками и волками, поскольку мы посчитали, что они выглядят слишком агрессивно. Но мы не занимаемся размещением рекламы, поэтому не знаем, почему на один из украинских каналов попал именно этот вариант», - додає пані Маленкіна.

 

Голова «Телеглядацької асоціації батьків України» Максим Ростоцький в ефірі згадуваної реклами не бачив – ні урізаного, ні повного варіанту – але прокоментував ролик «Цельсію», переглянувши його в Інтернеті.

 

«Декілька разів переглянув 60-секундну версію ролика, щоби віднайти хоч якісь натяки на непристойність або аморальність, що на думку особи, яка надіслала листа до «Детектор медіа», ніби повинні розкриватись в зазначеній рекламі горілки у вигляді «собачої порнографії», проте нічого, що могло б хоч якось суперечити вимогам чинного законодавства України так і не побачив. Навіть перечитав усі критичні коментарі, залишені на сайті, де розміщено ролик, в надії віднайти думку про аморальність рекламного сюжету, але й вони не містили інформації щодо непристойності цієї реклами», - каже Максим Ростоцький.

 

До ТАБУ – громадської організації, яка стежить за чистотою телеефіру – звернення від громадян щодо змісту реклами «Цельсію» не надходили. До того ж, за словами Максима Ростоцького, психічної шкоди дітям ця реклама завдати не може, бо згідно з Законом «Про рекламу» її можуть показувати лише з 23.00 до 6.00, коли діти сплять або дивляться телевізор разом із батьками. «Батьки, - каже пан Ростоцький, - здатні контролювати програмне насичення ефіру при спільному перегляді телевізора разом із дитиною та реагувати відповідним чином на продукт, який насаджує не властиві для конкретно взятої родини цінності».   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16693
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду