Олександр Бурмагін допоміг газеті «Наша Дружківка» виграти суд у депутата

Олександр Бурмагін допоміг газеті «Наша Дружківка» виграти суд у депутата

26 Листопада 2013
11870
26 Листопада 2013
19:56

Олександр Бурмагін допоміг газеті «Наша Дружківка» виграти суд у депутата

11870
Олександр Бурмагін допоміг газеті «Наша Дружківка» виграти суд у депутата
Олександр Бурмагін допоміг газеті «Наша Дружківка» виграти суд у депутата

Друге і остаточне засідання за позовом депутата міської ради міста Дружківка, Донецької області Віталія Подопригори до газети «Наша Дружківка», яке відбулося 12 листопада, закінчилось перемогою газети. Вести справу журналістам газети допомагав медіа-юрист «Інституту розвитку регіональної преси» (ІРРП) Олександр Бурмагін.

 

У вересні цього року депутат Дружківського міськради від Партії регіонів, директор приватного підприємства «ПЖРП» подав до суду на редакцію газети «Наша Дружківка» з вимогою спростувати відомості, опубліковані на сторінках газети та відшкодувати моральну шкоду. Йому не сподобалася стаття «Ні новим тарифам» з критикою різкого підвищення вартості комунальних послуг. Свій збиток Подопригора оцінив у 100 000 гривень.

 

Проти нових тарифів протестували мешканці міста.

 

З 2006 року приватне підприємство «ПЖРП» стало монополістом з надання послуг з утримання житла та прибудинкових територій у Дружківці. Втім, мешканці були незадоволені рівнем їхнього обслуговування і після підняття тарифів почали акції протестів. 

 

- У Дружківці рішенням міськвиконкому тарифи підвищили більше, ніж вдвічі, - розповідає головний редактор газети «Наша Дружківка» Євген Фіалко. - Акції протесту почали наростати, коли людям стали приходити квитанції. У липні відбулися два мітинги біля виконкому і мешканці перекрили центральну вулицю. Ці події активно висвітлювали центральні телеканали. Звісна річ, не була осторонь і наша газета, яка за 10 місяців зробила близько 30 матеріалів на цю тему, багато з яких були на першій шпальті. Врешті з 1 вересня нові тарифи скасували і повернули старі. А 30 жовтня у місті був проведений новий конкурс на обслуговування житла, який «ПЖРП» програло.

 

Уже 2 вересня, після повернення старих тарифів, керівник «ПЖРП» Віталій Подопригора подав до суду позов до газети "Наша Дружківка" про захист честі, гідності та ділової репутації і відшкодування моральної шкоди у розмірі 100 000 гривень.

 

Аби захиститись редакція збирала гроші та звернулась до медіа-юриста.

 

16 вересня відбулося попереднє засідання суду, а перше - 23 вересня. Тим часом ініціативна група городян оголосила збір коштів на юридичну допомогу для редакції газети, і за чотири дні вдалося зібрати 880 гривень. Після цього позивач вирішив зменшити суму вимог до 1 гривні. Депутат також вимагав від газети спростування фрагментів публікації в газеті.

 

- Було зрозуміло, що газету хотіли знищити, таким чином помстившись за останні події. Ми знали, що протистояти цьому буде дуже важко, тому звернулися до професійного медіа-юриста Олександра Бурмагіна, - каже пан Фіалко. - Відреагував він миттєво, і вже за кілька днів я мав на руках чудову матрицю заперечень до позову, яку доповнив своїми матеріалами. Кожна порада Олександра була влучна і корисна. Зрозуміло, що у Дружківці я не зміг би знайти чогось подібного. Нам вдалося повністю перемогти в суді першої інстанції, і не останню роль тут відіграли поради Олександра Бурмагіна і його допомога в складанні заперечень до позову, за що я дуже йому вдячний.

 

На суд 12 листопада Віталій Подопригора не з'явився, делегувавши свого представника. Під час судового засідання суд заслухав трьох свідків - учасників ініціативної групи зі скасування тарифів. Після того, як суддя вислухав аргументи сторін, було вирішено відхилити позовні вимоги Віталія Подопригори.

 

- Позивач є достатньо впливовою людиною на місцевому рівні, і у нас були побоювання щодо можливого тиску на суд під час розгляду справи, - каже медіа-юрист ІРРП Олександр Бурмагін. - Також був ризик, що потенційні свідки по справі не захочуть йти до суду і виникнуть складнощі із представленням доказів. Але все вдалося.

 

Наразі цей етап для газети «Наша Дружковка» закінчився, але розпочався інший. 21 листопада Віталій Подопригора подав заяву до Апеляційного суду, в якій оскаржив рішення суду першої інстанції.

 

На плашку:

 

Стратегія захисту «Нашої Дружківки» будувалась на декількох головних постулатах: ролі ЗМІ та журналістів в суспільстві; статусі позивача, як публічної особи; суспільній значимості поширюваної інформації; доведенні достовірності фактів та обґрунтованості зроблених автором оцінок. 

 

Загалом же під час планування, написання і поширення матеріалів варто пам'ятати про елементарні професійні стандарти, радить журналістам та редакторам ЗМІ медіа-юрист Олександр Бурмагін. А ще зберігати в архіві матеріали, які було покладено в його основу,  і професійно підходити до вибору тем.

 

Олеся Кравчук, ІРРП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олеся Кравчук, ІРРП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду