Неляльковий обшук

23 Квітня 2007
20201
23 Квітня 2007
13:00

Неляльковий обшук

20201
Як Росія воює з неурядовими організаціями.
Неляльковий обшук

“Ми виступаємо за те, щоб неурядові організації були незалежними і не керувалися лялькарями з-за кордону, тому що, коли ми зустрічаємось із подібними явищами, ми тільки компрометуємо діяльність неурядових організацій”. Ці слова президента Росії Володимира Путіна навели чимало російських ЗМІ після обшуку у московському офісі фонду проектів у галузі освіти і ЗМІ “Освічені медіа”. Фонд раніше був філією організації “Інтерньюз- Європа”, проте зареєструвався згідно із чинним російським законодавством.

Однак це не захистило фундацію від підозр. Після того, як у столичному аеропорті Шеремєтьєво-2 було затримано керівника фонду, відому журналістку і громадського діяча Манану Асламазян ( її звинуватили у незадекларованому перевезенні великої купи грошей) спостерігачі заговорили про проблеми колишнього “Інтерньюзу”. І дійсно, проти пані Асламазян було розпочато кримінальну справу. І, незважаючи на її пояснення, що вона провозила гроші для особистих потреб і просто забула їх задекларувати (мова йде по суму, яка неістотно відрізняється від дозволеної для провезення без декларації), почали підозрювати у нелегальному фінансуванні неурядової організації.

Обшук може не призвести до якихось реальних наслідків. Проте це очевидний психологічний тиск на організацію, яка упродовж багатьох років допомагає регіональним медіа і запроваджує в Росії стандарти європейської журналістики. Генеральний секретар Спілки журналістів Росії Ігор Яковенко вже назвав обшук у фонді і підозри на адресу Манани Асламазян “ганьбою” і прикладом знищення неурядових організацій. Навряд чи у коридорах влади прислухаються до цієї думки.

Віталій Портников, «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20201
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду