Безплатні знаряддя для журналістів. Візуалізація

Безплатні знаряддя для журналістів. Візуалізація

22 Жовтня 2013
13783
22 Жовтня 2013
15:04

Безплатні знаряддя для журналістів. Візуалізація

13783
Безплатні знаряддя для журналістів. Візуалізація
Безплатні знаряддя для журналістів. Візуалізація

Запуск нових проектів в інтернеті не потребує багато грошей. Якщо хтось оголошує, що шукає значну суму, то не виключено, що людина або мало знається на сучасних можливостях Мережі, або ж лукавить (виняток – розробка сайтів чи додатків «з нуля»). Нині в інтернеті безліч безплатних сервісів, що досить непогано допомагають журналістській роботі. Володіючи цими нехитрими знаряддями, сучасні цифрові журналісти можуть робити якісну інфографіку, працювати із зображенням, відео та звуком.

 

Щоб працювати в поданих нижче сервісах, варто бодай на базовому рівні володіти англійською мовою. Якщо ж з англійською не склалося, то вихід завжди знайдеться. Зазвичай світові ресурси намагаються послуговуватися нескладною мовою – щоб більше людей могло долучитися до використання їхнього продукту. Тому зазвичай допоможуть он-лайн-перекладач і словник.

 

Отже, ТАБЛИЦІ та ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ДАНИХ

 

Тут першість за сервісом Datawrapper, від німецької тренінгової організації для газетярів ABZV. Серед доступних шаблонів є й горизонтальні таблиці, є вертикальні, «пироги», лінійні графіки… Таблиці можна зробити інтерактивними, їх можна вставляти в інтернет-сторінки (embedded), завантажувати з Мережі і роздруковувати. Ось приклад таблиці, яку я зробив зі своїх старих даних за 5 хвилин (клацання на верхні кнопочки змінюють графіки).

 

Використання таких графіків необхідне, коли працюєш з великою кількістю даних і хочеш подати це користувачам у максимально доступній формі. Інструмент Datawrapper щодня використовує фінська газета Helsingin Sanomat. Один із головних принципів роботи журналістів газети – максимально швидко візуалізувати дані. На думку фінських редакторів, в цифрову добу інформація швидко розповсюджується, тому конкуренти швидко підбирають текстову інфу. Однак візуалізовані дані – це вже власність видання і цей продукт ніхто не забере (хіба що з посиланням на першоджерело).

 

Модний, останнім часом в Україні, такий напрямок журналістики як інфографіка, теж легкодоступний для створення. Один з цікавих ресурсів, де можна безплатно створити інфографіку – Easelly. Сервіс пропонує великий вибір шаблонів з яких можна зробити свій продукт. Результат теж можна вставити на сайт та поділитися за допомогою соцмереж. Багатий на опції також і Piktochart.

 

Лінія часу (timeline) – відносно новий інструмент, що дозволяє оригінально візуалізовувати дані. Суть полягає в тому, щоб прив’язуючись до часової шкали, проілюструвати за допомогою різних мультимедій, наприклад, розвиток організму. Технології дозволяють робити такі речі інтерактивними. Кожен користувач довільно може пересуватися лінією часу і переглядати мультимедійні файли в будь-якому порядку.

 

Фінські журналісти зі згаданої газети Helsingin Sanomat використовують безплатний інструмент Timeline JS. Інструмент, створений компанією Knight Lab, дозволяє створити інтерактивну часолінію за хвилини і додати до неї гіперпосилання, карти, фото, дані, цитати, твіти тощо. Ось, за гіперлінком, приклад часолінії Nokia створений фінськими журналістами. Ще один цікавий сервіс для роботи із часом – Dipity.

 

Привабливий тип візуалізації, унаочнення даних – використання мап. Наприклад, фінські журналісти, використовуючи безплатні інструменти зробили візуалізацію місць проживання та міграційних стежок вовків, що збільшило кількість відвідувачів (а отже й прибутки видання). Зазначена мапа створена за допомогою кількох сервісів і її створення потребувало додаткової підготовки. Втім, інший сервіс – GeoCommons, дозволяє працювати з картами та створювати свої локації без особливих зусиль.

 

Звичайні тексти теж можна візуалізовувати. Наприклад, сервіс Wordle генерує з будь-якого тексту «хмарку слів», в якій розмір кожного слова залежить від частоти використання в тексті. Ось так виглядатиме Декларація про державний суверенітет України:

 

Deklaracja

 

Це лише невелика частина можливостей, які відкриті для сучасних журналістів. Звісно, що більшість наведених сервісів, безплатно надають обмежену кількість мегабайтів, але навіть на початках цілком можна обійтися малою кров’ю.

 

Piddubny.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13783
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду