Живі і мертві («Сталінград»)

Живі і мертві («Сталінград»)

5 Жовтня 2013
13880
5 Жовтня 2013
10:40

Живі і мертві («Сталінград»)

13880
Режисер Федір Бондарчук та продюсер Олександр Роднянський презентували у Києві свій «Сталінград».
Живі і мертві («Сталінград»)
Живі і мертві («Сталінград»)

Сам блокбастер як привід для цього суб'єктивного оперативного відгуку в низці гучних осінніх прем'єр виглядає трохи екзотично. Найкраще місце йому в прокаті - на початку травня. (Якого-завгодно року). Але обов'язково акурат - до Дня Перемоги. Свята ради цей дорогий проект передбачає: а) помірний пафос, б) билинно-комп'ютерну героїзацію подвигу російської людини у ВОВ; в) а також перегук із деякими катаклізмами сучасності. 

 

Цей «Сталінград», можливо, плутатимуть в кінопошуковиках різні користувачі. На межі століть це вже третій однойменний фільм із назвою кривавого міста-примари. 1990-го знаменитий кінобаталіст Юрій Озеров зняв свій «Сталінград» як продовження епопеї «Визволення». І юний Федя Бондарчук там навіть щось грав. 1992-го з'явився «Сталінград» німецький, від режисера Йозефа Вільсмайєра. І одне з виразних облич картини - Томас Кречманн - стало єдиною акторською прикрасою «кібер-нуару» від Федора Сергійовича. 

 

Очевидно, той німецький фільм 20-річної давності (попри різне ставлення до його художніх вартостей) менш відомий шанувальникам військового кіно. При тому що тему Сталінграда картина розгорнула гостро і безжалісно. То був Сталінград очима елітного німецького взводу, що гине. Пещені, гарненькі «фрици» вирушали в Сталінград як на парад. А потрапили в пекло! Німецький постановник нещадно показав фактичне божевілля і розпад індивіда в чужому для нього середовищі. Повторюю, не на параді, коли вони дружно марширували всією Європою «без єдиного пострілу», а в самому пеклі. 

 

Тим часом основа фабули прем'єрного кінотвору Ф.Бондарчука відсилає до параграфів радянських шкільних підручників. Коли, пригадую, навіть мені втовкмачували в голову трагічний сюжет про знаменитий будинок Павлова. Який став символом непереможності захисників міста і захисників Батьківщини. Сценаристи Ілля Тількін і Сергій Снєжкін, як стверджують релізи, використали в розробці свого сценарію мотиви та лінії «Життя і долі» - видатного роману Василя Гроссмана. І, можливо, ці «мотиви» навіть хтось зможе намацати за дві з гаком години? Але тут-таки вони й «розплавляться» під потужним натиском кібертехнологій новітнього «Сталінграда». Оскільки... Життя і доля (можна навіть без лапок) - це все-таки розповідь про трагедію людини засобами художньої і людської виражальності. А прем'єрний «Сталінград» - це використання військової теми виключно крізь призму новітніх і дуже якісних технологій. На які не поскупилися продюсери. І в цьому плані третій «Сталінград» - абсолютний продюсерський успіх. Освоєно 30 млн дол., 10 із яких дав російський Фонд кіно (слід гадати, не за гарні очі, а за певні ідеологічні сигнали), - освоєно об'ємно, докладно, показово, масштабно. Комп'ютерна «візуалізація» звірств фашизму і подвигу росіян виконана так технічно, що, здається, кожен кадр вилизаний до дірок. І, безперечно, мають рацію глядачі, котрі сприйняли «Сталінград» як нову неймовірну комп'ютерну мегагру. А ще з урахуванням формату IMAX3D це особливо вражає. Доти, доки не втомлюються очі від «нуару» й екранного «медляка». 

 

Зазвичай людські історії всередині таких ось «кібер-атак» завжди тьмяніють. І виконують додаткову функцію стосовно магістрального завдання постановників. 

А завдання це - в освоєнні нових прокатних територій (навіть Китай купив цю картину для демонстрації); у залученні підлітків із попкорном у зубах у нову для них віртуальну «кіногру», чим тут і є тема ВОВ. (Правда, для підліткового кіно бракує «екшена» та яскравого наскрізного героя, про що Снєжкін і Тількін мусили знати.) 

 

Сама розповідь про п'ятьох солдатів, які захищають будинок і дівчину, - не така вже «обов'язковість» навіть для режисера. Цих солдатів могло бути сто, а дівчат - двадцять. І сюжетна лінія могла бути тут якою-завгодно. Благо, військова тема годує легіони нинішніх бездарних сценаристів, що прирікають саму цю важливу тему на «інфляцію», втому глядача від її нелюдської й комерційної амортизації. І місія цієї картини - в тому, аби дати «урок історії», але через атракціон. Достукатися до сердець американських (!) кіноакадеміків - із допомогою їм знайомої «азбуки Морзе», тобто військового гламуру в журавлинному соусі (як відомо, «Сталінград» висунуто на «Оскар» від Росії). 

 

...Отож, коли висували це кіно на «Оскар», великодосвідчений Микита Сергійович Михалков і поставив у ЗМІ риторичне запитання. «А в цьому «Сталінграді» душа є?» - запитав постановник «Цитаделі» і «Предстояння». 

 

І ось одна з версій відповіді. Душа все-таки має бути і передбачається в тих творах, де Автор розповідає про живих людей та їхні ж людські драми. А коли вільна інтерпретація міфу про війну апріорно апелює до технологічного наповнення проекту, то й герой тут - не людина, а частіше - робот. Кібер-привид у кібер-нуарі. І майже всі герої в цьому «Сталінграді» - «мерці». Це, звісно, не зомбі з треш-репертуару, а механічні агрегати, позбавлені якихось проявів непередбачуваності людських імпульсів, глибини та парадоксальності характерів. Власне кажучи, життя і долі... У 3D всі вони маячіють у глядача перед носом, а тим часом страшно далекі вони від народу. Бо між «живими», про які розповідав нам справжній військовий кінематограф, і «мертвими», яких намагається вирощувати 3D-атракціон (із амебами та блондинками-моделями в головних ролях), - трагічна прірва. «Живі» (і це не обов'язково тільки радянське військове кіно) відкривають безодні небутафорських трагедій Другої світової. А цих «мертвих» використовує режисер Ф.Бондарчук у вигляді персонального амбіційного наполеонівського плану - «умити Голлівуд»! Або ж: вибудувати на руїнах Сталінграда такий собі «новий російський Віфлеєм». Тобто... Завдання в них різні. У «живих» (із кінооригіналів). І в мертвих - з комп'ютерних кіноігор. 

 

Сказане вище зовсім не означає, що перегляд «Сталінграда» - марно витрачений час. Фільм щедро наповнений штучними образами, яскравими деталями і навіть азійськими кінозапозиченнями (любо-мило дивитися, як б'ються й стріляють бійці). Люди горять, наче смолоскипи. Солдати ковзають по воді, як пророки. Кулі свистять біля скроні. Руїни Сталінграда, відтворені під Санкт-Петербургом, зруйновані дощенту, показані в деталях, об'ємно. У картині є навіть притягнута за вуха паралель із Фукусімою. Буцім нащадок уцілілої в сталінградському будинку героїні рятує під завалами бідних японців. І цим ніби продовжує шляхетну справу батьків. При тому що «Фукусіма» й «Сталінград» - катастрофи різного ряду і рівня осмислення. 

 

Ось тому, мудруючи над запитанням Микити Сергійовича: «А чи є душа?» - відповім так: «Коли атракціону заради освоюють 30 млн у.о., то, природно, душа перетвориться на сутінки, на нуар».

 

Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13880
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду