Отар Йоселіані: Я навчався кінорежисурі у Довженка...

30 Березня 2007
19572
30 Березня 2007
14:22

Отар Йоселіані: Я навчався кінорежисурі у Довженка...

19572
Грузинський кінорежисер Отар Йоселіані надзвичайно правдивий співрозмовник і це ще раз засвідчує його інтерв’ю Радіо Свобода під час його нинішнього перебування на празькому кінофестивалі «Фебіофест», де він отримав нагороду за вклад у світове кіно.
Отар Йоселіані: Я навчався кінорежисурі у Довженка...

Грузинський кінорежисер Отар Йоселіані надзвичайно правдивий співрозмовник і це ще раз засвідчує його інтерв’ю Радіо Свобода під час його нинішнього перебування на празькому кінофестивалі «Фебіофест», де він отримав нагороду за вклад у світове кіно. Раніше Йоселіані називав своїм вчителем українського кінорежисера Олександра Довженка. Він так і казав, що «навчався я цьому ремеслу у Довженка...». За свої 73 роки Отар Йоселіні знімав фільми понад 40 років. Що його й далі приваблює в кіно? – таким було перше запитання Радіо Свобода.

О. Й.: Знаєте що? Я трохи дивуюся факту, що діти сьогодні не читають книг. Вони не слухають музику. Вони лише сидять перед комп’ютерами. Тому я думаю, що кіно залишається поки-що найяскравішим і найбільш стимулюючим явищем. Ви в змозі відчути і зрозуміти явище лише за 2 години. Тому я думаю, що я і мої колеги несуть велику відповідальність. Ви не маєте права нести вашій аудиторії егоїстичну думку чи брехливе почуття. Якщо ми будемо чесними, то діти засвоять і сприймуть це. На жаль, в Грузії більше немає кіно. Кіно продали: зробили ринком. Що було раніше кіностудією, нині стало ковбасною фабрикою чи заводом шампанського. Ці приміщення навіть використовують для збивання домовин. Частину з цього було продано чи передали в оренду телебаченню. Вони збудували церкву з бетону і завели туди батюшку – керівництво кіностудії мало на увазі, що перед зйомками кінорежисери мають зайти до церкви і перехреститися...

Р.С.: ...і добрий фільм гарантований?

О. Й.: І добрий фільм гарантований.

Р.С.: Але, не зважаючи на це, все ж декілька нових фільмів у Грузії було знято. І вони були зняті, що важливо, на грузинські гроші, не бюджетні, а спонсорські... Виглядає, що діловий світ зацікавлений в грузинському кіно. Чи ви вважаєте, що ця жменька фільмів ознака якогось покращення?

О. Й.: На мою думку, коли хтось – хто фінансує фільм, вимагає яким вимогам має відповідати фільм, тоді це – найгірша форма цензури. Коли у фільмі Ґеорґія Шенґелая «Піросмані», Ніко Піросмані малює і хтось йому диктує що зробити чорним і ще щось зробити, тоді художник кидає пензлі та йде геть, кидаючи тому порадникові, щоб він малював сам.

Р.С.: Ви жили у Франції понад 25 років. Що було важче – створення фільмів в Радянському Союзі, коли ви там жили, чи створення кіно у Франції нині?

О. Й.: В СРСР була установа, котра називалася Державний Комітет Кінематографії. Він мав єдину функцію – цензуру. Але всі бюрократи, адміністратори були так само залякані системою, як і ми. Тому вони дійсно поважали тих, хто не вписувався у правила. Тому вони навіть допомагали нам – Ґеорґію Шенґелая, Глєбу Панфілову, Андрєю Тарковскому, Сєрґею Параджанову... Хоча чимало фільмів було заборонено на десятиріччя. І мій фільм – «Пісня про квітку» 35 років був заборонений... Я, наприклад, думаю, що чорно-біле кіно найкраще. Однак у Франції – і всюди у Європі, якщо ви не створюєте кольорове кіно, ви не отримаєте фінансової підтримки від телебачення...

Василь Зілгалов, «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19572
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду