П´ять новинок українського кіно (ВІДЕО)

13 Вересня 2013
18505
13 Вересня 2013
15:00

П´ять новинок українського кіно (ВІДЕО)

18505
Восени в широкий прокат вийдуть вітчизняні стрічки різних жанрів. Серед них бойовик, байопік, трилер, артхаус і фільм для дітей
П´ять новинок українського кіно (ВІДЕО)

 

У суботу, 14 вересня, в Україні відзначається День кіно. Цієї осені спостерігається справжній бум українських прем´єр - на екрани кінотеатрів виходить відразу п´ять картин. «Коментарі» знайомлять читачів з новинками вітчизняного кінематографа, які повинні з´явитися до кінця 2013 року.

 

Кримінальна комедія «Ломбард»

 

 

З 19 вересня на 65 екранах країни демонструватиметься бойовик вітчизняного виробництва - картина «Ломбард» Любомира Левицького. У стрічці знялися українські та російські актори. У головних ролях - виконавець головної ролі в російському фільмі «Бій з тінню» Денис Нікіфоров та український актор театру і кіно Павло Піскун (відомий за ролями в серіалах «Мухтар», «Свати», « Єфросинія») . Крім того, в картині знялися українці Сергій Романюк і Валерій Легін, а також росіянин Дені Датаєв.

 

Режисер знайшов оригінальний спосіб «оживити» професійний склад, запросивши для участі у фільмі вітчизняних шоуменів. У «Ломбарді» можна побачити гру телеведучої та моделі Василіси Фролової, а також резидентів Comedy Club Сергія «Лося» Стахова та Андрія «Бурим» Бурима.

 

Картина розповідає про двох братів, Марка і Яшу, які добре знають вулицю і вміють отримувати від неї все, що потрібно. Як правило, рідні брати рідко схожі один на одного: Марка вважають шляхетним бандитом, а Яшу - заучкою, тому що всі проблеми він вирішує за допомогою інтелекту.

 

«Пройшовши складні перипетії в юності, брати починають шукати стабільність. Саме в один із таких днів вони отримують звістку про спадщину. Нею виявляється відомий у місті ломбард, а його власником наразі є їхній рідний дядько Фелікс. Прийшовши в ломбард за своїм, хлопці отримують різку відсіч. Марк і Яша приймають рішення: будь-яким шляхом забрати спадщину. Їхні погляди і шляхи розходяться, але вони готові на все» , - розповідають про сюжет фільму його автори.

Молодий режисер Любомир Левицький прославився ще в 2006 році, коли зняв на власні гроші перший український трилер «Штольня». Зараз він паралельно працює над ще одним трилером «Тіні незабутих предків», який теж повинен вийти в прокат цього року.

 

 

                                            Фільм для дітей «Іван Сила»

 

 

 

 

З 3 жовтня на великих екранах країни стартує дитячо-юнацька пригодницька картина Віктора Андрієнка «Іван Сила», яка розповідає про життя унікального українця із Закарпаття - силача, боксера, артиста цирку Івана Фірцака. У 20- х роках минулого століття Фірцак став відомий по всьому світу завдяки перемогам у борцівських змаганнях і з важкої атлетики, проте пізніше змінив аматорський спорт на циркове мистецтво - став артистом відомого празького цирку «Герцферт». А зрештою відмовився від світової слави, можливості безтурботного і багатого життя і повернувся в Україну. За словами творців фільму, в картині вони намагаються дати відповідь на питання «Чому він так вчинив?».

 

Режисером картини став відомий актор Віктор Андрієнко. Головну роль у фільмі виконує чемпіон України з пауерліфтингу Дмитро Халаджі. Ще один український богатир - Василь Вірастюк - знявся в одній з ключових ролей другого плану. Крім того, в картині грає і сам режисер, а також Ольга Сумська, Богдан Бенюк, Володимир Комаров, Борис Барський, Ігор Письменний та інші.

 

«На прикладі життя таких людей, як Василь Вірастюк, Дмитро Халаджі та Іван Фірцак, можна показати, що будь-яка молода людина може зробити себе сама і досягти в житті багато чого, розраховуючи тільки на власні сили. Я не буду тикати пальцем і показувати, що ось так треба робити. Я буду говорити так: подивися на цю долю і винеси своє», - розповів про ідею фільму Андрієнко.

Зазначимо, що Держкіно повністю профінансувало створення цього фільму. Бюджет стрічки - 16 млн грн.

 

 

                                 Артхаусна комедія «Вічне повернення»

 

 

 

 

У жовтні можна буде насолодитися новим дітищем Кіри Муратової - картиною «Вічне повернення». У головній ролі 21-го фільму в творчості режисера знялася її улюблениця - Рената Літвінова. Крім того, у стрічці задіяні не менш улюблені актори культової одеситки: Олег Табаков, Сергій Маковецький, Віталій Лінецький та Наталія Бузько.



«Вічне повернення» - це історія чоловіка і жінки, розіграна кількома акторами в кількох сценах кінопроб. Діалоги в сценах залишаються ті самі, обстановка не змінюється, але кожного разу один і той самий актор «проживає» свого персонажа заново, розігруючи одну і ту саму ситуацію.



У синопсисі фільму сказано так: «Вони - колишні одногрупники, не бачилися багато років. Одного разу Він приїжджає в Її місто , щоб відвідати і запитати поради у життєвій ситуації, що склалася: Він любить двох жінок і не знає, як вчинити...»



Варто відзначити, що світова прем´єра картини відбулася на Римському кінофестивалі, де стрічка боролася за головний приз. На жаль, «Вічне повернення» там не відзначили нагородою, однак стрічка отримала багато позитивних відгуків. Наприклад, італійські критики порівняли нову роботу одеситки з творчістю француза Макса Офюльса і німця Райнера Фасбіндера. Крім того, фільм отримав премію «Ніка» в номінації «Кращий фільм країн СНД і Балтії».



Українські глядачі зможуть побачити картину з 3 жовтня.

 

 

 

Драматична замальовка «Параджанов»

 

 

На розробку сценарію, зйомки та доведення до логічного кінця фільму про культового вірмено-грузинсько-українського режисера Сергія Параджанова в цілому було витрачено близько 5 років. Зйомки картини «Параджанов» проходили в Україні, Грузії та Франції. Бюджет картини - близько 2 млн євро, половину з яких виділило Держкіно. Додамо, що «Параджанов» - перший вітчизняний кінопроект, який підтримав один із найвпливовіших європейських телеканалів ARTE FRANCE CINEMA.


Режисером, сценаристом і продюсером стрічки виступила українка Олена Фетисова. Головну роль зіграв французький режисер і актор Серж Аведікян, який був особисто знайомий з Параджановим. Також Аведікян виступив співрежисером фільму.



За словами творців, фільм вийшов біографічним, при цьому знімальна група спробувала через долю режисера показати всю драматичну історію країни. «Режисер Параджанов створює геніальні фільми. Він - небезпечно вільна людина для тоталітарного радянського режиму. Тільки непохитна любов до краси у всіх її проявах допоможе генію пережити роки ув´язнення, ізоляції та забуття», - повідомляється в синопсисі фільму. До речі, режисери картини вважають «Параджанова» драматичною замальовкою, і аж ніяк не байопіком (біографічною картиною).


Фестивальна карта фільму досить широка: стрічка була представлена ​​в офіційній програмі Каннського кінофестивалю, побувала на фестивалі «Золотий абрикос» і в Карлових Варах. Крім того , «Параджанов» отримав Золотого Дюка за «Кращий український повнометражний фільм» на Одеському міжнародному кінофестивалі. Крім того, картина буде пртендувати на «Оскар», який вручається Американською академією кінематографічних мистецтв і наук у номінації «Фільм іноземною мовою».



В український прокат «Параджанов» виходить 26 вересня.

 

 

                         Карпатський трилер «Тіні незабутих предків»

 

 

 

Другим фільмом режисера Любомира Левицького, який виходить у прокат восени, стала картина «Тіні незабутих предків». Незважаючи на очевидну подібність у назві з відомим фільмом Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», у трилера немає нічого спільного з класикою поетичного кіно. Втім, сам Левицький стверджує , що ніяких паралелей з фільмом Параджанова він не закладав, а зняв сучасний «ужастик» з молодими акторами, надихаючись історіями про карпатських мольфарів.

«У фільмі дуже багато містики та гумору. Ми задіяли як професійних акторів - Дмитра Ступку, Пашу Лі, Марину Шако, Юрія Розстального, Миколу Боклана, так і зовсім юних, нікому не відомих - Роксолану Кравчук, Владислава Никитюка», - розповів «Коментарям» Левицький.

Головний герой «Тіней...» - звичайний хлопець Іван , який краде з колекції рідного університету артефакт (Згарду) , навіть не підозрюючи, чим це загрожує. Перші здогадки приходять, коли на тілах його друзів з´являються дивні символи, які дуже нагадують те, що зображено на Згарді.

Зйомки фільму проходили на території Національного Чернівецького університету ім. Ю. Федьковича та в Карпатах. Імовірно, щоб не повторити провал свого дебюту - трилера «Штольня» - зйомки другої «страшилки» Левицький довірив оператору Марку Еверлі, який був учасником головної команди, що знімала американську сагу «Сутінки».

До речі , трилером з українським колоритом, за словами творців фільму, вже зацікавилися в Голівуді. Орієнтовно українські глядачі зможуть оцінити якість вітчизняного фільму жахів у кінці листопада - точну дату виходу фільму в прокат продюсери поки не називають.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Москаленко, «Коментарі»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18505
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду