Розслідування ТВІ: Вся правда про столичні сутички 18 травня

Розслідування ТВІ: Вся правда про столичні сутички 18 травня

28 Травня 2013
16958
28 Травня 2013
17:14

Розслідування ТВІ: Вся правда про столичні сутички 18 травня

16958
Журналісти з’ясували, чи справді так легко орендувати військову техніку, на яких умовах та скільки це коштує
Розслідування ТВІ: Вся правда про столичні сутички 18 травня
Розслідування ТВІ: Вся правда про столичні сутички 18 травня

Майже 180 допитаних свідків - так міліція рапортує про результати слідства у справі про напад на журналістів. Тиждень, що минув від дня інциденту, який стався під час сутички у центрі Києва 18 травня, підтвердив свіжий тренд останнього часу: найбруднішу роботу влада воліє робити руками добре організованих груп спортивної молоді з передмість. За порівняно невелику платню вони готові не тільки вчиняти провокації, а й нападати на кого скажуть.

 

Скандал, пов'язаний із появою 18 травня у Києві бронетранспортера, його захисників-спортсменів із Білої Церкви та бійку між ними і "свободівцями" обговорювали цілий тиждень. А напад білоцерківських спортсменів на фотографа Влада Соделя та журналістку Ольгу Сніцарчук став темою номер один й навіть призвів до конфлікту голови уряду Миколи Азарова з урядовими журналістами.

 

 

"Регіонали" нас дуже жорстко підставили

 

Події 18 травня обростали новими деталями, домислами й оцінками. А коли з'явилося відеозвернення головного антигероя 18 травня Вадима Тітушка на прізвисько "Румун", інтернет вибухає обурливими коментарями. Попри те, що сотні людей бачили "білоцерківських" біля антифашистської сцени Партії регіонів, він заявляє, що найняли їх... опозиціонери.

 

"Мы стояли на стороне оппозиционеров, смотрели за гражданским порядком. Чтоб никаких набегов со стороны "регионов" не было", - заявив Тітушко.

 

Але з відзнятих різними телеканалами відеоматеріалів очевидно, що поведінка цих молодиків-спортсменів - не захист і не охорона громадського порядку. Насправді це називається штовхатися, плюватися та кидатися пляшками - тобто хуліганити.

 

Часопис "Український тиждень" опублікував інтерв'ю з анонімним учасником тієї бійки. За його словами, "регіонали" їх дуже жорстко підставили.

 

"Бійка сталася спонтанно. Ніхто не збирався битись, нас про це не попереджали! Повір, ми працюємо не вперше і ніколи таких несподіванок не було. Іноді ми могли поштовхатись із опонентами, зробити шоу для замовника, щоби він подивився. А це було несподівано і по-справжньому..." - розповів анонім.

 

"До другої години дня ми, як і домовлялись, охороняли сцену на так званому антифашистському мітингу. Дивились, щоб ніхто не ліз до тих, хто, власне, виступав, щоб пляшки не кидали... Потім нам сказали йти у готель "Інтерконтиненталь" по гроші. Біля готелю були "свободівці". Зав'язалася бійка. Не знаю, хто почав її і чому. Я стояв усередині натовпу. Це було вкрай несподівано. Половина наших почали тікати, ніхто не збирався вступати в конфлікт, ніхто не розумів, що коїться. Думаю, "регіонали" нас дуже жорстко підставили", - розповів учасник бійки.

 

А заяву Вадика "Румуна" про те, що нібито він працював на опозицію, анонім прокоментував так: "Його заява - справа рук організаторів, замовників від Партії регіонів. Думаю, зрештою вони "відмажуть" Румуна і вже пообіцяли йому це. Умовний термін дадуть. Щонайбільше - трохи посидить, доки стихне галас у ЗМІ..."

 

Тим часом журналісти і блогери виклали нові фотографії та відео з білоцерківськими молодиками. Зокрема знайшли фото та відео нападників на будинок київської вчительки Ніни Москаленко. Ці хлопці дуже схожі на компанію Тітушка.

 

Також знайшли відео із самим Вадимом. За словами автора відеоролика, у момент зйомки "Румун" ховається у кущах поблизу дому Москаленко.

 

Обурена такою вседозволеністю бойовиків журналістська спільнота приходить на засідання уряду і влаштовує демарш прем‘єру Азарову. Вимога одна - належне розслідування нападу.

 

Натомість Тітушка, обвинуваченого у хуліганстві, 22 травня випустили із зали Шевченківського суду під заставу у 22940 гривень.

 

 

Парламентське відлуння

 

Через події 18 травня у Верховній Раді увесь тиждень вирували пристрасті. Опозиція домоглася звіту головного міліціонера країни. Але його промова виявилася геть непереконливою.

 

"Були зроблені спроби зупинити автомобіль. Він на вимоги працівників міліції не зупинився", - розповідав міністр депутатам.

 

Насправді ж не міліція врешті зупинила провокаційний БРДМ, а народний депутат від "Батьківщини" Максим Бурбак. Але зі звіту міністра виявилося, що у той час, коли Київ був нашпигований міліціонерами і було перекрито вулиці, працівники ДАІ супроводжували техніку, у водія якої взагалі не було прав.

 

"У зв'язку з тим, що водій автомобіля не мав при собі посвідчення водія, попросив його надати місце, щоб міліціонер транспортував цей засіб у райвідділок", - пояснював Захарченко у парламенті.

 

Жодної відповіді по суті, жодного чіткого пояснення міністр не надав. Натомість чітко простежується перекладання всієї відповідальності на опозицію.

 

Такий звіт міністра Захарченка у Верховній Раді можна пояснити причетністю МВС до організації безладів.

 

Принаймні на відео чітко видно, як інспектор ДАІ, що супроводжував провокаційний БРДМ, подає рукою знак - і бронемашина слухняно слідує за міліцейським автомобілем. Відтак стає зрозуміло і те, що 18 травня робила людина, ззовні схожа на міністра Захарченка, на даху "Інтерконтиненталю" одразу ж над місцем сутичок.

 

 

Недорого й легально

 

"Знак оклику" вирішив з'ясувати, чи справді так легко орендувати подібну військову техніку, на яких умовах та скільки це коштує.

 

Інтернет багатий на пропозиції. Орендодавці пропонують навіть VIP-варіанти БРДМ зі шкіряними салонами та стереосистемою. Запевняють - усе легально.

 

"Эта техника зарегистрирована как сельхозтехника, экскаватор. Минимальное время - три часа и подача автомобиля. 3600 гривен стоимость минимального заказа", - пояснили організатори такого екзотичного виду відпочинку, як катання на бронетранспортері.

 

БРДМ навіть дозволяють прикрасити на власний смак. Але після 18 травня з'явилася умова: "Что не противоречит законодательству. І не ущемляет права других людей".

 

Ошатний власник найдешевшого варіанта оренди броньовика каже, що його БРДМ оформлений як вантажівка. Показує державний знак і страховку.

 

"Это техника, на которой можна по Киеву ездить. С номерами", - каже він. Але одразу ж уточнює, що не по центральних вулицях, а лише там, де дозволено рух вантажівок.

 

Також він додає, що під час руху містом дозволяється лише висунутися з люка. Стояти на броні - як це робили "зайці" 18 травня - заборонено.

 

Отже, орендувати техніку можна, проте за чітких правил та умов. Як же тоді можна пояснити таку зухвалість костюмованих зайців - на БРДМі без номерів і документів та ще у супроводі автівки ДАІ з мигалками? Висновок напрошується один - лише за повного потурання провокаторам з боку правоохоронних органів.

 

 

Система "ніпель"

 

Увесь цей час представники Партії регіонів послідовно намагалися втовкмачити, що опозиція, мовляв, сама винна. Нібито це вона найняла "білоцерківських", а  "конфлікт спровокували страшні озброєні "свободівці", які накинулися на мирних БРДМівських зайців".

 

"В БТРе были проколоты шины. Они не проколятся, эти шины, какой-то обычной ручкой, это были ножи", - пробував звинуватити опозицію депутат-"регіонал" Андрій Пінчук.

 

Натомість журналісти ТВі провели для депутатів Партії регіонів майстер-клас, як спустити колесо без холодної зброї - система діє і називається вона "ніпель".

 

Наприкінці минулого тижня "Знаку оклику" вдалося відшукати сумнозвісного бійця із Білої Церкви Вадима "Румуна" Тітушка та вмовити його на ще одне інтерв'ю. Він продовжує переконувати, що нібито їх спровокували на бійку.

 

Прокоментував Тітушко і фото, де нападники мирно спілкуються з бійцями "Беркута".

 

"После этой суматохи нас, как "Беркут" оттеснил, мы отошли в парк, "Беркут" нас провел и просто сказал, чтобы мы разьезжались по домам, чтобы не было никаких лишних движений", - розповів головний антигерой подій 18 травня.

 

Тітушко самовпевнений і зовсім не розкаюється. Єдиний урок, який він виніс для себе - більше за гроші на мітинги не ходитиме.

 

"Мне просто после одного инцидента в дальнейшем нет желания приезжать на такие мероприятия", - каже він.

 

Остаточну оцінку діям білоцерківських спортсменів та особисто Тітушка має дати суд та створена у Верховній Раді тимчасова слідча комісія.

 

Однак постраждалі журналісти - Влад Содель і Ольга Сніцарчук - вірять у справедливий вердикт лише за умови, якщо триватиме тиск на МВС. Вони переконані: якби не це, то взагалі невідомо, чи порушили б кримінальну справу.

 

"Це не ми мали подавати заяву, це безпосередньо мала би бути їхня дія. А не так, як це відбулося в той спосіб, коли журналісти тиснуть безпосередньо на верхівку МВС міста Києва", - коментує Влад Содель.

 

ТВі і надалі стежитиме за перебігом розслідування цієї справи та долею спортсменів-найманців.

 

Максим Савчук, ТВі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Максим Савчук, ТВі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16958
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду