Закон про роздержавлення друкованих ЗМІ досі не ухвалений через відсутність компромісу – експерти

26 Лютого 2013
6094
26 Лютого 2013
15:54

Закон про роздержавлення друкованих ЗМІ досі не ухвалений через відсутність компромісу – експерти

6094
Експерти пропонують, щоб інший суб’єкт законодавчої ініціативи підготував і зареєстрував компромісний законопроект
Закон про роздержавлення друкованих ЗМІ досі не ухвалений через відсутність компромісу – експерти

Реформування державних і комунальних засобів масової інформації - одне з найтриваліших у незалежній Україні. Про це зазначили учасники засідання експертної ради з питань приведення законодавства у сфері медіа до європейських стандартів, яке відбулося 26 лютого в рамках програми «Відкрита розмова». 

 

«Вже пора нагороджувати медаллю за участь у підготовці чергового законопроекту про роздержавлення друкованих ЗМІ ветеранів цього процесу», - зауважив голова НСЖУ Олег Наливайко.

 

Спроби ухвалити відповідний законопроект тривають в Україні вже понад 10 років. Парламентська асамблея Ради Європи 2005 року закликала Україну розпочати роздержавлення друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади та місцевого самоврядування. Останній законопроект «Про реформування державних і комунальних засобів масової інформації» був розроблений Держкомтелерадіо і переданий 5 жовтня 2012 року до Кабміну. Уряд в свою чергу 22 листопада повернув цей проект на доопрацювання.

 

У доопрацьованому законопроекті за пропозицією Мінекономрозвитку та Держпідприємництва вилучено положення стосовно: безоплатної передачі у власність господарського товариства, створеного трудовим колективом реформованого друкованого ЗМІ; встановлення для редакцій реформованих друкованих ЗМІ пільгових умов надання в оренду приміщень; надання державної підтримки реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери розповсюдження.

 

11 лютого 2013 року Держкомтелерадіо провело узгоджувальну нараду з НСЖУ, яка заявила, що не підтримує зауваження Мінекономрозвитку та Держпідприємництва та заперечуватиме проти ухвалення закону у запропонованій редакції.

 

На засіданні експертної ради 26 лютого Олег Наливайко і юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська знову активно виступили проти такої редакції проекту. На їхню думку, майно редакціям комунальних ЗМІ треба безоплатно віддавати у власність, а приміщення - у довгострокову оренду (на 15 років) на пільгових умовах, має бути державна підтримка реформування, варто повернутися до пілотного проекту, в якому погоджувалися взяти участь кілька десятків редакцій.

 

Ще одна принципова позиція стосується створення офіційних друкованих видань НСЖУ проти того, що редакції комунальних друкованих ЗМІ можуть перетворити на офіційні друковані вісники органів влади. За словами Тетяни Котюжинської, міністерства чи відомства можуть перетворювати свої офіційні видання у вісники без створення редакції. А комунальні ЗМІ мають залишатися повноцінними виданнями із своїми редакційними колективами.

 

Заступник директора Департаменту відносин власності Мінекономрозвитку Тетяна Терещенко зауважила, що держава не може віддати безоплатно приміщення, які були у державній власності.

 

Свої позиції щодо умов роздержавлення друкованих ЗМІ висловили представники Держкомтелерадіо, УАВПП, ГО «Детектор медіа» та інші учасники експертної ради.

 

Оскільки компромісу щодо останнього законопроекту так і не було знайдено, було запропоновано підготувати ще один більш соціально спрямований законопроект і зареєструвати його іншому суб'єкту законодавчої ініціативи, приміром Президенту України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6094
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду