Микола Томенко: Питання інформаційної безпеки та розвитку українського радіо має розглянути РНБО

22 Лютого 2013
4488
22 Лютого 2013
10:58

Микола Томенко: Питання інформаційної безпеки та розвитку українського радіо має розглянути РНБО

4488
Україна досі не визначилася щодо перспектив цифрового радіомовлення
Микола Томенко: Питання інформаційної безпеки та розвитку українського радіо має розглянути РНБО

Держава повинна виробити стратегію не лише збереження, а й розвитку трьох каналів Національного радіо в Україні. Про це сказав голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко під час круглого столу на тему: «Стан, проблеми та перспективи розвитку радіомовлення в Україні», який відбувся 21 лютого в парламенті. Він повідомив, що вимагатиме від Президента, щоб на засіданні РНБО найближчим часом було розглянуто питання інформаційної безпеки України і, зокрема, щодо розвитку мовлення і належного фінансування Національної радіокомпанії (НРКУ).  

 

За словами голови Комітету, сьогодні складається враження, що, свідомо чи ні відбувається системне знищення поодинокого ресурсу пропагування української історії, культури і традиції. Про це свідчить і той факт, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення в минулому році не видала Національній радіокомпанії жодної ліцензії на FM-мовлення у великих містах, а 9 обласних державних радіокомпаній досі не мають FM-діапазону.

 

«Подібну позицію займає і держава загалом у частині фінансування Національної радіокомпанії на 2013 рік. Фактично, це - "фінансування виживання" або підготовка до банкрутства. Саме ця обставина призвела до вимкнення на кілька днів на початку лютого майже третини мовлення Національної радіокомпанії України», - зазначив Микола Томенко.

 

Він зауважив, що спільними зусиллями профільного парламентського Комітету, громадськості та фахівців вдалося повернути мовлення українського радіо, але проблема залишається невирішеною. «Тому нам потрібно вимагати при перегляді Держбюджету збільшення фінансування Національної радіокомпанії України, а також ставити питання щодо необхідності розширення її мовлення в FM-діапазоні», - зазначив Голова Комітету.

 

 

Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович запропонував визначити можливий частотний діапазон для загальнонаціональних мереж мовлення для трьох програм Національної радіокомпанії з метою покриття 100% населення України. Цю інформацію має надати «Укрчастотнагляд» на замовлення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. На його думку, також потрібен аналіз абонентської бази радіослухачів та способів прийому населенням програм українського радіо. На основі цієї інформації треба підготувати проект технічної модернізації передавальних засобів НРКУ, можливо не тільки за рахунок не тільки бюджетного фінансування. Він вважає, що наразі потрібні зміни до закону про держбюджет на 2013 рік в частині збільшення фінансування державного радіомовлення.

 

На круглому столі практично не прозвучала інформація щодо розвитку радіомовлення в інтернеті. Натомість були висловлені негативні думку щодо перспектив цифрового радіомовлення. Зокрема, голова правління Східноєвропейського інституту проблем медіа Ольга Большакова зазначила, що наразі недоцільно впроваджувати цифрове мовлення в комерційному секторі.

 

«Причина в дорогих приймачах цифрового радіо для споживачів, ціна яких сягає до 100 доларів. При тому, що безкоштовні приймачі FM-діапазону на сьогодні є в кожному мобільному телефоні. В умовах України, де є багато радіостанцій, які забезпечують плюралізм джерел інформації, для слухачів не буде вирішальним фактором збільшення кількості радіостанцій. Європейський союз міжнародного електрозв'язку відклав підписання регіональної угоди по цифровому радіо, і ми також відклали подальшу роботу над цим питанням. Втім, це не стосується НРКУ, яка за рахунок держбюджету може собі дозволити поширення приймачів серед малозабезпечених верств населення і розбудову інфраструктури цифрового радіо», - сказала Ольга Большакова.

 

 

За твердженнями представників «Укртелекому», які посилалися на своє дослідження за 2008-2012 рр., абонентська база слухачів дротового радіо за чотири останні роки впала на 48%. Якщо така тенденція триватиме, то через чотири роки таких абонентів залишиться 0,5 млн. «Укртелеком» постійно несе збитки, надаючи цю послугу, окрім того, що обладнання застаріло, ще й мережі поступово переходять у приватні руки, сказали учасники заходу.

 

На думку, генерального директора НРКУ Тараса Аврахова, такої ганебної ситуації, в якій опинилося державне Українське радіо і щодо мереж, і щодо фінансування немає в жодній країні Європи.

 

У круглому столі, співорганізаторами якого стали парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації й Держкомтелерадіо, взяли участь народні депутати, генеральний директор НРКУ Тарас Аврахов, члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, представники «Укрчастотнагляду», «Укртелекому», обласних ОДТРК, громадських організацій, журналісти та ін.

 

 

Як відомо, 5 лютого на прохання НРКУ Концерн РРТ вимкнув усі УКХ-передавачі та більшість ФМ-передавачів НРКУ. За словами генерального директора НРКУ Тараса Аврахова, коштів, виділених НРКУ Держкомтелерадіо на трансляцію програм у 2013 році, вистачає тільки на роботу 32 ФМ-передавачів.

 

7 лютого прем'єр-міністр Микола Азаров підписав доручення Міністерству фінансів України щодо збільшення видатків для забезпечення в необхідному обсязі трансляції телерадіопрограм, вироблених для державних потреб, під час підготовки законопроекту щодо внесення змін до державного бюджету на 2013 рік.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду