Міліція закрила кримінальне провадження щодо цензури в УНІАН

19 Лютого 2013
5590
19 Лютого 2013
18:05

Міліція закрила кримінальне провадження щодо цензури в УНІАН

5590
Зазначене кримінальне провадження витребувано до Головного слідчого управління для вивчення повноти проведеного досудового розслідування та перевірки обґрунтованості прийнятого рішення
Міліція закрила кримінальне провадження щодо цензури в УНІАН

Міліція встановила відсутність в діянні складу кримінального правопорушення і закрила кримінальне провадження щодо цензури в УНІАН. Про це йдеться в офіційному листі першого заступника начальника ГСУ МВС України генерал-майора міліції О.М. Гончарова на адресу прес-секретаря Президента, керівника Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів Дарки Чепак.

 

«11.01.2013 СВ Шевченківського РУ ГУМВС в м. Києві за результатами розслідування прийнято рішення про закриття кримінального провадження № 12012110100002143 на підставі п. 2 (встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення) ч. 1 ст. 284 (Закриття кримінального провадження) КПК України. Зазначене кримінальне провадження витребувано до Головного слідчого управління для вивчення повноти проведеного досудового розслідування та перевірки обґрунтованості прийнятого рішення», - йдеться у листі.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 18 лютого на черговому засіданні міжвідомчої робочої групи представники трудового колективу УНІАН поцікавилися у правоохоронців долею заяви про цензуру і агенції. Представник Генпрокуратури Віталій Білоус пообіцяв надати відповідь 19 лютого.

 

Крім того, Дарка Чепак запропонувала направити запит в Комісію з журналістської етики щодо дотримання журналістських стандартів інформаційним агентством УНІАН. Сьогодні, 19 лютого, відбудуться збори трудового колективу УНІАН щодо ситуації, яка склалася в агенції після оприлюднення фальшивих новин.

 

Нагадаємо, що 11 лютого ВО «Батьківщина» заявила, що сайт УНІАН розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка.  Недостовірними названо інформацію від імені Сергія Власенка про спроби його отруєння та стеження за ним осіб «у костюмах мультиплікаційних ведмедів». Також 11 лютого народний депутат Олександра Кужель заявила, що новину УНІАН Кужель: «Мене можуть посадити на 10 років» частково сфальсифіковано й додано декілька неправдивих абзаців. Новини вийшли лише на сайті, а в стрічці новин інформаційної агенції, які отримують інші медіа за передплатою, її не було.

 

Шість редакторів сайту УНІАН зробили спільну заяву, що впевнені: сфальшовані коментарі - це джинса, і відповідальність за це мають нести гендиректор агентства і шеф-редактор. Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий відмовився коментувати «Детектор медіа» цю заяву.

 

Також Незалежна медіа-профспілка України у зв'язку з цими подіями заявила, що призначене кілька місяців тому керівництво інформаційного агентства УНІАН, має піти у відставку.

 

Колектив УНІАН у свою чергу оприлюднив звернення до основного акціонера Ігоря Коломойського, голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка та керівника групи «1+1» Олександра Ткаченка, у якому також закликає з метою зберегти репутацію УНІАН відкликати призначений на початку 2012 року менеджмент. Ініціативна група планує провести 19 лютого збори трудового колективу агенції.

 

«Детектор медіа» друкує лист правоохоронців повністю:

 

Прес-секретарю Президента України Керівнику міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів Чепак Д.О.

 

Щодо ситуації навколо УНІАН

 

Шановна Даріє Олександрівно!

 

У Головному слідчому управлінні у межах компетенції опрацьовано питання, які порушувалися 18.02.2013 на засіданні міжвідомчої робочої групи у рамках програми «Відкрита розмова» щодо конфліктної ситуація, яка склалася у інформаційному агентстві УНІАН та порушення прав журналістів цього агентства на здійснення ними законної професійної діяльності, у зв'язку з чим повідомляємо наступне.

 

27.12.2012 до Шевченківського РУ ГУМВС України в м. Києві з прокуратури Шевченківського району надійшли матеріали за зверненням заступника голови Всеукраїнської професійної спілки С.Гузь щодо порушення генеральним директором ІА УНІАН Осадчим В.В. трудових прав, що виразилося в умисному перешкоджанні професійній журналістській діяльності працівників агентства.

 

28.12.2012 відомості СВ Шевченківського РУ внесені до ЄРДР та розпочате досудове розслідування № 12012110100002143 за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) КК України.

 

У ході слідства установлено, що генеральний директор УНІАН Осадчий В.В. довів до відома редакторів інтернет-сайту УНІАН Жаловаги Л.І. та Романенко В.М., що на підставі службової записки керівника інтернет-проекту УНІАН Кондратенка М. їх оштрафовано на суму 200 грн. кожну за оприлюднення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою».

 

Допитаний Осадчий В.В. що 26.10.2012 до нього у службовий кабінет зайшов керівник департаменту інтернет-проектів УНІАН Кондратенко В., який повідомив, що редактор сайту УНІАН Романенко В.М. та старший випусковий редактор Жаловага Л.І. випустили новину на сайті УНІАН, яка містила спотворену інформацію. Після чого Осадчий B.B. викликав до себе вказаних редакторів, щоб розібратись в даній ситуації. Довівши до редакторів інформацію Кондратенко В. повідомив редакторам, що має намір їх оштрафувати на суму 200 грн. за недотримання виробничої дисципліни. Вищевказані редактора не погодилися з рішенням Кондратенко В. Через декілька днів, розібравшись в даній ситуації, було вирішено не накладати штрафні санкції на Жаловагу Л.І та Романенко В.М. Після цього було проведено службове розслідування, за результатами якого керівнику інтернет-проектів УНІАН Кондратенку В. винесена догана та відсторонено від займаної посади.

 

Допитані Жаловага Л.І. та Романенко В.М. пояснили, що 26.10.2012 керівник департаменту інтернет-проектів УНІАН Кондратенко В. довів до їх відома, що на них буде накладено штрафні санкції у вигляді грошового стягнення за розміщення на сайт УНІАН новину під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». З цим рішенням Жаловага Л.І. та Романенко В.М. не погодилися вважаючи, що такі дії є проявом цензури.

 

11.01.2013 СВ Шевченківського РУ ГУМВС в м. Києві за результатами розслідування прийнято рішення про закриття кримінального провадження № 12012110100002143 на підставі п. 2 (встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення) ч. 1 ст. 284 (Закриття кримінального провадження) КПК України.

 

Зазначене кримінальне провадження витребувано до Головного слідчого управління для вивчення повноти проведеного досудового розслідування та перевірки обґрунтованості прийнятого рішення.

 

З повагою

перший заступник начальника

ГСУ МВС України

генерал-майор міліції                                                                      О.М. Гончаров  

 

19.02.2013

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5590
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду