Правоохоронці презентували пам’ятку «Взаємодія міліціонера з медіа»

19 Лютого 2013
8365
19 Лютого 2013
13:48

Правоохоронці презентували пам’ятку «Взаємодія міліціонера з медіа»

8365
Міліція не повинна порушувати права журналістів. Журналісти не повинні заважати міліції виконувати свої обов’язки
Правоохоронці презентували пам’ятку «Взаємодія міліціонера з медіа»

Представники МВС на засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яке відбулося в «Укрінформі» 18 лютого, презентували сигнальний варіант пам'ятки «Взаємодія міліціонера з медіа».

 

За словами заступника начальника Управління зв'язків з громадськістю МВС України Сергія Бурлакова, розробники пам'ятки протягом тижня очікують зауважень чи доповнень до тексту. Після доопрацювання пам'ятка буде надрукована і надана правоохоронцям. 

 

Розроблена МВС пам'ятка складається з кількох розділів: «Права та обов'язки журналіста»; «Права та обов'язки міліціонера»; «Правовий довідник»; «Чому важливо співпрацювати зі ЗМІ»; «Основні елементи інтерв'ю», а також контактної інформації.

 

В'ячеслав Штучний, перший заступник директора Інституту УДО України КНУ ім.Т.Шевченко, та Сергій Бурлаков, заступник начальника Управління зв'язків з громадськістю МВС України

 

Зокрема, у «Правовому довіднику» нагадується, що в МВС діють накази про вдосконалення взаємодії правоохоронців зі ЗМІ, згідно з якими міліціонери зобов'язані надавати допомогу журналістам при здійсненні їхньої законної діяльності. Наголошується, що міліціонерам важливо пам'ятати, що перешкоджання законній професійній діяльності журналістів тягне за собою відповідальність згідно зі ст. 171 Кримінального кодексу України.

 

Відповідно до цієї пам'ятки, журналіст має право: здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом; безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, зазначених законодавством; після пред'явлення документа, що засвідчує його професійну належність, працівник ЗМІ має право збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових безпорядків, воєнних дій, крім випадків, передбачених законом.

 

Водночас  журналіст зобов'язаний: подавати для публікації об'єктивну і достовірну інформацію; представлятися та пред'являти редакційне посвідчення чи інший документ, що засвідчує його приналежність до друкованого ЗМІ (ст. 26 Закону України «Про друковані засобів масової інформації (пресу) в Україні»); дотримуватися встановлених суб'єктом владних повноважень правил внутрішнього трудового розпорядку, не перешкоджати діяльності його службових та посадових осіб.

 

Міліціонер же має право: тимчасово, в межах чинного законодавства, обмежити права і свободи громадян, якщо без цього не можуть бути виконані покладені на нього обов'язки, й зобов'язаний дати їм пояснення з цього приводу; проводити аудіо-, відео, фото фіксацію як допоміжний засіб попередження протиправних дій та розкриття правопорушень; Відповідно до своєї компетенції тимчасово обмежувати або забороняти доступ громадян на окремі ділянки місцевості чи об'єкти з метою забезпечення громадського порядку, громадської безпеки, охорони життя і здоров'я людей.

 

У свою чергу він зобов'язаний: при звертанні до громадянина працівник міліції повинен назвати своє прізвище і звання та пред'явити на його вимогу службове посвідчення; незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу в разі звернення до нього громадян або службових осіб із заявою чи повідомленням про події, які загрожують особистій чи громадській безпеці, або у разі безпосереднього виявлення таких, зобов'язаний вжити заходів до попередження і припинення правопорушень, рятування людей, надання допомоги особам, які її потребують, встановлення і затримання осіб, які вчинили правопорушення, охорони місця події та повідомити про це найближчий підрозділ міліції.

 

«Ти повинен роз'яснити ЗМІ - хто уповноважений коментувати конкретні події та надати контакти відповідної особи. Якщо ситуація потребує негайного пояснення дій міліції на місці (приміром, загроза мінування, масштабне ДТП з перекриттям руху, надзвичайні події тощо), то слід стисло поінформувати представників ЗМІ про те, що сталося», - йдеться у пам'ятці.

 

Також у пам'ятці роз'яснюється, чому міліціонерам необхідно співпрацювати за ЗМІ. «Більшість громадян дізнається про роботу міліції із ЗМІ, тому взаємодія з медіа - важливий напрямок у роботі правоохоронців», - зазначається у тексті.

 

Крім того, у пам'ятці коротко окреслені основні елементи інтерв'ю, які повинен знати кожен правоохоронець: «Розповідай достовірно про обставини того, що сталося; упевнено кажи про зроблене міліцією; не бреши журналістам. Якщо не володієш точною та повною інформацією, краще не доказати, аніж щось вигадати; зверни увагу на свій зовнішній вигляд та ін.».

 

Розробники пам'ятки закликають міліціонерів давати зрозумілі для кожного громадянина коментарі. «Уникай службової термінології, скорочень або розтлумачуй їх (приміром, СОГ - слідчо-оперативна група, ДГБ - департамент громадської безпеки тощо)», - зазначається у документі.

 

Зі змістом пам'ятки можна познаймитись тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8365
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду