Колектив УНІАН звернувся з листом до власників і керівництва холдингу (ОНОВЛЕНО)

13 Лютого 2013
9178
13 Лютого 2013
19:02

Колектив УНІАН звернувся з листом до власників і керівництва холдингу (ОНОВЛЕНО)

9178
Колектив УНІАН звернувся з листом до власників і керівництва холдингу (ОНОВЛЕНО)

Трудовий колектив інформаційного агентства УНІАН оприлюднив звернення до основного акціонера Ігоря Коломойського, голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка та керівника групи «1+1» Олександра Ткаченка.

 

З метою зберегти репутацію як УНІАН, так і самих себе, співробітники УНІАН закликають адресатів «визнати помилки, яких припустився новий менеджмент агентства» і здійснити наступні кроки:

 

- відкликати призначений на початку 2012 року менеджмент, який перебуває на посадах вже впродовж року і «чия діяльність засвідчила їх невміння керувати інформаційним агентством»;

 

- запровадити тимчасове управління агентством під егідою Ради засновників агентства;

 

- доручити новому оперативному керівництву агентства розробити програму санації ІА УНІАН, яка передбачала б поступове відновлення втрачених ІА УНІАН позицій.

 

- створити Редакційну раду, яка унеможливить повторення в майбутньому випадків порушення правил професійних стандартів та етики з боку новопризначеного менеджменту.

 

Колектив УНІАН ознайомив зі своїм зверненням про ситуацію в агентстві міжнародну та європейську спільноту. Звернення, а також пояснювальний документ щодо розвитку ситуації в агентстві протягом останнього року було передано Делегації ЄС в Україні, членам Європейського парламенту, комісару з питань прав людини Ради Європи, Генеральному секретарю Ради Європи та представникам Парламентської Асамблеї Ради Європи, а також представнику ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

 

Крім того, зазначені документі були надіслані в Міжнародну федерацію журналістів та організацію «Репортери без кордонів» для ознайомлення із ситуацією.

 

Збір підписів співробітників під зверненням триває, станом на 14 лютого зібрано 42 підписи.

 

Нагадаємо, ВО «Батьківщина» заявила про те, що сайт УНІАН 11 лютого розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка. Після цього із сайту УНІАН повідомлення спершу було видалено, однак згодом відновлено. Генеральний директор агенції Вадим Осадчий ситуації не коментує.

 

Згодом шестеро редакторів сайту УНІАН у своїй публічній заяві висловили впевненість, що сфальшовані коментарі народних депутатів, які з'явилися на сайті агентства, - це «джинса»

 

Наводимо повний текст звернення колективу УНІАН:

 

«Основному акціонеру УНІАН І.В.Коломойському

Президенту УНІАН, Голові НСЖУ О.І.Наливайку

керівнику групи «1+1» О.В.Ткаченку

 

Звернення трудового колективу ІА УНІАН

 

Шановні панове,

 

Останні події навколо ІА УНІАН змусили нас звернутися із цим відкритим зверненням на вашу адресу.

 

Поява на веб-сайті агентства двох інформаційних повідомлень, які не відповідали дійсності, щодо діяльності політиків Сергія Власенка та Олександри Кужель стали  предметом жвавого обговорення ситуації в агентстві серед політиків та експертів медіа-ринку. На жаль, мусимо констатувати, що обговорення діяльності агентства відбувається у негативному контексті. На наше переконання, поява цих сфальсифікованих повідомлень завдала нищівного удару по репутації УНІАН. Зрозуміло, що така ситуація вимагає негайного реагування з боку найвищого керівництва всеукраїнського інформагентства.

 

Поява фальшивих новин на сайті агентства стала логічним результатом і прямим наслідком діяльності призначеного рік тому нового менеджменту агентства.

 

Ще у травні 2012 року ми намагалися довести до Вашого відома, що новий менеджмент не хоче і не здатен співпрацювати з колективом агентства, який напрацьовувався роками. На жаль, наша позиція тоді не була почута.  Так само ми не отримали належної реакції з боку керуючих партнерів і засновників на ситуацію із цензурними утисками на сайті УНІАН, яка склалася восени минулого року.

 

Незаконне звільнення колишнього головного редактора, скандал з цензурою під час виборів, сфальшовані новини на сайті агентства - все це широко висвітлювалося в пресі і завдало неймовірних репутаційних втрат УНІАН. На жаль, усі намагання направити в нормальне русло співпрацю колективу з новим керівництвом не зустріли жодного відгуку.

 

Після того, як під час виборів виник цензурний скандал, творча частина агентства - 36 співробітників - направила В.Осадчому та О.Ткаченку звернення з вимогою зустрітися з колективом і нарешті розповісти про концепцію розвитку агентства, яку новий менеджмент обіцяв розробити торік. А також - ознайомити нас з результатами службового розслідування щодо фактів цензури в УНІАН. Його просто проігнорували.

 

Більше того, питання цензури в УНІАН розглядалося на засіданні МРГ при Президентові України. Група виробила рекомендації В.Осадчому, серед яких - сісти з колективом за стіл переговорів та створити Редакційну раду для уникнення подібних випадків у майбутньому. Реакції - нуль. Тепер виник скандал з "ведмедями", який може назавжди підірвати довіру читачів і передплатників до нашого агентства.

 

Результати роботи нового менеджменту засвідчили нездатність нової команди ефективно керувати процесом. В результаті недолугого керування відбувається:

- перетворення агентства з економічно успішного на збиткове та дотаційне;

- падіння рейтингів і впливовості агентства внаслідок зниження рівня контенту і професійних стандартів;

- хаос в кадровій та творчій політиці;

- відтік професіоналів високого рівня з великим досвідом роботи (за півроку звільнилось близько півтора десятка співробітників);

- репутаційні збитки, пов'язані в тому числі з публікацією останніх інформаційних повідомлень, що не відповідали дійсності.

 

Виходячи з таких результатів та намагаючись зберегти репутацію, як ІА УНІАН, так і вашу, ми закликаємо вас визнати помилки, яких припустився новий менеджмент агентства і здійснити наступні кроки:

 

- відкликати призначений на початку 2012 року менеджмент, який перебуває на посадах вже впродовж року і чия діяльність засвідчила їх невміння керувати інформаційним агентством;

 

- запровадити тимчасове управління агентством під егідою Ради засновників агентства;

 

- доручити новому оперативному керівництву агентства розробити програму санації ІА УНІАН, яка передбачала б поступове відновлення втрачених ІА УНІАН позицій.

 

- створити Редакційну раду, яка унеможливить повторення в майбутньому випадків порушення правил професійних стандартів та етики з боку новопризначеного менеджменту.

 

Шановний Ігоре Валерійовичу! Переконані, що Ви як основний багаторічний акціонер групи 1+1, і в тому числі й УНІАН, зацікавлені у впливовому, професійному, ефективному медіа.

 

Шановний Олеже Ігоровичу! Переконані, що Вам небайдужа подальша доля агентства, яке Ви впродовж 10 років очолювали як генеральний директор і вивели на найвищі рейтингові сходинки.

 

Шановний Олександре Владиславовичу! Переконані, що як колишній журналіст українського бюро агентства "Reuters", Ви маєте зрозуміти наш біль, і наше бажання зберегти чесне ім'я нашого агентства!

 

З повагою, співробітники агентства:

 

Воропаєв Сергій,

Федорченко Ольга,

Цимбалюк Роман,

Шаройко Павло,

Литвинова Олена,

Зарайський Сергій,

Кохан Віталій,

Пришляк Надія,

Гарасим Андрій,

Падірякова Ольга,

Горшков Дмитро,

Волинський Олександр,

Жаловага Любов,

Негрей Наталія,

Овдієнко Наталія,

Романенко Валентина,

Романюк Роман,

Майданович Тетяна,

Сингаївська Марина,

Дем'янов Євген,

Савченко Олексій

Дощатов Юрій,

Неумита Галина,

Павловська Оксана,

Гутор Марія,

Поляковська Тетяна,

Волотовська Людмила,

Токарева Вікторія,

Білик Олена,

Артеменко Світлана,

Бентковська Лариса, 

Гітлянська Олена,

Андаліцька Інна, 

Тараненко Віталій,

Ідрісова Майя,

Дорофєєв Світозар,

Дубрава Юрій,

Акімова Тетяна,

Воїнова Галина,

Привалова Ірина,

Іванова Віра,

Шудра Олена ... »

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9178
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду