Із 2010 року фінансування Нацрадіо скоротили ледь не удесятеро – Томенко

12 Лютого 2013
16446
12 Лютого 2013
10:07

Із 2010 року фінансування Нацрадіо скоротили ледь не удесятеро – Томенко

16446
Із 2010 року фінансування Нацрадіо скоротили ледь не удесятеро – Томенко
Проблеми мовлення деяких каналів Нацрадіо можуть бути частково пов'язані з перерозподілом контролю у цій сфері командою Президента Януковича та нестачею відповідних частот у радіокомпанії. Про це у інтерв'ю Радіо Свобода розповів очільник парламентського комітету з питань свободи слова, депутат від «Батьківщини» Микола Томенко. Водночас він припустив, що Мінфін все ж таки збільшить видатки на виробництво радіопрограм.
 
- Якщо порівняти видатки на утримання Нацрадіо у 2010 році і тепер, то ледь не в десять разів скорочено його фінансування. Це може свідчити про антиукраїнський характер в діяльності уряду, може бути пов'язане з економічними проблемами, а, можливо, з боротьбою за те, хто буде контролювати це радіо.
 
- А хто конкретно зацікавлений у цьому контролі?
 
- В команді Януковича іде зміна акцентів, хто буде займатися інформаційною політикою. І, очевидно, нова команда, яка прийшла в уряд, можливо, не задоволена, як це відбувається тепер.
 
- Водночас Микола Азаров нещодавно підписав доручення, яким зобов'язав Мінфін збільшити видатки на трансляцію телерадіопрограм, вироблених для держпотреб. Що вплинуло на таке рішення?
 
- Позиція комітету з питань свободи слова, української інтелігенції, громадськості і простих людей, які закидали листами і парламент, і уряд.
 
- Якщо видатки на трансляцію програм Нацрадіо все ж таки збільшать, то чого вони будуть стосуватися і про яку суму може йтися?
 
- В частині трансляції однозначно. Йдеться про 7-10 мільйонів гривень. Тому що ще одна трагедія в тому, що більшість ретрансляторів уже не державні, а приватні, і їм щомісячно треба платити гроші. І якщо цих грошей не буде, то вони знову відключать Національну радіокомпанію. Натомість в частині нормального функціонування радіокомпанії все одно грошей бракуватиме.
 
- Наразі працівники радіокомпанії говорять про можливі скорочення. Чи виправдані їхні побоювання?
 
- Це абсолютно правдива інформація. Передбачається в якомусь випадку 15, а в якомусь 10 відсотків скорочення працівників. Комітет не буде підтримувати скорочення персоналу. Для нас важлива перевірка і контроль, як витрачаються кошти.

 
- Яким чином Ви будете це контролювати?
 
- Будемо активно вимагати мати більш прозору і громадсько представлену наглядову раду, щоби впливати і на редакційну, і на комерційну політику, щоб вона була відкритою, прозорою і щоби там не було якихось маніпуляцій з розміщенням реклами чи якихось застережень щодо того, наскільки прозоро використовуються бюджетні кошти.
 
- Між тим, наскільки відомо, то, наприклад, у каналу «Промінь» наразі є проблема і з рейтингами. Чим це зумовлено?
 
- Причина у тому, що й аудиторія специфічна, і немає адекватних частот. Середньохвильове радіо виходить з моди, проводове тотально скорочується, а Національне радіо фактично не отримує частоти на FM-мовлення, для того, щоб підстрахувати свою роботу. Якщо ми не будемо педалювати ситуацію, то кількаденне відключення радіо буде лише першим кроком до можливого його знищення.
 
Софія Середа, «Радіо свобода»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Софія Середа, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16446
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду