Пітер Ян Волтер: «Я бачу величезний потенціал України у сфері фотографії»

8 Лютого 2013
6760
8 Лютого 2013
10:56

Пітер Ян Волтер: «Я бачу величезний потенціал України у сфері фотографії»

6760
У Музеї історії Києва відкрилася World Press Photo 2012
Пітер Ян Волтер: «Я бачу величезний потенціал України у сфері фотографії»

Виставка робіт, що беруть участь в одному з найпрестижніших міжнародних фотоконкурсів, проходить у столиці вже вчетверте. Цього разу до уваги українського глядача - найкращі репортерські фото, що задокументували насичений, зокрема й політичними подіями, 2011 рік. До Києва роботи World Press Photo 2012 приїхали у рамках традиційного турне містами світу.

 

Минулого року журі, що складалося з професійних фотографів та редакторів медіа, переглянуло 101 254 фотографії більш як п'яти тисяч авторів зі 124-х країн світу. Переможців - більше півсотні.

 

У конкурсі взяло участь і 29 фотокореспондентів з України, і хоча їхніх імен серед переможців немає, наша країна все-таки присутня на виставці: роботи трьох іноземних фотографів-переможців були зроблені в Україні. Минулого року вони спричинили певною мірою дискусію, адже Україна представлена на них не з найкращого боку. Нагадаємо, Дональд Вебер (Канада) посів перше місце в категорії «Портрети» зі своєю серією «Кімната допитів», де в кадрі - підозрювані та свідки на допитах в українських відділках міліції. Гільйом Ербо (Франція) здобув друге місце у категорії «Портрети» з одиничним кадром «Нові амазонки», сфотографувавши 21-річну активістку «FEMEN». А Брент Стертон (Південна Африка) переміг у категорії «Сучасні проблеми» з вражаючим кадром без назви - портретом наркозалежної української повії з міста Кривий Ріг. Після оголошення результатів конкурсу на початку 2012 року «День» опублікував серію статей, прагнучи зрозуміти витоки такого образу України у роботах іноземних фотокореспондентів («Мадонна»... з Краю Олігархів» від 17 лютого 2012 та «Про готовність повертати борги» від 24 лютого 2012).

 

Цього року виставка робіт World Press Photo вперше експонується не у галереї «Лавра», а в Музеї історії Києва. На урочистому відкритті були присутні Аїда Джангірова - директор галереї «Лавра», яка залишилася одним із організаторів заходу, представник офісу World Press Photo в Амстердамі Пол Раселер, Посол Королівства Нідерландів в Україні Пітер Ян Волтерс.

 

За словами Аїди Джангірової, ця виставка важлива, бо допомагає українським журналістам інтегруватися у міжнародний контекст професії. «Цей конкурс у своїй оцінці може бути суперечливим, проте ніколи не залишає глядача байдужим», - зазначила організатор.

 

А за словами Пітера Яна Волтерса, роботи World Press Photo - це завжди символ свободи. «Представлені фотографії - це не тільки мистецтво, адже за кожною з них - своя історія та свій біль. Вони змушують усіх нас: глядачів, критиків, правителів, замислитися над тим, як попередити цей біль, як зробити так, щоб реальність не була такою жорстокою», - зазначив пан Волтерс під час відкриття. А в коментарі «Дню» він також відзначив: «Я і мої колеги помітили, що українці дуже люблять фотографію, цікавляться нею. У кожному українському місті є чимало фотовиставок. Окрім зацікавлення фотографією, я бачу величезний потенціал України в цій сфері. У вашій країні справді багато талановитих фотографів».

 

Виставка World Press Photo 2012 триватиме у Музеї історії Києва до 27 лютого. У рамках заходу відбудуться також майстер-класи фотожурналістів Андрія Мосієнка, Валерія Соловйова, Віктора Марущенка.

 

Катерина Толокольнікова, «День»
Фото - «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Толокольнікова, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6760
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду