Томенко заявляє про знищення українського радіо

8 Лютого 2013
5019
8 Лютого 2013
15:08

Томенко заявляє про знищення українського радіо

5019
Якщо до понеділка не буде профінансовано НРКУ і не зупиниться відключення, то Комітет свободи слова збереться на екстрене засідання
Томенко заявляє про знищення українського радіо

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації за кілька днів отримав сотні звернень, листів і дзвінків від громадян з різних куточків України, які обурені відключенням трьох каналів Національної радіокомпанії України - УР-1, УР-2 («Промінь») і УР-3 («Культура»). Про це повідомив на брифінгу 8 лютого голова цього Комітету Микола Томенко, передає прес-служба політика.

 

«За час незалежності України в найбідніші соціально-економічні часи не було ситуації, коли би майже третина мовлення Національної радіокомпанії України була вимкнена», - заявив пан Томенко.

 

Він повідомив, що причини такого відключення полягають у тому, що всупереч обіцяному фінансуванню на 2013 рік, 4 лютого Держкомтелерадіо вніс зміни до кошторису, згідно з якими фінансування на трансляцію радіопрограм трьох названих мовників зменшилось більш ніж у 7 разів у порівнянні з минулим роком.

 

Виходячи з цього, Національна радіокомпанія України змушена була відключити 5 лютого частину передавачів на середніх, ультракоротких та FM-хвилях, залишивши працюючими лише 36 передавачів.

 

«Враховуючи те, що за останні роки Нацрада з питань телебачення і радіомовлення практично не давала нових FM-частот Національній радіокомпанії, у мене складається враження, що реалізовується план знищення українського радіо як єдиного українського мовника», - заявив пан Томенко.

 

Він нагадав, що на українському радіо - 100-відсоткове мовлення українською мовою і це єдиний мовник, який ефірний час повністю присвячує національній освіті, історії і культурі.

 

«Я як представник опозиції, звичайно, не дуже задоволений, як на цьому радіо висвітлюється діяльність опозиційних сил, але як голова профільного парламентського Комітету та як громадянин робитиму все, щоб захистити від знищення українське радіо», - сказав пан Томенко.

 

Він закликав владу зупинити відключення українського радіо і забезпечити конституційні права громадян на отримання інформації.

 

За словами пана Томенка, якщо до понеділка не буде профінансована трансляція українського радіо у повному обсязі і не зупиниться відключення радіостанцій, то Комітет з питань свободи слова та інформації збереться на екстрене засідання.

 

Як відомо, 5 лютого на прохання НРКУ Концерн РРТ вимкнув усі УКХ-передавачі та більшість ФМ-передавачів НРКУ. За словами генерального директора НРКУ Тараса Аврахова, коштів, виділених НРКУ Держкомтелерадіо на трансляцію програм у 2013 році, вистачає тільки на роботу 32 ФМ-передавачів.

 

За даними Держкомтелерадіо, якщо у 2012 році на трансляцію програм НРКУ із загального фонду державного бюджету було виділено понад 52 млн грн, то цього року - близько 12 млн грн.

 

7 лютого прем'єр-міністр Микола Азаров підписав доручення Міністерству фінансів України щодо збільшення видатків для забезпечення в необхідному обсязі трансляції телерадіопрограм, вироблених для державних потреб, під час підготовки законопроекту щодо внесення змін до державного бюджету на 2013 рік.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5019
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бо крадуть!!!
4115 дн. тому
Хай краще Держкомтелерадіо принципово розбереться з рекламною діяльністю рекламних відділів ОДТРК. У Запорізькій ОДТРК 5 працівників сидять на бюджетних зарплатах. Їхня "робота" щомісяця обходиться держбюджету під 25 тис. грн, а заробляють щомісяця ледве 15 тис. грн. До того ж фінансовий підрозділ (бухгалтерія) ОДТРК не має змоги проконтролювати їхню діяльність. Бо у них один контролер - гендиректор Кузенко В. Ось і половиняться кошти, що надходять від рекламної діяльності. І чи випадково у першого заступника Власова В. - своя рекламна агенція?! Ось вам і не має грошей, бо крадуть безкарно і зухвало.
newpruten
4115 дн. тому
Пусть лучше Коля разберется куда зарыл ранее выделенные бабки его друг Набруско...
Слухач
4115 дн. тому
Головне, що чиновників центрального апарату Держкомтелерадіо це скорочення не торкнулося жодним чином...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду